Burgerden pizzaya, tavuğa kadar çok çeşitli fast food restoranları bulunmaktadır, ancak benzersiz menülerine rağmen yiyeceklerinin temel içeriği aynıdır. Çoğu fast food bileşeni, aynı ağırlığa sahip daha sağlıklı yiyeceklerden daha fazla enerji, toplam yağ, doymuş yağ, karbonhidrat ve eklenmiş şekerler içerir. Bu daha az sağlıklı içeriklerin bir sonucu olarak, fast food yeme doğrudan aşırı kilolu ve yağ ve şeker önerilen seviyeleri aşan oranlar ile ilişkili bulunmuştur. Buna ek olarak, çoğu fast food, vitamin A, karoten, vitamin C, vitamin E, kalsiyum, magnezyum ve çinko gibi esasen daha az vitamin ve mineral içerir. Birçok çalışma, bu vitamin ve minerallerin (örneğin meyveler ve sebzeler) daha fazlasını içeren daha sağlıklı gıdaları yemenin insanların daha az yiyecekte dolaştığını hissettirmesini ve daha etkili kilo yönetimine yol açtığını göstermiştir. Son ve muhtemelen en önemlisi, fast food menü öğelerinin çoğu yüksek fraktoz mısır şurubu şeklinde yüksek miktarda şeker içerir. Şekerin obezite epidemisinin gerçek nedeni ve obezite ile ilgili sağlık sorunlarının çoğunun ortaya çıkabileceğine dair kanıtlar ortaya çıkıyor. Bu gıdalar oldukça işlenmiş, yağ, kalori ve sodyum dolu. Tek bir yemekten 1,500 kaloriyi kolayca alabilirdiniz. Her gün tipik bir fast food yemeği seçmek, kilo alımına ve kalp rahatsızlığı gibi diğer sağlık koşullarına yol açabilecek kalorilerin artmasına neden olabilir. Obezite, fast food ve insanların bugün yaşadığı çevre bileşiminden kaynaklanabilir.
Soslardan uzak durun:
Mayonez ve yüksek kalorili soslar sandviç için daha fazla kalori ekleyebilir. Sos kullanmayın.
Kızartmalardan uzak durun:
Kızartmalardan uzak durmalısınız. Birçok fast food lokantası kızartmalar yerine birçok seçenekler sunuyor. Patates yerine bir salata, meyve veya yoğurt seçin.
Kalorisiz içecekleri tercih edin:
Gazlı içecekleri atlayın ve şekersiz çay ya da hafif limonata gibi su ya da şekersiz bir içecek için gitin.
Izgara besinleri tüketin:
Kızarmış tavuk sandviçine kıyasla ızgara tavuk deneyin.
Hızlı yiyecekleri sınırlamak için bir plan yapın. Kesinlikle tamamen kesmek zorunda değilsiniz, ancak olabildiğince küçük gelişmelere odaklanın. Öğlen yemeğini haftada birkaç gün paketleyerek, daha az yağ ve kalori tüketebilirsiniz.
Obezite ve kalori alımı
Araştırmalar, dünya nüfusundaki bu şişmanlığın yükselmesi, yeterli fiziksel aktivite eksikliği ile birlikte kalori alımındaki artışa bağlanabilir. Araştırmalar göstermiştir ki, kişi başı kalori alımı, 1985’ten 2002’ye kadar tüm nüfusta 300 kilokalori (kcal) artmıştır. Bu rakamlar sadece son on yılda yükselmiştir.
Yiyecek seçenekleri
Bireylerin yiyecek tercihleri aşağıdakileri içeren çeşitli faktörlere bağlıdır: –
• davranışsal
• kültürel
• çevre
• sosyoekonomik etkiler
Besin seçimleri enerji alımını etkiler ve bu, sonunda vücut ağırlığını ve bileşimini belirlemek için genetik ve metabolik faktörlerle etkileşime girer.
• Enerji dengesizliği
• Obezite ve depresyon birbirine karışmış, ancak bilim insanları neden bilmiyorlar
• Çalışma, okul öncesi çağda olan çocuklarda obezite önleme yönergelerinin başarılmasını inceliyor
Obezite, yeme ve içme yoluyla alınan enerji miktarı ile metabolizma ve fiziksel aktivite için harcanan enerji miktarı arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Çocuklarda enerji, büyüme ve gelişmede büyük oranda harcanmaktadır.
Hızlı gıdalar
Araştırmalar gösteriyor ki son kırk yıl boyunca evden uzakta yiyen yiyeceklerin tüketimi de endişeyle arttı. Dışarıda yemek yemesi aşırı kalorili alımlara neden olabilir ve büyük porsiyon boyutları ve gıdaların enerji yoğunluğunun artması nedeniyle obezite riskini artırdığı bilinmektedir.Hızlı gıdalar bu gıdaya girer. Fast food’lar genellikle şunlardır:
• kalorisi yüksek
• yağ oranı yüksek
• doymuş ve trans yağ bakımından yüksek
• şeker oranı yüksek
• basit karbonhidratlarda yüksek
• yüksek sodyum (tuz)
Fast food ve BMI
Fast food, yüksek beden kütle indeksi, daha az başarılı kilo kaybı bakımı ve kilo artışı ile ilişkilidir. Hızlı yiyecekler, diyetin kalitesini düşürür ve özellikle çocuklar ve ergenler arasında sağlıksız seçimler yaparak obezite riskini artırır. 2010 yılında fast-food tüketim maliyetleri neredeyse 164,8 milyar dolardı. Bu, 2009’dan% 3 artışmıştı.
Fast food ve çocuklukta obezite
Hızlı yiyecekler çocukları ve gençleri genellikle yetişkinlerden daha kötü etkiler. Bunun nedeni, fast foodların çoğunun çocuklara yönelik olması ve fast food yeme ve yemek yeme biçiminin sürekli olmasıdır. Sürekli aşırı enerji dengesizliği yaklaşık% 2 olan çocuklar zamanla obezitenin gelişmesine neden olur. % 2’lik bir dengesizlik günde sadece 30 kilokalori fazlası anlamına gelebilir. Bu, bir çikolatalı kurabiyesinin üçte ikisine, ikiden az kızarmış patates veya bir kutu karbonata dördüğüne tekabül eder.
Dışarıda yemek yemek çocukluk çağındaki obezite için bir başka katkıda bulunur. Çalışmalar, evde oturan yemeklerin, çocukların tükettiği kalorili içeriğin, ev içi yemeklerden% 55 daha yüksek olduğunu gösteriyor.