Obezite, gün geçtikçe artan ciddi bir sorundur. Obezite sorunun günümüzde en etkili ve güvenli tedavi yöntemi ise laparoskopik yöntemle uygulanan cerrahi tedavilerdir. Ancak bu uygulamalar her obezite hastasına uygulanmamaktadır. Uygun hastalar ise aşağıdaki yöntemlerle belirlenir:
• Laparoskopik obezite için aday olup olmadığınızı belirlemek için kapsamlı bir tıbbi değerlendirme
• Beslenme değerlendirmesi de dahil olmak üzere ilave tanı testleri gerekli olabilir.
• Ameliyattan sonra hastanın değişikliklere uyum sağlayabilmesi için psikiyatrik veya psikolojik bir değerlendirme yapılması gerekebilir.
• Kendi özel sağlık durumunuza bağlı olarak, bir kardiyolog, pulmonolog veya endokrinolog gibi uzmanlardan danışmaya ihtiyaç duyulabilir.
Bu faktörler de göz önünde bulundurulduktan sonra hasta uygun ise laparoskopik obezite cerrahisi uygulanabilir.
Ameliyattan önce hazırlık:
• Durumunuza bağlı olarak trombosit gibi kan nakli ve / veya kan ürünleri gerekebilir.
• Cerrahınız ameliyattan önce bağırsaklarınızı tamamen boşaltmanızı ve bağırsaklarınızı temizlemenizi isteyebilir.
• Geceyi ameliyat öncesi veya sabah duş almanız önerilir.
• Ameliyattan önceki gece yarısından sonra ameliyat sabahı cerrahınız size bir yudum su ile almaya izin verdiğinizi söyleyen ilaçlar haricinde herhangi bir şey yememeli veya içmemelisiniz.
• Aspirin, kan tinerleri, anti-inflamatuvar ilaçlar (artrit ilaçları) ve Vitamin E gibi ilaçlar ameliyattan birkaç gün ila bir hafta önce geçici olarak durdurulmalıdır.
• Ameliyattan önce sigarayı bırakmanız şiddetle tavsiye edilir ve bazen de gereklidir.
• Uyku apneniz varsa ve evde bir CPAP makinesi kullanıyorsanız, ameliyat gününde yanında hastaneye götürmeniz gerekir.
Laparoskopik Obezite Cerrahisi Nasıl Uygulanır?
Laparoskopik bir prosedürde, cerrahlar trokarlardan (dar tüp benzeri aletler) karın içine girmek için küçük kesikler uygulanır. Küçük bir video kameraya bağlı olan laparoskop, küçük trokardan sokulur. Bir resim, cerrahın midenin ve diğer iç organların büyütülmüş bir görünümünü veren bir TV’ye yansıtılır. Operasyonu gerçekleştirmek için özel aletlerin kullanımı için dört ila altı küçük incizyon ve trokar yerleştirilir. Karın karbondioksit (CO2) gazı ile genişletildikten sonra tüm operasyon karın içinde gerçekleştirilir. İşlem tamamlandıktan sonra gaz çıkarılır.
Operasyon Laparoskopik Yöntemle Gerçekleştirilemezse Neler Oluyor?
Az sayıda hastada laparoskopik yöntem uygulanamaz. “Açık” prosedürü seçme veya dönüştürme olasılığını artırabilecek faktörler, yoğun skar dokusuna neden olan önceki karın cerrahisi, organları görselleştirmede yetersizlik veya operasyon sırasında kanama problemleri öyküsü içerebilir. Açık prosedürü yerine getirme kararı, ameliyattan önce veya işlem sırasında cerrahınız tarafından verilen bir karar kararıdır. Cerrah, laparoskopik prosedürü açık olana çevirmenin en güvenli olduğunu hissedince, bu bir komplikasyon değil, daha doğrusu sağlam cerrahi karartır. Açık bir prosedür haline getirme kararı kesinlikle hasta güvenliği üzerine kuruludur.
Ameliyat günü sizi neler bekliyor?
• Operasyon sabah sabah hastaneye gidersiniz.
• Anesteziyoloji uzmanı ile görüşeceksiniz ve anesteziyi tartışacaksınız.
• İşlem sırasında birkaç saat sürebilecek genel anestezi (uykuda) olacaksınız.
• İşlemi takiben, tamamen uyanık oluncaya kadar ameliyat odasına gönderilirsiniz.
• Çoğu hasta cerrahinin gece hastanede kalır ve ameliyattan iyileşmek için ek hastane günlerine ihtiyaç duyabilir.
Laparoskopik obezite ameliyatından sonra:
Kilo kaybı
Kilo kaybı başarı oranı, gastrik bypass operasyonu ile gastroplasti veya gastrik bantlamaya kıyasla biraz daha yüksek olarak rapor edilmiştir. Raporların çoğu, bir yıldan sonra% 50 veya daha fazla kilo verme oranına sahiptir. Ameliyat sonrası 18-24 ay boyunca tüm prosedürler için ağırlık kaybı genel olarak devam eder. Bazı kilo alma, ameliyattan yaklaşık iki ila beş yıl sonra yaygındır.
Cerrahinin tıbbi durumlara etkisi
Kilo verme ameliyatının uyku apnesi, diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi durumları iyileştirdiği bildirildi. Birçok hasta ameliyattan sonra psikososyal işlevselliğin ve diğer ruh hallerinin iyileştiğini bildirmektedir
Hangi Komplikasyonlar Oluşabilir?
Ameliyat güvenli olarak kabul edilmesine rağmen, herhangi bir büyük operasyonda oluşabilecek komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Bildirilen vaka serilerinde (% 2’den az) laparoskopik obezite prosedürlerinin hemen ameliyat ölüm hızı nispeten düşüktür. Yara enfeksiyonları, yara kırılması, apse, zımba hattı arızaları, barsak delinmesi, bağırsak tıkanıklığı, marjinal ülser, pulmoner sorunlar ve bacaklardaki kan pıhtısı gibi diğer komplikasyonlar biraz daha yüksektir. Ameliyat sonrası dönemde daha fazla ameliyat gerektirebilecek diğer problemler ortaya çıkabilir.
Bu sorunlar arasında torbanın dilatasyonu, kalıcı kusma, mide ekşimesi veya kilo vermeme sayılabilir. Bazı bireylerde ameliyatın revizyonu veya tersine çevrilmesi gereklidir ve ikincil cerrahi ile komplikasyon oranları daha yüksektir.
Gastrik bypass sonrasında B-12 vitamini, folat ve demir gibi beslenme yetersizlikleri ortaya çıkabilir. Gerekli vitamin ve besin takviyelerini almak genelde bunları önleyebilir. Gastrik bypassın bir başka potansiyel sonucu ise “Dumping Syndrome” dir. Karın ağrısı, kramp, terleme ve diyare, şeker oranı yüksek yiyecek ve içecekleri yedikten sonra Dumping Sendromunu karakterize eder.