İster tek başına, ister salatayla birlikte, ister yulaf ezmesine serpip tüketin, kuru üzüm lezzetlidir ve damağınıza tadınıza dokunmanın sağlıklı yollarından biridir.
Yine de, şeker hastalığınız varsa kuru üzüm yemenin iyi olup olmadığını merak etmeniz normaldir.
Diyabetli insanların ne yiyip neyi yiyemeyeceği konusunda birçok yanlış anlanan durum vardır. Yanlış anlananlardan birincisi, meyve dahil, şeker içeren yiyeceklerin tamamen sınırın dışında olduğudur.
Ama gerçek şu ki, diyabetli insanlar kuru üzüm ve diğer birçok meyveyi tüketebilirler. Hatta, meyveler aşağıda belirtilenleri bol miktarda içerdikleri için mükemmel bir seçimdir:
- lifler
- vitaminler
- mineraller
Diyabetli insanlar, hatta herkes için dengeli beslenme çok önemlidir, ki bu beslenmenin içinde yeterli miktarda meyve de vardır. Yine de, kuru üzümün glisemik yönetimi nasıl etkilediğini anlamak önemlidir.
Peki kuru üzüm yiyebilir misiniz?
Sonuç olarak evet. Şeker hastalığınız varsa kuru üzüm tüketebilirsiniz. Tabii ki, bu istediğiniz zaman bütün kuru üzüm kasalarına saldırmanız gerektiği anlamına gelmez.
Kuru üzüm bir meyvedir ve diğer meyve türleri gibi doğal şeker içerir. Yani kuru üzüm yemek güvenli iken, azar azar tüketmek ise kan şekerinin artışını önlemek için çok önemlidir.
Meyvenin sağlıklı olmasına rağmen karbonhidrat içerdiği olduğunu da unutmayın. Meyveyi aperatif olarak tüketseniz bile, çok karbonhidrat tüketip tüketmediğinizi belirlemek için yemek olarak saymanız gerekmektedir.
2 yemek kaşığı kuru üzüm yaklaşık 15 gram (g) karbonhidrat içerir.
Kuru üzüm sizin için neden yararlıdır?
Diğer meyvelere benzer şekilde, kuru üzümün kalorisi düşüktür ve besin değeri yüksektir.
Örneğin, 1/4 fincan kuru üzüm sadece yaklaşık 120 kalori içerir. Ayrıca 2 g diyet lifi, 25 miligram (mg) kalsiyum ve 298 mg potasyum içerir.
Lif, daha uzun süre doymuş hissetmenize yardımcı olurken sindirim sitemine de katkıda bulunur. Kalsiyum vücudunuzun güçlü kemikleri korumasına ve oluşturmasına yardımcı olur. Potasyum sinir sisteminizi ve kas gücünüzü korur ve aynı zamanda su dengesini yönetmeye yardımcı olur.
Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilirler mi?
Kuru üzüm tüketmek yemeklerden sonra glisemik kontrolü düzenlemeye de yardımcı olabilir.
Güveniilir bir kaynağın yaptığı çalışmada, araştırmacılar kuru üzümün glisemik kontrolü nasıl etkilediğini görmek için 10 sağlıklı katılımcıyı (dört erkek ve altı kadın) değerlendirdi.
Katılımcılar 2 ila 8 haftalık bir süre boyunca dört kahvaltı türünü tüketti. Araştırmacılar, her yemekten sonra 2 saatlik bir süre boyunca glikoz ve insülin seviyelerini izlediler.
İki kahvaltıda beyaz ekmek varken, diğer iki kahvaltıda kuru üzüm vardı.
Araştırmacılar, beyaz ekmek tüketenlere nazaran, kuru üzüm tüketen katılımcıların insülin ve glikoz değerlerinin daha düşük kaldığını gözlemledi.
Bu bulgular araştırmacıları kuru üzümün glisemik tepki üzerinde olumlu bir etkisi olabileceği sonucuna götürmüştür.