Diyabet vücudunuzu nasıl etkiler?
Diyabet, vücudunuzun insülin üretememesinin veya kullanamamasının bir sonucudur. İnsülin, vücudunuzun glikozun veya şekeri enerjiye dönüştürmesini sağlayan bir hormondur. Vücudunuz glikozu metabolize etmekte zorluk çekiyorsa, yüksek kan şekeri seviyelerine yol açabilir. Bu, vücudunuzun yaraları iyileştirme kabiliyetini etkileyebilir.
Diyabetli kişilerde yaralar daha yavaş iyileşir ve daha hızlı ilerler, bu nedenle neye dikkat edilmesi gerektiğini bilmek önemlidir.
Vücudun herhangi bir yerinde kesikler, sıyrıklar, çizikler ve kabarcıklar oluşabilir ancak ayaklar en yaygın yaralanma yerlerinden biridir. Ayaktaki küçük bir yara hızla bir ayak ülseri haline gelebilir.
Ayak ülserleri tedavi edilmezse ciddi bir hal alabilir. Diyabeti olan ve ülser geliştiren kişilerin yüzde 14 ila 24’ü alt ekstremite amputasyonu gerekir.
Bu nedenle, düzenli olarak kendi kendinizi kontrol etmeniz ve herhangi bir yarayı yakından izlemeniz çok önemlidir. Yaraları erken yakalamak, komplikasyon riskinizi azaltmanın tek yoludur.
İyileşme süreci, iyileşme sürecini hızlandırmanın yolları ve vücudunuzun iyileşme gücünü uzun vadede nasıl geliştireceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
Yara iyileşmesi neden yavaştır?
Şeker hastalığınız olduğunda, vücudunuzun yaraları iyileştirme kabiliyetini bir dizi faktör etkileyebilir.
Yüksek kan şekeri seviyesi
Kan şekeri seviyeniz, yaranızın ne kadar çabuk iyileşeceği konusunda ana faktördür.
Kan şekeri seviyeniz normalden yüksek olduğunda, bu:
- besin ve oksijenin hücrelere enerji vermesini önler
- bağışıklık sisteminizin verimli çalışmasını engeller
- vücudun hücrelerinde iltihabı artırır
Bu etkiler yara iyileşmesini yavaşlatır.
Nöropati
Periferik nöropati, sürekli olarak normalden daha yüksek olan kan şekeri seviyelerine sahip olmaktan da kaynaklanabilir. Zamanla, sinir ve damarlarda hasar meydana gelir. Bu, etkilenen bölgelerde his kaybına neden olabilir.
Nöropati özellikle ellerde ve ayaklarda yaygındır. Bu meydana geldiğinde oluşan yaraları hissedemeyebilirsiniz. Ayak yaralarının diyabetli kişilerde daha yaygın olma eğiliminde olmasının önemli bir nedeni de budur.
Zayıf dolaşım
Diyabetli insanlarda, dolaşımın yetersiz olduğu bir durum olan periferik vasküler hastalık geliştirmek iki kat daha olasıdır. Periferik vasküler hastalık, kan damarlarınızın daralmasına neden olur, bu da uzuvlara kan akışını azaltır. Bu durum aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin damarlardan kolayca geçme kabiliyetini de etkiler. Ve normalden daha yüksek bir kan şekeri seviyesi kan kalınlığını arttırır ve vücudun kan akışını daha da etkiler.
Bağışıklık sistemi eksikliği
Diyabeti olan birçok insanın bağışıklık sistemi aktivasyonu ile ilgili sorunları da vardır. Yaraları iyileştirmek için gönderilen bağışıklık savaşçı hücrelerinin sayısı ve harekete geçme yetenekleri genellikle azalır. Bağışıklık sisteminiz düzgün çalışamazsa, yara iyileşmesi daha yavaştır ve enfeksiyon riskiniz daha yüksektir.
Enfeksiyon
Bağışıklık sisteminiz en iyi şekilde çalışmıyorsa, vücudunuz enfeksiyona neden olan bakterilerle savaşmak için mücadele ederken zorlanabilir.
Normalden daha yüksek kan şekeri seviyeleri de enfeksiyon olasılığını arttırır. Bunun nedeni bakterilerin kan dolaşımında bulunan fazla şeker üzerinde çoğalmasıdır. Yüksek kan şekeri seviyeleri, bağışıklık hücrelerinin istilacı bakterilerle savaşmasını da önleyebilir.
Enfeksiyonunuz tedavi edilmezse ve yayılmaya bırakılırsa, gangren veya sepsis gibi komplikasyonlara yol açabilir.
Yaralar tedavi edilmezse ne olabilir?
Yaralar endişe için gerçek bir neden sunar. Dikkatle izlenmezlerse, hızlı bir şekilde enfeksiyona veya daha ciddi komplikasyonlara ilerleyebilirler.
En ciddi endişe amputasyondur. Diyabetli kişilerin ayak yaraları veya ülserleri sonucu amputasyon geçirme olasılığı 15 kat daha fazladır. İşte sebep olduğu şey budur ve bunu önlemek için neler yapabilirsiniz;
İyileşme sürecine nasıl yardımcı olunur?
İyileşme sürecine yardımcı olmak için şu ipuçlarını izleyebilirsiniz:
Düzenli self-kontroller yapmak. Yaraları erken yakalamak, enfeksiyonlardan ve komplikasyonlardan kaçınmanın anahtarıdır. Kendinizi günlük olarak kontrol ettiğinizden ve özellikle ayaklarınızda yeni yaraların olup olmadığından emin olun. Ayak parmaklarınızın arasını ve altını kontrol etmeyi unutmayın.
Ölü dokuyu çıkarın. Nekroz (ölü hücreler) ve fazla doku genellikle diyabetik yaralarla ortaya çıkar. Bu, bakteri ve toksinleri teşvik edebilir ve yara enfeksiyonunu artırabilir. Ayrıca altta yatan dokuyu kontrol edebilmenizi de engelleyebilir. Doktorunuz genellikle temizleme işlemi ile size yardımcı olacaktır.
Pansumanları taze tutun. Düzenli olarak değişen pansumanlar bakterileri azaltmaya ve yarada uygun nem seviyelerini korumaya yardımcı olabilir. Doktorlar genellikle özel yara bakım pansumanlarını önerir.
Basıncı o bölgeden uzak tutun. Basınç, cilde zarar veren ve daha derin bir yara veya ülsere yol açan aşınma ve yıpranmaya neden olabilir.
Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?
Ayak yarasıyla uğraşıyorsanız, iyileşme sürecinde beyaz çorap giymeyi akılda bulundurun. Bu, çoraplarınızda kan veya diğer drenaj belirtilerini görmeyi kolaylaştıracaktır.
Aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza danışın:
- karıncalanma
- yanma
- his kaybı
- kalıcı ağrı
- şişme
Belirtileriniz kötüleşirse veya bir haftadan daha uzun sürerse de doktorunuza görünmelisiniz.
Ayaklarınızın derisindeki herhangi bir sorun endişe kaynağıdır, bu nedenle yaradan emin değilseniz doktorunuza danışın. Yarayı tanımlayabilir ve en iyi bakımı için öneriler verebilirler. Uygun tedaviyi ne kadar hızlı alırsanız, muhtemel komplikasyonları o kadar rahat engellersiniz.
Nasıl uzun vadeli sağlık ve iyileşme sağlanır?
Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek ve yara iyileşmesine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.
Sağlıklı bir diyet takip edin. Diyetin kan şekeri seviyeleri üzerinde doğrudan etkisi vardır, bu nedenle doğru beslenmeyi sürdürmek anahtardır. Sağlıklı glikoz seviyelerini tutarlı bir şekilde koruyabilirseniz, bir yara oluşursa yaralardan kaçınmanız ve hızlı iyileşmeniz daha olasıdır.
Diyabetli insanlar, işlenmiş karbonhidratlardan, ilave şekerlerden ve fast food’dan kaçınarak genellikle daha iyi kan şekeri kontrolünü koruyabilir. Ayrıca lif, meyve, sebze ve baklagiller alımınızı artırmaya da yardımcı olur. İyi beslenme, vücudunuzun C vitamini, çinko ve protein gibi daha hızlı yara iyileşmesi için ihtiyaç duyduğu şeyi sağlar.
Aktif kalın. Egzersiz insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olur. Bu, kan dolaşımındaki şekerin hücrelerinize daha verimli girmesine yardımcı olur, bu da iyileşmeyi ve sağlığı destekler.
Sigarayı bırakmak. Sigara içmek hücrelerin oksijen taşıma yeteneğini azaltır. Sigara içmek ayrıca bağışıklık sistemini bozar ve vasküler hastalık riskinizi arttırır.