En yaygın olanlar Tip 1 ve Tip 2’dir. Tip 1 diyabet genellikle çocuklarda görülür. Buna juvenil başlangıçlı diabetes mellitus veya insüline bağımlı diabetes mellitus denir. Bu tipte, pankreasınız yeterli insülin yapmaz ve ömrünüzün geri kalanında insülin enjeksiyonları yaptırmanız gerekir. Daha yaygın olan Tip 2 diyabet, genellikle 40 yaş üstü kişilerde görülür ve buna yetişkin başlangıçlı diabetes mellitus denir. Buna insüline bağımlı diabetes mellitus denir. Tip 2’de, pankreasınız insülin üretir, ancak vücudunuz bunu doğru bir şekilde kullanmaz. Yüksek kan şekeri seviyesi genellikle bir diyet ve / veya ilaç alarak kontrol edilebilir, ancak bazı hastalar insülini almalıdır. Tip 2 diyabet özellikle Afrikalı Amerikalılar, Amerikan Kızılderilileri, Latin Amerikalılar ve Asyalı Amerikalılar arasında yaygındır.
Diyabet Böbreklere Zarar Verir mi?
Diyabet ile vücuttaki küçük kan damarları yaralanır. Böbreklerdeki kan damarları yaralandığında, böbrekleriniz kanınızı düzgün şekilde temizleyemez. Vücudunuz, gerekenden daha fazla su ve tuz tutacak ve kilo artışı ve ayak bileği şişmesi ile sonuçlanabilecektir. Idrarda protein olabilir. Ayrıca, kanınızda atık maddeler oluşacaktır. Diyabet ayrıca vücudunuzdaki sinirlere zarar verebilir. Bu, mesanenizi boşaltmada güçlük çekebilir. Tam mesanenizden kaynaklanan basınç, böbrekleri yedekleyebilir ve yaralayabilir. Ayrıca idrar mesanenizde uzun süre kalırsa, idrardaki yüksek şeker seviyesine sahip bakterilerin hızlı büyümesi ile bir enfeksiyon geliştirebilirsiniz.
Tip 1 (juvenil başlangıçlı) diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 30’u ve Tip 2 (yetişkin başlangıçlı) diyabetli hastaların yüzde 10 ila 40’ı sonunda böbrek yetmezliği çekecektir.
Diyabetli Hastalarda Böbrek Hastalığının Erken Belirtileri Nelerdir?
Diyabetik böbrek hastalığının en erken belirtisi idrardaki artmış albümin atılımıdır. Bu, doktorunuzun ofisinde yapılan olağan testlerin böbrek hastalığına dair kanıt göstermesinden çok önce mevcut olduğundan, bu testi yıllık bazda değerlendirmeniz önemlidir. Kilo artışı ve ayak bileği şişmesi meydana gelebilir. Tuvaleti gece daha fazla kullanacaksın. Tansiyonunuz çok yüksek olabilir. Diyabetli bir kişi olarak, kan, idrar ve kan basıncını yılda en az bir kez kontrol ettirmelisin. Bu, hastalığınızın daha iyi kontrol edilmesine ve yüksek tansiyon ve böbrek hastalığının erken tedavisine yol açacaktır. Şeker hastalığınızı kontrol altına almak, ciddi böbrek hastalığı geliştirme riskinizi azaltabilir.
Şeker Hastalarında Böbrek Hastalığının Geç Belirtileri Nelerdir?
Böbrekleriniz başarısız olduğunda, kandaki kreatinin seviyesinin yanı sıra kan üre azotu (BUN) seviyeleri de artacaktır. Ayrıca mide bulantısı, kusma, iştah kaybı, zayıflık, artan yorulma, kaşıntı, kas krampları (özellikle bacaklarında) ve anemi (düşük kan sayımı) yaşayabilirsiniz. Daha az insüline ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz. Çünkü hastalıklı böbrekler insülinin daha az parçalanmasına neden olur. Bu belirtilerden herhangi birini geliştirirseniz, doktorunuzu arayın.
Diyabetli Hastalarda Böbrek Hastalığının Belirtileri
• Idrarda albümin / protein
• Yüksek tansiyon
• Ayak bileği ve bacak şişmesi, bacak krampları
• Geceleri tuvalete daha sık gitme
• Kandaki yüksek BUN ve kreatinin seviyeleri
• İnsülin veya antidiyabetik ilaçlara daha az ihtiyaç
• bulantı ve kusma
• Zayıflık, solukluk ve anemi
• Kaşıntı
Böbreklerim Hasar Gördüyse Ne olacak?
İlk olarak, doktorunuz şeker hastalığınızın yaralanmaya sebep olup olmadığını öğrenmelidir. Diğer hastalıklar böbrek hasarına neden olabilir. Böbrekleriniz daha iyi çalışacak ve daha uzun süre çalışacaktır:
• Şeker hastalığını kontrol etme
• Yüksek tansiyon kontrolü
• Üriner sistem enfeksiyonlarına karşı tedavi
• Üriner sisteminizdeki sorunları düzeltme
• Böbreklere zarar verebilecek herhangi bir ilaçtan kaçının (özellikle tezgah üstü ağrı kesici ilaçlar)
Başka bir sorun bulunamazsa, doktorunuz böbreklerinizi mümkün olduğunca uzun süre çalışmaya çalışacaktır. Anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri olarak adlandırılan yüksek tansiyon ilaçlarının böbrek fonksiyon kaybını yavaşlatmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Bir nefrolog denilen böbrek doktoru, sizinle, aileniz ve diyetisyeninizle tedavinizi planlar. Böbreklerinizi sağlıklı tutmak için akılda tutulması gereken iki nokta bir ACE inhibitörü ile birlikte yüksek kan basıncını kontrol etmek ve böbrek diyabetik diyetinizi izlemektir. Diyetinizdeki proteini kısıtlamak da yardımcı olabilir.
Diyabetli hastalarda son dönem böbrek yetmezliği nedir?
Son dönem böbrek yetmezliği veya böbrek yetmezliği, böbrekleriniz artık makul ölçüde sağlıklı bir durumda destekleyemediğinde ortaya çıkar ve diyaliz veya nakil gereklidir. Böbrekleriniz yüzde 10 ila 15 arasında işlev gördüğünde bu olur.
Diyabetik hastalarda böbrek yetmezliği nasıl tedavi edilir?
Böbrekleriniz başarısız olduktan sonra üç tip tedavi kullanılabilir: böbrek nakli, hemodiyaliz ve peritoneal diyaliz.
Diyabetli bir hastada böbrek nakli olabilir mi?
Evet. Bir kez yeni bir böbrek elde ederseniz, daha yüksek bir insülin dozu gerekebilir. İştahınız gelişecek ve böylece yeni böbreğiniz insülini yaralı olanınızdan daha iyi yıkacak. Vücudunuzun yeni böbrekini reddetmesini engellemek için steroid kullanacaksınız. Yeni böbrek başarısız olursa, bir böbrek beklerken diyaliz tedavisi başlatılabilir.