Son yıllarda sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıklarıyla birlikte kabızlık problemleri git gide artış göstermektedir. Karın ağrısı, şişkinlik, sancı gibi belirtilerle kendini gösteren kabızlık, tedavi edilmediğinde kişinin hayat kalitesinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Kabızlığı bir hastalık olarak tanımlamak çok doğru değildir, kişiden kişiye değişen ve farklı şekillerde yorumlanan sübjektif bir semptomdur. Günde üç ile üç günde bir arasında değişen dışkılama (defekasyon) sayısı normal kabul edilmektedir. Genel olarak haftada iki veya daha az sayıda dışkılama alışkanlığı kabızlık olarak tarif edilmekle birlikte, yalnız başına sayı yeterli bir kriter değildir. Dışkılama sayısı ve miktarı bireyler arasında ve çeşitli toplumlarda çok fazla değişiklikler göstermektedir.Genel olarak seyrek dışkılama alışkanlığına sahip olan bireylerde dışkının barsak içinde kalış süresi uzamakta ve bu nedenle dışkı içindeki suyun emilimi artmakta ve dışkı sertleşmektedir.
Kabızlık şikayetlerinin beslenme tedavisinde en etkili olan; posa bakımından zengin gıdalar tüketilmesidir. Örneğin; fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri, kuşkonmaz, lahana, havuç vb.. Posa alımını arttırmak için meyve-sebzeler kabuklarıyla birlikte tüketin. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edin. Günde 2.5-3 litre su için. Beyaz pirinç yerine esmer pirinç tüketin. Isırgan tohumu, aloevera, hatmi kökü, zencefil kabızlığa iyi gelir. Her akşam kuru kayısı yiyin ve üzerine 1 bardak ılık su için. Ebegümeci, fesleğen çaylarını günde 2 fincan içmek kabızlığı gidermede etkilidir. Elma çayını da ara öğünlerde içmek bağırsak hareketlerini arttırmada etkilidir.
Günde 20-40 gr posalı gıda yemeye çalışın, bunun en azından yarısı çözülemeyen posalı gıda olmalı. Örneğin fasulye, yulaf ve mısır gevrekleri,kayısı, taze meyveler, kuşkonmaz, lahana, havuç gibi sebzeler yüksek miktarda posa içerir. Ayrıca meyve, sebze ve salata tüketimini artırarak, bunları kabuklarıyla tüketerek, beyaz ekmek yerine kepek, yulaf veya çavdar ekmeğini tercih ederek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketerek sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olabilirsiniz
Su besinlerin sindirilmesi ve hücrelere taşınması açısından önemlidir. Dolaşımı hızlandırmasıyle birlikte dışkının yumuşak olmasını sağlar. Tüm bu olumlu etkiler açısından günde 2- 2.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Ayrıca, sabah kahvaltıdan önce aç karnına erik veya kuru kayısı yedikten sonra ılık su içmek de dışkının yumuşamasını sağlar.
Kabızlık durumunda bazı besinlerden uzak durmak gerekir. Kafeinli ve gazlı içecekler bunların en başında gelir. Çünkü bu tür içecekler bağırsakların çalışma hızını azaltır. Muz, patates, ayva, kestane gibi yiyecekler ise bağırsak hareketlerini azaltır ve kabızlığı artırır. Sağlıklı beslenme adına sucuk, salam, sosis, pastırma gibi şarküteri ürünleri ve dalak, dil, işkembe, beyin, kokoreç, ciğer gibi sakatatları tüketmeyin.