Şeker hastalığını başlangıç evresinde tespit etmek, diyabet oluşumunu önleyebilmenin yoludur. Ancak şeker hastalığıyla ilgili oluşumun sinsi ve gizli bir şekilde vücuda gelmesi nedeniyle, birçok kişi şeker hastası olduğunu hastalığın ilerlemesiyle anlayabiliyor. Hastalığın ilerlemesi ise, tedaviyi zor bir sürece sokabiliyor. Hastalığın gizli şeker evresinde tespit edilmesi, birtakım ilaç ve yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kontrol altına alınabilir ve kişinin hayat kalitesini bozucu rahatsızlıkların nedeni haline gelmez.
Beş belirti üzerinde durmak gerekiyor
Diyabetin sinsi bir hastalık olması nedeniyle kişinin şeker hastası olduğunu anlayabilmesi oldukça güçtür. Hastalığın ilerleyen evrelerinde ise, iş işten geçmiş duruma gelebiliyor. Dolayısıyla, hastalığın habercisi durumundaki belirtilere dikkat edilmesi ve en ufak bir şüphede kontrol için doktora gidilmesi lazımdır. Çok su içme ihtiyacı hissetme, sık sıkidrara çıkma, ortaya çıkan yaraların iyileşmemesi veya geç iyileşmesi, nedensiz bir şekilde zayıflama, aşırı iştah. Bunlar, şeker hastalığın önemli habercisidir ve birden fazla belirtinin hissedilmesi halinde doktora başvurulması icap ediyor.
Şişmanlık diyabeti tetikliyor
Dengesiz beslenmenin ve hareketsiz yaşamın bir sonucu olarak, şişmanlık ortaya çıkıyor. Bu durum, kişinin şeker hastalığına yakalanma riskini artırıyor. Kişinin ailesinde şeker hastası olan kişiler de risk altında bulunuyor. Bu nedenle, şeker hastalığına yatkınlık ölçümünü ifade eden şeker yükleme testinin yapılması gerekiyor. böylece vücudun şeker hastalığına yakalanma ihtimali ölçülebilir ve erkenden müdahale sayesinde diyabet rahatsızlığından korunabilmek mümkün olabilir.
Gizli şeker tedavi edilebilir mi?
Uzmanlar, gizli şekerin teşhis edilmesinden sonra, ortadan kaldırılabilmesinin de mümkün olduğunu söylüyor. Ancak bunun için kişinin hayatında birtakım değişikliklere gitmesi lazımdır. Bu bakımdan, egzersiz, dengeli beslenme, aşırı kilolardan kurtulma ve kötü alışkanlıklardan uzak durma konusunda sunulan reçetenin titizlikle uygulanması önem ifade ediyor. Gerekmesi halinde, bazı kan şekeri dengeleyici ilaçların tedavi süresince kullanımı mümkündür. Hekimin kontrollerine göre ilaçların kesilmesi söz konusu olabilir.
İnsülin direnci neden ortaya çıkıyor?
En önemli nedeni, aşırı kilolardır. Bu nedenle, dünya çapında obeziteye yönelik bir mücadele var. Vücutta biriken yağlar nedeniyle salgılanan insülin kana erişemiyor. Kandaki şeker oranı artıyor. Zamanla pankreastaki insülin üreten hücrelere tahrip oluyor ve insülin üretimi de durabiliyor. Bu döngünün yaşanmaması için mutlaka fazla kilolardan kurtulmak lazımdır. Kandaki şeker oranının hızla artması nedeniyle damar yolları tahribata uğruyor. Kanın organlara ulaşımı zorlaşıyor. Bununla beraber, kılcal damarlarda medyana gelen tıkanmalar, birçok rahatsızlığın oluşumuna neden oluyor.
Sonuç olarak, erken teşhis için acilen kan testi yaptırılması lazımdır. Çıkan sonuca göre de, beslenme alışkanlıklarının değişmesi yoluna gidilebilir. Dengeli beslenmek, spor yapmak, işlenmiş gıdalardan uzak durmak, sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan kurtulmak, gizli şekerin tedavi edilmesi açısından önem arz ediyor. Sağlıklı ve mutlu yaşam için erken teşhis önemlidir. Sakın unutma!