Kan şekeri değerleri; diyabet için oldukça önemli bir teşhis noktasıdır. Kanda bulunan glikoz vücudun temel enerjisi şeklinde ifade edilmektedir. Kişinin tükettiği besinler, vücuda alınan glikozun kan yoluyla hücrelere iletilmesini sağlar ve vücudun enerji kazanmasına destek olur. Bundan dolayı da kanda bulunan glikoz seviyeleri oldukça önem teşkil etmektedir. Kanda bulunan şekerin seviyesini belirlemek için de test yapılmaktadır. Açlık kan şekeri testi ve tokluk kan şekeri testinin yanı sıra HbA1C testi, idrar testi yapılmaktadır.
Bu testler sayesinde insülin direnci araştırılmaktadır. Diyabette kan şekeri değerleri düzenli olarak ölçülmeli ve testler tekrarlanmalıdır. Açlık Kan Şekeri: Kanda bulunan glikoz seviyesini ölçmek üzere test yapılmaktadır. Açlık kan şekeri kişinin 8 ve 12 saat açlık sonrasında verdiği kan örneğine bakılarak yapılmaktadır. Yapılan testin neticesine göre kanda bulunan glikoz değerlerinde 126 mg/dl ya da üzerine çıkarsa test farklı bir tekrarlanmaktadır. Çıkan neticelerin aynı değerlerde çıkması genel olarak diyabet teşhisi için yeterli olmaktadır.
Buna göre:
• 50/70mg/dl: hipoglisemi olabilir.
• 70/100mg/dl: normal kabul edilir.
• 100/125mg/dl: gizli şeker olabilir.
• 126mg/dl üzeri: diyabet olabilir.
Tokluk Kan Şekeri Testi:
Tokluk kan şekeri, tüketilen ilk lokmayı aldıktan sonra 2 saat bekledikten sonra yapılmaktadır. Bu işlemden sonra hastadan kan örneği alınmaktadır. Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl seviyesinde ya da üzerinde ise diyabet teşhisi koyulmaktadır. HbA1c Testi: Glikozun hemoglobine olan bağlılığının ölçüldüğü HbA1c testinde 2-3 aylık bir ortalama veri elde edilmektedir. HbA1c Testinin neticeleri ise genellikle aşağıdaki gibi okunmaktadır:
• %3,5 ile %5,7 arası normal kabul edilir. •
%5,7 ile %6,4 arası gizli şeker belirtisi olarak görülür.
• %6,5 üzeri diyabet teşhisi için yeterli görülür.
Oral Glikoz Tolerans Testi:
Toplum içinde şeker yükleme testi olarak bilinen Oral Glikoz Tolerans testinde süreç daha komplike ilerlemektedir. Buna göre test yapılırken ilk olarak açlık kan şeker ölçümü uygulanmaktadır. Daha sonra 75 gram glukoz 300 ml suda çözündürülür. Bu aşamadan sonra kişiye verilir. 2 saat boyunca her yarım saatte bir test uygulaması yapılmaktadır. 2. saatin sonunda kandaki glikoz seviyesi 200 mg/dl ya da üzerinde çıkarsa kişiye şeker hastalığı teşhisi koyulmaktadır.