Tüm şeker hastalarının yaklaşık yüzde 90’ı tip 2 diyabetliler. Bu diyabet formunda, vücut yeterli miktarda hormon insülini üretmez veya vücuttaki hücreler insülin kullanmazlar. Vücudun enerji için glikoz veya kan şekeri kullanabilmesi için insülin gereklidir. Sonuç olarak, glikoz, hücrelere girmek yerine tahrip edebileceği kanda oluşur. Diyabetin komplikasyonları arasında kalp rahatsızlığı, körlük, sinir hasarı ve böbrek hasarı bulunur. Tip 2 diyabet, obezite ile en sık bağlantılı hastalığın şeklidir ve Diyabezite, bu ilişkiyi tanımlamak için kullanılmıştır.
Tip 2 Diyabet nasıl normal tedavi edilir?
Geleneksel olarak, fazla kilo vermek, sağlıklı bir diyet yapmak ve düzenli egzersiz yapmak gibi yaşam tarzı değişiklikleri, tip 2 diyabet için ilk basamak tedavilerdir. Bu değişiklikler hastalıkta yeterince çentik olmadığı zaman, ilaçlar reçete edilebilir. Bazı ilaçlar pankreasın daha fazla insülin üretmesine yardımcı olurken diğerleri vücudun daha verimli ürettiği insülini kullanmasına yardımcı olur. Bu ilaçlar çalışmazsa, bir insülin alması gerekebilir. Genellikle şeker hastalığına yönelik bu geleneksel tedaviler işe yaramaz ve hastalar uzun süreli komplikasyon riski taşır. Bunlar arasında şunlar bulunur:
• Diyabetik Retinopati – yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir.
• Diyabetik Nefropati – yetişkinlerde böbrek yetmezliğinin önde gelen nedenidir.
• Diyabetik Nöropati – yetişkinlerde alt ekstremitede travmatik olmayan ampütasyonların önde gelen nedenidir.
• Kardiyovasküler hastalık – Tip 2 diyabetli 8/10 hasta kardiyovasküler hastalıktan ölmektedir.
• İnme – çarpma ihtimali 2 ila 4 kat daha fazladır.
Tıbbi kontrolün iyi olmasına rağmen bazı hastalar hala diyalize girer, ekstremite kaybeder ve önemli kalp krizi, ilaç reaksiyonları ve diğer komplikasyonlara sahiptir. Tıbbi tedavinin risksiz olduğu fikri kesinlikle yanlış.
Metabolik Cerrahi “Diyabet” Tedavisi Yapıyor mu?
30’dan fazla bilimsel çalışma evet diyor! Kristal berraklığında olmak için şeker hastalığı tam olarak anlaşılamamıştır ve tıp bilimi “Tedavi” iddiasında bulunamaz. Amaç, normal kan şekeri seviyeleri olarak tanımlanan ve şeker hastalığına yakalanmaya gerek duymadan remisyonda bulunmaktır. Bu, glikozun normal seviyelere getirilmesi ve diyabetik komplikasyonların ilerlemesinin durdurulması, böylece vücuda zararın onarılması için bir şans vermesi anlamına geliyor. Journal of American Medical Association (JAMA) ‘da yapılan yakın tarihli bir çalışmada diyabet hastalarının% 73’ünde gastrik bandaj uygulandı ve konvansiyonel terapi ile remisyon sağlandı. Buna karşılık, sadece konvansiyonel terapi gören insanların sadece yüzde 13’ü rahatlamaya başladı. 2004 yılında Bariatrik ameliyat geçiren 22.000’den fazla kişinin JAMA’da yaptığı bir araştırma şunları gösterdi:
• Diyabet, hastaların% 86’sında tamamen iyileşmiş veya düzelmiştir.
• Yüksek kan lipidleri hastaların% 70’inde veya daha fazlasında gelişmiştir.
• Yüksek kan basıncı, hastaların% 78’inde giderildi veya düzeldi.
Dahası, Annals of Surgery’de yapılan bir araştırmada gastrik baypas uygulayan 240 kişinin yüzde 83’ünün şeker hastalığının tedavisi “yapıldı”. New England Journal of Medicine’de yapılan bir araştırma, gastrik bypass cerrahisinden sonra uzun vadeli mortalitenin, özellikle de diyabetlerden kaynaklanan ölümlerin önemli ölçüde azaldığını buldu. Sonuç olarak, metabolik ameliyatın Tip 2 diyabet tedavisinde büyük bir rol oynayabileceği düşünülmektedir.
Metabolik Cerrahi “Tip 2 Diyabet” Tedavisi Nasıl Yapılır?
Metabolik cerrahinin tip 2 diyabetin hafifletildiğini biliyoruz; Bilmediğimiz şey bunun nasıl yapılacağıdır. Gıdanın doğrudan bağırsağın altına götürülmesinin, insülin üretimini artırabilen glukagon benzeri peptit 1 (GLP-1) adı verilen bir maddeyi uyarması fikri dahil bazı teori mevcut.
Başka bir teori, açlığa sebep olan peptit Y (PPY) gibi hormonların bağırsak anatomisinin düzenlenmesiyle bozulabileceğini, dolayısıyla şekeri daha az arzu edersek insanların kan şekeri düzeylerini daha iyi idare edebileceğini önermektedir. Ayrıca şeker hastalığını tedavi etmek için ideal metabolik cerrahi tipini bilmiyoruz. Çalışmalar farklı ameliyat türlerine baktı. Doğru olana ulaşılıncaya kadar, laparoskopik RY gastrik bypass, iyi çalışan ve tip 2 diyabeti ameliyattan hemen sonra remisyona sokan gastrik bypassdı