Tip 2 diyabet hastaları için uygulanan en etkili tedavi araçları arasında olan metabolik cerrahi işlemleri hastalığın kontrol altına alınmasının yanında depresyon türü faktörlerinde ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır.
Uzun Süreli Diyabetler Depresyon Nedeni
Maturitas dergisinde yayınlanan bir araştırma sonuçlarına göre uzun süreli diyabet hastalığının depresyon riskini arttırdığı görülmektedir. Özellikle diyabet döneminin başlangıç sürelerinin incelendiğinde sürenin ilerlemesi ile hastalarda depresyon meydana gelme riskinin iki katı fazla olduğu tespit edilmiştir.
İlaçlı tedavinin başarılı olamaması durumunda en etkili tedavi aracı olan metabolik cerrahi işlemleri de uygulanmayan hastalarda özellikle ilk on yıl hasta durumu kabullenme aşamasında olduğunda depresyon belirtileri fazla olmaktadır fakat yirmi yılın sonunda hastalar durumun etkisi ile yüksek oranda depresyon belirtisi görüldüğü tespit edilmesinden dolayı sürecin bu kadar uzamasına izin vermeden hastanın sağlık yapısının uygun olması durumunda metabolik cerrahi işlemlerinin uygulanması gerekmektedir.
“Dr. Dimitry Davydow ve ekibi tarafından diyabet hastaları üzerinde yapılan incelemede özellikle hastaların bu dönemde beslenme ve spor gibi faaliyetlerde bulunmaması depresyon riskinin daha fazla arttığını tespit ettiklerini yayımladığı makalede belirtmiştir.”
Diyabet Hastalığı Dönemimde Depresyona Uğramamak İçin Ne Yapılmalı
İlk olarak hastanın durumuna göre erken tedavi süreci başlanarak metabolik cerrahi işlemlerinin uygulanabilirliğinin tespit edilmesi gerekmektedir. Operasyon sonrasında hastaların doktorlarının verdiği programı uyması durumunda iyileşme görüleceğinden dolayı hastalarda depresyon riski ortadan kalkmış olacaktır.
Diyabet hastalığı sürecinde başka hastalıklarında ortaya çıkmaması için beynimizin ciddi oranda caba sarf etmesi gerektiğinden depresyon riskinin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Özellikle diyabet öncesi depresyon geçirmiş hastalarda diyabet dönemi depresyon görülme riski çok daha fazla olmaktadır.
Diyabet döneminde depresyon geçiren kişiler genelde kendilerine bakamama durumları görülme riski fazla olmasından dolayı başka hastalıklarında meydana gelme riski fazla olmaktadır.
Diyabet ile oluşan depresyon sorunlarda ortaya çıkan hastalıklar
• Sinir problemleri
• Uzuv kayıpları
• Böbrek sorunları
• Gözlerde görme sorunları
Bu tür sorunlar başlı başına depresyon etkisi olmasının yanında şeker hastalığı ile depresyonda oluşmuş olması durumunda ciddi bir kısır döngü oluşumu başlayacak ve hastanın bu süreçte tedavisi çok daha güç olacağından dolayı metabolik cerrahi işlemlerinin dahi fayda etmemesi durumları oluşabilmektedir.
Diyabet dönemlerinde hastanın en büyük psikolojik desteği bulacağı kişilerin aile bireyleri ve doktorları olması durumunda bazı sağlık kuruluşlarının diyabet hastalarını kapsayan etkinliklerinde depresyondan çıkma için etkili olduğu bilinmektedir.
Depresyon Durumunda Olan Hastalara Metabolik Cerrahi Uygulanır Mı?
Tip-2 diyabet hastalarında uygulanacak metabolik cerrahi işlemlerinde hastaların fiziksel yapılarının müsait olmasının yanında psikolojik sorunlarında tespit edilmesinden sonra depresyon durumu olmasının bir etkisi olmadan operasyon yapılabilmektedir. Dikkat edilmesi gereken noktaların başında hastanın mevcut depresyon durumu da düşünülerek operasyon sonrası hayata alışmasının sağlanması konusunda çalışmaların yapılması gerekmektedir. Özellikle metabolik cerrahisi sonrasında ilk 60 gün beslenme programları ve fiziksel aktiviteler depresyon geçirmeyen hastalarda dahi zor olmasından dolayı bu sürenin dikkatli geçirilmesi ve hastanın alıştırılması gerekmektedir.
Ülkemizde sağlık alanında yaşanan gelişmeler sayesinde tüm dünyada çok öncelerden başlayan metabolik cerrahi operasyonları artık ülkemizde de başarılı ekipler ve sağlık kuruluşları tarafından yapılabilmektedir. Birçok hastalığın nedenleri arasında olan Tip-2 diyabet hastalığının başarılı tedavi unsuru olan metabolik cerrahi operasyonları vakit kaybetmeden yapılması sağlanmalıdır.
Tip-2 diyabet hastalığı, depresyon ve hem depresyona bağlı hem de diyabete bağlı olarak gelişecek hastalıkların ciddiyetini düşünüldüğü zaman metabolik cerrahi operasyonlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Özellikle ülkemizde şehir efsanesi haline gelen diyabet hastalığını kabullenme ve operasyonların başarısız olma duyumlarına inanmadan doktorların tavsiyelerine güvenilmesi gerekmektedir. Bu tür yanlış bilgiler diyabet dönemimde hastaların depresyon riskini daha fazla arttırmaktadır.