Son dönemlerde ülkemizde en çok görülen hastalıkların başında tip 2 diyabet hastalığı gelmektedir. Orta yaşlardan sonra görülen tip 2 diyabetin temel nedeni % 90 oranında obezitedir. Sağlıksız ve dengesiz beslenmelerin artık çocuk yaşta başlaması ve hareketsiz bir yaşam sürdürülmesi obeziteyi ve dolayısıyla tip 2 şeker hastalığını beraberinde getirmektedir.
Obeziteye bağlı olarak yağlanma oranının artması metabolik sendromu meydana getirir. Peki, metabolik sendrom nedir? Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve şeker hastalığı metabolik sendromları oluşturur. Kadınların karın çevresinin 88 cm, erkeklerin ise 102 cm’den fazla olması durumlarında bu sorunlar görülür.
Tip 2 şeker hastalığı ve metabolik sendromun tedavi edilmesi gerekmektedir. Eskiden bu durumlar için etkili tedavi yöntemi yoktu. Ancak son dönemlerde laparoskopik transit bipartisyon nedirsorularının artması ile beraber bu tedavi yönteminin etkisi anlaşılmaya başlamıştır. Aşağıda bu konuda ayrıntılı bilgi verilmiştir.
Laparoskopik Transit Bipartisyon
İlk defa 2006 yılında tıp dünyasına giren laparoskopik transit bipartisyon Dr. Sergio Santoro tarafından bulunup geliştirilmiştir. Bu yöntemin en önemli ve dikkat çekici özelliği aynı anda hem tip 2 şeker hastalığını hem de metabolik sendromları tedavi etmesidir.
Laparoskopik transit bipartisyon işlemi yapılmadan önce hastaya en az 2-3 yıl kadar şeker tedavisi, ilaç tedavisi ve diyet gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Ancak bu tedavi yöntemlerinin hiçbirinden olumlu yanıt alınamaz ise Laparoskopik transit bipartisyon yöntemine geçilir. Diyabet hastalıkları birbirinden biraz farklıdır. Örneğin tip 2 diyabet hastalığında vücut insülin direnci üretir ancak ürettiği bu insülin direncini kullanmaz. Yapılan Laparoskopik transit bipartisyon operasyonu ile vücudun insülin direncini kullanması sağlanır. Tip 1 diyabet hastalığında ise vücut insülin üretmez. Bu da Laparoskopik transit bipartisyon ameliyatının uygulanmasını engeller.
Hem Türkiye’de hem de dünyada en çok görülen ve hayatı en çok tehdit eden hastalıkların başında diyabet ve obezite geliyor. Bu sorunun önüne geçmek için ne kadar diyet yapılsa da yaşam ve beslenme şekli değişmediği için fayda sağlanamıyor. Beraberinde birçok farklı hastalığı da getiren bu durumlardan kurtulmanın en pratik yolu Laparoskopik transit bipartisyon ameliyatı olmaktadır. Aynı anda her iki sorunu da çözen Laparoskopik transit bipartisyon tüp mide ameliyatlarına ilaveten uygulanır.
Laparoskopik Transit Bipartisyon Nasıl Yapılır?
Kapalı yöntemle yani laparoskopik olarak yapılan Transit Bipartisyon operasyonu tüp mide ameliyatından sonra uygulanmaktadır. Tip 2 diyabet hastalarında kişinin iştahını kontrol altına almak amacı ile tüp mide ameliyatı yapıldıktan sonra ince bağırsağın son kısmı midenin ucu ile birleştirilir.
İşlemler esnasında karnın içi karbondioksit gazı yardımı ile şişirilmektedir. Laparoskopik transit bipartisyon ile midenin açlık hissine neden olan bölgesi alınır ve midenin rahat bir şekilde boşaltım sağlaması için işlemler yapılır. İnce bağırsağa bağlı olan hormonlar harekete geçirilerek hastanın doymuş hissi yaşaması sağlanır. Bu sayede iştahı azalan hasta doymuşluk hissi de yaşayacağı için hızlı bir şekilde kilo verecektir. Son derece başarılı uygulanan Laparoskopik transit bipartisyon yöntemi ile tip 2 diyabetin çok büyük oranda tedavi edildiği görülmektedir.