Yıllardır kardiyovasküler hastalığın çoğunlukla erkeklerde görüldüğü düşünülüyordu. Aslında, Hastalık Kontrol ve Önleme merkezlerine göre, hem erkeklerin hem de kadınların yaşamlarını eşit sayıda tehdit ediyor. Ve diyabetli kadınlar için, kalp hastalığının gelişme olasılığını daha da artıran bir dizi cinsiyete özgü risk faktörü vardır.
Diyabetli bir kadınsanız, kalp hastalığının sizi nasıl etkileyebileceğine dair aşağıdaki gerçeklerin farkında olmalısınız.
Artan risk
Diyabetli kadınların kalp hastalığından ölme olasılığı, diyabetli olmayanlara göre iki ila dört kat daha fazladır. Bu, diyabetli erkekler için olduğundan daha yüksek bir yüzdedir.
Erkekler genellikle 40-50 yaşlarında, genellikle kadınlarda geliştiğinden yaklaşık on yıl önce kalp hastalığına yakalanırlar. Ancak diyabetli kadınlar için bu doğru değildir. Diyabet mevcut olduğunda, kadınların normalde östrojenden aldığı kalp hastalığına karşı premenopozal koruma artık etkili değildir. Bu, diyabetli kadınların, diğer kadınlara göre kalp komplikasyonlarından muzdarip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir ve bu da onları yaşlarındaki erkeklerle aynı riske sokar.
Risk faktörleri
Diyabetli kadınlarda, kalp hastalığı için bir dizi risk faktörü genellikle diyabetli erkeklerden daha yaygındır. Diyabetli kadınlar, erkeklere kıyasla yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve dengesiz kan şekeri seviyelerine sahip olma ihtimallerini artıran daha yüksek bir abdominal obezite oranına sahiptir.
Diyabetli bazı kadınlar da özellikle kanda östrojen eksikliği olan hipoöstrojenemi olanlar gibi kalp hastalığı için risk altındadır. Araştırmalar, zaten kalp krizi geçirmiş olan diyabetli kadınların ikinci bir kalp krizi geçirme riskinin arttığını buldu. Ayrıca kalp yetmezliği de riski büyük ölçüde artmıştır.
Belirtiler
Kalp hastalığının semptomlarının ortaya çıkma şekli de kadınlarda erkeklerden farklı görünmektedir. Semptomlarını tanımlarken, erkekler genellikle göğüs ağrısı, sol kol ağrısı veya aşırı terleme gösterir. Öte yandan, kadınlar genellikle bulantı, yorgunluk ve çene ağrısı belirtilerini tanımlar.
Uyarı işaretlerindeki, özellikle de göğüs ağrısındaki bu fark, diyabetli kadınların, miyokardiyal bir olayın meydana geldiğini bile bilmeden ortaya çıkabilecek kalple ilgili komplikasyonlar olan sessiz miyokard enfarktüslerine daha yatkın olduğu anlamına gelebilir. Bu kadınların kalp hastalıkları, kalp krizi ya buna bağlı kalp ağrısı gibi yanlış bir şey olduğunun farkında olmadan müzdarip olma olasılıklarının daha yüksek olabilir anlamına gelir.
Stres
Stres ve kalp hastalığı arasındaki korelasyon, kadınlar için erkeklerden farklı olan başka bir konudur. Genel olarak, aile ile ilgili stres kadınlarda kalp hastalığı için daha yüksek bir risk faktörüdür. Kırık kalp sendromu adı verilen bir durum, sevilen birinin ölümü gibi stresli olaylardan kaynaklanabilecek geçici bir kalp atağı, neredeyse sadece kadınlarda görülür.
Diyabetli bir kadınsanız, stresi azaltmak için mümkün olduğunca zaman ayırmanız çok önemlidir. Derin nefes egzersizleri, ilerleyici Kas gevşeme teknikleri veya meditasyon yapmayı düşünün.
Teşhis ve tedavi
Genel olarak, kalp hastalığı kadınlarda endişe verici derecede yüksek bir oranda teşhis edilmez. Kalp hastalığı kadınlarda önde gelen ölüm nedenlerinden olmasına rağmen, birçok kadın meme kanseri hakkında daha fazla endişe duymaktadır. Oysa ki kalp hastalığı her yıl meme kanserinden altı kat daha fazla kadının hayatını tehdit etmektedir.
Kalp hastalığı genellikle yaşlı kadınları etkileyen bir şey olarak düşünülür, bu nedenle daha genç olanlar bunu bir tehdit olarak görmeyebilir. Belirtileri genellikle panik bozukluğu veya stres olarak yanlış teşhis edilir.
Tedavi açısından, kadınların koroner arterleri erkeklerden daha küçüktür ve bu da ameliyatı zorlaştırabilir. Kadınlar ayrıca erkeklerden daha fazla ameliyat sonrası komplikasyon riski altında olabilir. Araştırma kadınların da kalp cerrahisi sonrası iki kat daha fazla belirti yaşadığını göstermektedir.
Özet
Diyabetli bir kadınsanız, kalp hastalığı riskiniz hakkında doktorunuzla konuşmak çok önemlidir. Siz ve sağlık uzmanınız, riskinizi mümkün olduğunca azaltmak için bir plan oluşturmak amacıyla birlikte çalışabilirsiniz. Diyabeti etkili bir şekilde yönetmek ve sağlıklı bir yaşam tarzı değişikliği yapmak büyük bir fark yaratabilir.