Şeker hastalarının beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. Kan şekerini kontrol altında tutacak gıdaları tercih etmeleri önemlidir. Bunu yaparken sevilen gıda ve yemeklerin tüketimine de yönelmek doğrudur; ancak bunun yoğunluk kazanması risk oluşturabilir. Tahıllı ve yüksek posalı gıdaların tüketimi hem açlığın yatıştırılması hem de kan şekerinin dengelenmesi açısından ideal gıda rejimidir.
Kan şekerini dengeleyen gıdalar
1. Sebzeler
Şeker hastalarının asla vazgeçmemesi gereken gıdalar arasında sebzeler yer alıyor. Soğan, patlıcan, domates ve Brüksel lahanası gibi gıdalar kan şekerini dengede tutabilir. Düşük karbonhidrat içeren besinlerin yemeklere lezzet ve renk katması göz/damak zevki açısından da önemlidir.
2. Yeşillikler
Yemek kültürümüz içersinde salatanın önemli bir yeri var. Bu nedenle yeşillik tüketen bir milletiz. Ancak şeker hastalarının daha fazla tüketmesi lazımdır. Özellikle karalahana gibi yeşillikler tercih edilerek lezzetli salatalar yapılabilir. Yapılan salatalara somon eklenerek, daha lezzetli bir salata menüsü hazırlanabilir.
3. Lezzetli içecekler
Şeker hastalarının su tüketimi oldukça önemlidir. Su tüketimini daha da zenginleştirmek ise mümkündür. Çeşitli aroma veya sebzelerle suyun tadı ve rengine katkı sağlanılabilir. Böylece açlık hissi, kontrol altına alınabilir. Çay tiryakisi olanlar için de tarçın veya limon tercih edilebilir. Karanfille çayın kokusu ve tadına zenginlik kazandırılabilir.
4. Meyveler
Vitamin ve mineral bakımından zengin meyvelerin tüketimi önemlidir. Ancak çok fazla tüketilmemesi icap ediyor. Ara öğün olarak seçilebilir. Meyveleri daha lezzetli veya renkli hale getirmek için yoğurt içerisinde tüketilebilir.
5. Tam tahıllı ve yüksek posalı gıdalar
Mercimek ve fasulye gibi yüksek posa içeren gıdaların tüketimine önem verilmesi gerekiyor. Bunlardaki karbonhidrat oranı yüksektir ama posa değerleri nedeniyle tokluk hissi yaratıyor. Bu da, daha dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanmak anlamına geliyor.
6. Sağlıklı yağlar
Yağların vücut için önemli yadsınamaz. Ama her yağ için bunu ifade edebilmek mümkün değildir. Zeytinyağı, balık yağı ve avokado yağı tercih edilebilecek yağlar arasında bulunuyor.
7. Proteinli gıdalar
Özellikle süt ve süt ürünlerinden protein ihtiyacının karşılanması gerekiyor. Süzme peynir, süt, yoğurt ve peynirin diğer türevleri tüketilebilir.
Dengeli ve düzenli beslenilmesi durumunda şeker hastalığından kaynaklanan semptomlardan korunabilmek ve hastalığın ilerlemesini önlemek mümkündür. Bu açıdan doktor tarafından uygulanması talep edilen diyet listesine riayet edilmesi gerekiyor. Doktor tarafından hazırlanan listelerde kan şekerini dengeleyici ve tok tutacak gıdalar yer alıyor. Bunlar arasında posalı ve tam tahıllı besinleri yeri çok önemlidir.
Yanlış şekilde beslenerek, tıka basa tüketim yapmak kan şekeri dengesinin bozulmasına ve diyabetin ilerlemesine neden olur. Sigara gibi alışkanlıkların devam ettirilmesi de diyabet hastalığının ilerlemesi sonucunu doğurabilir. Dolayısıyla hem beslenme alışkanlıklarının değişimi hem de yaşam ritüellerinin dönüşümü şeker hastalığından kurtulmak için önem ifade ediyor.