Şişmanlık ve obezite küresel bir sağlık sorunu haline geldi. Gebelik sırasında obezite ve aşırı kilo alma maternal, fetal ve neonatal sonuçlar üzerinde ciddi etkiye sahiptir. Gebelik öncesi kondüssif öncesi obezite ve aşırı kilo alma, doğumdan sonraki kadınlarda kilo alımı ile ilişkilidir; metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi riskleri beraberinde getirir.
Çocuk doğurma yılları, kadınlarda obezite gelişimine yol açacak önemli bir kilo alımı ile sonuçlanabilecek önemli bir yaşam aşamasındadır.
Obezite nedir?
Aşırı kilolu olmak, vücut kütle indeksi (BMI) 25-29.9 olarak tanımlanmaktadır. Obezite, BMI 30 veya daha fazla olarak tanımlanmaktadır. Genel obezite kategorisinde, artmakta olan sağlık risklerini yansıtan, BMI artışı ile birlikte üç seviye vardır:
• En düşük risk, BMI 30-34.9’dur.
• Orta risk, BMI 35.0-39.9’dur.
• En yüksek risk, BMI 40 veya daha yüksektir.
Hamilelik döneminde obez olma beni herhangi bir sağlık problemi riski altına mı sokuyor?
Hamilelik döneminde obezite sizi çeşitli ciddi sağlık sorunları riski altına sokar:
• Gebelik diyabeti, gebelik sırasında ilk tanı konan şeker hastalığıdır. Bu durum, sezaryen doğum yapma riskini artırabilir. Gestasyonel diyabet hastası olan kadınların gelecekte de çocukları gibi diyabet riski daha yüksektir. Obez kadınlar gebeliğin erken dönemlerinde gestasyonel diyabet için taranır ve daha sonra hamilelikte taranabilir.
• Preeklampsi, gebelik sırasında veya gebelik sonrasında ortaya çıkabilen yüksek tansiyon bozukluğudur. Bir kadının tüm vücudunu etkileyen ciddi bir hastalıktır. Böbrekler ve karaciğer başarısız olabilir. Preeklampsi nöbetlere, eklampsi adı verilen bir duruma neden olabilir. Nadiren de olsa, inme meydana gelebilir. Şiddetli vakaların bu komplikasyonları önlemek için acil tedaviye ihtiyacı vardır. Bebeğin erken teslim edilmesi gerekebilir.
• Uyku apnesi, bir kişinin uyku esnasında kısa süre nefes almayı bıraktığı bir durumdur. Uyku apnesi obezite ile ilişkilidir. Gebelik sırasında uyku apnesi yorgunluğa neden olabilir, aynı zamanda yüksek tansiyon, preeklampsi, eklampsi ve kalp ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırır.
Hamilelik döneminde obez olma, bebeğimi herhangi bir sorun riski altına sokuyor mu?
Obezite, gebelik sırasında aşağıdaki sorunların ortaya çıkma riskini arttırır:
• Gebelik kaybı-Obez kadınlar, normal kilolu kadınlara kıyasla gebelik kaybı (düşük) riski taşırlar.
• Doğum kusurları – Obez kadınlardan doğan bebekler, kalp kusurları ve sinir tüpleri kusurları gibi doğum kusurlarına sahip olma riskini arttırırlar.
• Tanı testleriyle ilgili problemler -çok fazla vücut yağına sahip olmak ultrason muayenesinde bebeğin anatomisi ile ilgili bazı problemleri görmek zorlaştırabilir. Bebeğin doğum sırasında kalp atış hızını kontrol etmek de obez olmanız durumunda daha zor olabilir.
• Makrozomi-Bu durumda bebek normalden daha büyüktür. Bu doğum sırasında bebeğin yaralanma riskini artırabilir. Örneğin, bebeğin omzu doğum sırasında sıkışabilir. Makrozomi, sezaryen doğum riskini de arttırır. Çok fazla vücut yağıyla doğan bebekler hayatın ilerleyen dönemlerinde obez olma şansına sahiptir.
• Preterm doğum-Preeklampsi gibi bir kadının obezitesi ile ilgili problemler, tıbbi olarak belirtilmiş erken doğum yapabilir. Bu, bebeğin tıbbi nedenlerle erken teslim edildiği anlamına gelir. Erken doğan bebekler 39 haftalık gebeliklerden sonra doğan bebekler kadar gelişmiş değildir. Sonuç olarak, kısa süreli ve uzun vadeli sağlık sorunları riski yüksektir.
• Ölü doğum-Kadının VKİ ne kadar yüksek olursa, ölü doğum riski o kadar yüksek olur.
• Fazla kilolu veya obez olduğumda, hamile kalmadan önce kilo vermeyi düşünmem gerekir mi?
• Hamile olmadan önce kilo vermek, obezite nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunların riskini azaltmanın en iyi yoludur. Az miktarda kilo (mevcut kilonuzun% 5-7’si veya yaklaşık 10-20 libre) kaybetmek, genel sağlığınızı iyileştirebilir ve daha sağlıklı bir hamileliğin yolunu açabilir.
Kilomu nasıl güvenle kaybedebilirim?
Kilo vermek için içeri girmekten çok daha fazla kalori tüketmeniz gerekir. Bunu düzenli egzersiz yaparak ve sağlıklı gıdalar yiyerek yapabilirsiniz. Kilo vermek istiyorsanız fiziksel aktivitenizi arttırmanız önemlidir. Haftanın birçok gününde, 60 dakika boyunca orta derecede aktif (örneğin, bisiklet sürme, tempolu yürüyüş ve genel bahçe işleri) veya aktif olarak (koşu, yüzme turları veya ağır bahçesindeki işler yapma) 30 dakika boyunca hedefleyin. Bu miktarı bir kerede yapmak zorunda değilsiniz. Örneğin, günde üç kez 20 dakika egzersiz yapabilirsiniz.