Kanserden diyabete , kalp hastalıklarından bağışıklık sistemine kadar koruma sağlayan bu antioksidan besinlere diyetinizde yer açın. Sırf zayıflamaya yardımcı değil aynı zamanda hastalıklara karşıda önleyici bu besinler her geçen gün ivme kazanıyor.
Yumurta: Yumurta anne sütünden sonra tüketilebilecek en iyi protein kaynağıdır. Vücutta %100 oranında kullanılır ve anne sütüne en yakın besindir. Bağışıklık sistemini güçlendirici A vitamini, beta karoten ve çinko içerir. İçeriğinde ki bileşimler sayesinde göz ve cilt sağlığına iyi gelir.
Yeşil Çay: Çay dünyada en çok tüketilen içeceklerden biri olmakla birlikte çaylar arasında da en sağlıklı olanıdır. Içerdiği kateşinler ve polifenoller sayesinde antikanser ve grip önleyici özelliği vardır. İmmün sistem üzerinde çok etkilidir. Antioksidan aktivitesinin yanı sıra metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de vardır. Günde 2 fincan yeşil çay içilmesi zayıflama ve hastalıklara karşı korunmada yeterlidir.
Avokado: Avokado yağda çözünen vitaminlerden A, E ve K vitaminlerinden zengindir. Avokado içerdiği omega-3 ve E vitamini sayesinde alzheimer riskine karşı da koruyucudur. Minaraller olarak magnezyum, potasyum, demir ve bakırdan zengindir. Muzdan %35 daha fazla potasyum içerir. Avokado kilo yönetimi ve kan şekeri seviyesini içerdiği yüksek posa sayesinde dengeler. Çoğu meyveye göre az şekerli ve protein içeriği yüksek bir meyvedir. Salatalarımızda yağ yerine yarım avokado kullanabiliriz.
Chai Tohumu: İçerdiği omega- 3 yağ asitleri kan kolesterol düşürücü ve kalp hastalığını önleyici etkisi vardır. Bu tohumlar %25 -40 arası yağ , %60 omega- 3 , %20 omega- 6 içerir. Bu yağ asitleri insan sağlığı için gerekli olan yağ asitleridir. gluten içermediğinden dolayı gluten enteropatisi ve çölyak hastası olanlarda rahatlıkla tüketebilir.
Keten Tohumu: Keten tohumu da omega- 3 içeriğinden zengindir. Bu nedenden dolayı keten tohumu damarları genişleterek kan dolaşımını hızlandırır. Sabah kalktıktan sonra ya da yoğurtlarınıza bir yemek kaşığı keten tohumu ilave edebilirsiniz. Keten tohumunuzu öğütülmeden alın ve kullanacağınız zaman öğütün.
Kinoa : Yüksek kalite protein lizin, metionin gibi esansiyel amino asitlerden dengeli bir besindir. Protein açısından zengin olmasıyla vejeteryan beslenmesi içinde tercih edilebilecek bir besinidir. Lif içeriğinden dolayı diğer tahıl kaynaklarına göre daha fazla tok tutma özelliğine sahip. Kilo yönetimi için alternatif mükemmel bir besindir. Bunların dışında anti mikrobiyal, anti inflamatuar, kolesterol düşürücü aktiviteleri gibi birçok fizyolojik aktiviteleriyle popüler besinler arasındadır. Gluten içermez.
Brokoli: Brokoli anti kanser besinlerin en önemlilerinden biridir. Östrojeni baskılayarak özellikle meme, serviks ve yumurtalık kanserine karşı koruyuculuk göstermektedir. Kalsiyum ve C vitamininde zengin bir besin olduğu için yağ yakım metabolizmasında önemli olan kalsiyum emilimini sağlar. Aynı zamanda çok iyi bir folik asit kaynağıdır. Haftada 2 gün sofralarınızda yer verebilirsiniz.
Kuşkonmaz: Kuşkonmaz kanın pıhtılaşmasında ve kemiklerin güçlenmesinde rol alan K vitamininden zengindir. Aynı zamanda bitkisel demir kaynağıdır. Yüksek folat içerdiğinden dolay depresyonu olumlu etkiler. K vitamininden zengin beslenme kan sulandırıcı ilaç kullananlar için uygun değildir.
Yulaf: İçerdiğinde ki yüksek lif oranıyla uzun süre tok tut, spor öncesi karbonhidrat ihtiyacınızı karşılar, sütün ya da yoğurdun içine 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi enerjinizi uzun süre korumanıza yardımcı olur. Kolesterole yardımcıdır ve kalorisi düşük alternatif bir besindir.
Diyetisyen Hüsniye Rakipoğlu Odabaş