Diyabet, vücudun kan şekeri olarak bilinen glikozu işleme yeteneğini bozan bir durumdur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde, 18 yaşın üzerinde ve tanı konulmamış diyabetli tahmini kişi sayısı 30.2 milyondur. Bu rakam nüfusun yüzde 27.9 ila 32.7’sini temsil etmektedir.
Devam eden, dikkatli yönetilmeyen diyabet kanda şeker birikmesine yol açabilir, bu da inme ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere tehlikeli komplikasyon riskini artırabilir.
Farklı diyabet türleri ortaya çıkabilir ve durumu yönetmek türüne bağlıdır. Diyabetin tüm çeşitleri bir kişinin fazla kilolu olması ya da aktif bir yaşam tarzı olmamasından kaynaklanmaz. Hatta bazıları çocukluktan gelir.
Türler
Üç ana diyabet tipi gelişebilir: Tip 1, tip 2 ve gestasyonel diyabet.
Tip I diyabet: Juvenil diyabet olarak da bilinir, bu tip vücut insülin üretmediğinde ortaya çıkar. Tip I diyabetli insanlar insüline bağımlıdır, bu da hayatta kalmak için günlük olarak yapay insülin almaları gerektiği anlamına gelir.
Tip 2 diyabet: tip 2 diyabet vücudun insülin kullanma şeklini etkiler. Vücut hala insülin üretirken, tip 1’den farklı olarak, vücuttaki hücreler insüline bir zamanlar olduğu kadar etkili bir şekilde cevap vermezler. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne göre bu en yaygın diyabet türüdür ve obezite ile güçlü bağlantıları vardır.
Gestasyonel diyabet: bu tip diyabet hamilelik sırasında vücut insüline daha az duyarlı hale geldiğinde görülür. Gestasyonel diyabet tüm kadınlarda görülmez ve genellikle doğumdan sonra düzelir.
Daha az yaygın diyabet türleri arasında da monojenik diyabet ve kistik fibroz ile ilişkili diyabet bulunur.
Prediyabet
Doktorlar, kan şekeri genellikle desilitre başına 100 ila 125 miligram (mg/dL) aralığında olduğunda bazı insanlara prediyabet veya sınırda diyabet olduğunu belirtir.
Normal kan şekeri seviyeleri 70 ila 99 mg/dL arasındayken, diyabetli bir kişinin açlık kan şekeri 126 mg/dl’den daha yüksek olacaktır.
Prediyabet seviyesi, kan glikozunun normalden daha yüksek olduğu, ancak diyabet oluşturacak kadar da yüksek olmadığı anlamına gelir.
Bununla birlikte, prediyabet olan insanlar, genellikle tam diyabet semptomları yaşamamalarına rağmen, tip 2 diyabet geliştirme riski altındadır.
Prediyabet ve Tip 2 diyabet için risk faktörleri benzerdir. Faktörler şunlardır:
• şişmanlık
• ailede diyabet öyküsü
• yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyesinin 40 mg/dL veya 50 mg/dl’den düşük olması
• yüksek tansiyon öyküsü
• gestasyonel diyabet veya doğum ağırlığı 4,5 kilodan fazla olan bir çocuk doğurmuş olmak
• polikistik over sendromu öyküsü (PKOS)
• Afrikalı-Amerikalı olmak, Kızılderili, Latin Amerika, veya Asya-Pasifik Adalı kökenli olmak
• 45 yaşından büyük olmak
• hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmak
Bir doktor bir kişinin prediyabet olduğunu tespit ederse, bireyin tip 2 diyabetin ilerlemesini ideal olarak durdurabilecek sağlıklı değişiklikler yapmasını önerecektir. Kilo vermek ve daha sağlıklı bir diyet takip etmek genellikle hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir.
İnsülin problemleri nasıl gelişir
Doktorlar tip I diyabetin kesin nedenini henüz bilmemektedir. İnsülin direnci olarak da bilinen tip 2 diyabetin daha net nedenleri vardır.
İnsülin, bir kişinin yiyeceklerinden alınan glikozun enerji sağlamak için vücudundaki hücrelere erişmesini sağlar. İnsülin direnci genellikle aşağıdaki döngünün bir sonucudur:
• Bir kişinin vücuda aldıkları glikozu karşılayacak kadar insülin üretebildikleri ortamın ya da genlerin olmaması.
• Vücut aşırı kan şekerini karşılamak için ekstra insülin yapmaya çalışır.
• Pankreas artan ihtiyaca ayak uyduramaz ve aşırı kan şekeri kanda dolaşmaya başlar ve hasara neden olur.
• Zamanla, insülin hücrelere glikoz getirmede daha az etkili olur ve kan şekeri seviyeleri yükselmeye devam eder.
Tip 2 diyabet durumunda, insülin direnci yavaş yavaş gerçekleşir. Bu nedenle doktorlar genellikle bu döngüyü yavaşlatmak veya tersine çevirmek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı önerir.
Egzersiz ve diyet ipuçları
Bir doktor tip 2 diyabeti teşhis ederse, genellikle kilo kaybını ve genel sağlığı desteklemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı önerir.
Doktor diyabet veya prediyabet olan bir kişiyi bir beslenme uzmanına yönlendirebilir. Bir uzman, diyabetli bir kişinin aktif, dengeli bir yaşam tarzı kurmasına ve durumu yönetmesine yardımcı olabilir.
Bir kişinin diyabetle yaşam tarzını benimsemek için atabileceği adımlar şunlardır:
• Tam tahıllar, meyveler, sebzeler, yağsız proteinler, az yağlı süt ürünleri ve fındık gibi sağlıklı yağ kaynakları dahil olmak üzere taze, besleyici gıdalardan yüksek bir diyet takip etmek.
• Boş kalori sağlayan yüksek şekerli yiyeceklerden veya şekerli gazlı içecekler, kızarmış yiyecekler ve yüksek şekerli tatlılar gibi başka besin yararları olmayan kalorilerden kaçınmak.
• Aşırı miktarda alkol içmekten kaçınmak veya kadınlar için günde bir içki veya erkekler için günde ikiden fazla içki içmemek.
• Haftanın en az 5 günü, günde en az 30 dakika egzersiz yapmak, bunlar yürüyüş, aerobik, bisiklet veya yüzme gibi egzersizler olabilir.
• Baş dönmesi, akıl karışıklığı, halsizlik ve aşırı terleme gibi egzersiz yaparken düşük kan şekeri belirtilerini farketmek.
Ayrıca insanlar, tip 2 diyabetli bazı kişilerin durumu ilaçsız yönetmelerine yardımcı olabilecek vücut kitle indekslerini (BMI) azaltmak için adımlar atabilirler.
Yavaş, istikrarlı kilo kaybı hedefleriyle, bir kişinin uzun vadeli faydaları korumasına yardımcı olma olasılığı daha yüksektir.
İnsülin kullanımı
Tip I diyabetli insanlar ve Tip 2 diyabetli bazı kişilerin kan şekeri seviyelerinin çok yüksek olmasını önlemek için insülin enjekte etmesi veya teneffüs etmesi gerekebilir.
Çeşitli insülin türleri mevcuttur ve çoğu etkilerinin ne kadar sürdüğüne göre gruplandırılır. Hızlı, düzenli, orta ve uzun etkili insülinler vardır.
Bazı insanlar sürekli olarak düşük kan şekeri seviyelerini korumak için uzun etkili bir insülin enjeksiyonu kullanır. Bazı insanlar kısa etkili insülin veya insülin tiplerinin bir kombinasyonunu kullanabilir. Tip ne olursa olsun, bir kişi genellikle bir çubuk kullanarak kan şekeri seviyelerini kontrol eder.
Kan şekeri seviyelerini kontrol etmek kullanılan için bu yöntem, glukometre adı verilen özel, taşınabilir bir makineyle yapılır. Tip I diyabetli bir kişi daha sonra ne kadar insüline ihtiyaç duyacağını belirlemek için kan şekeri seviyesini ölçmelidir.
Kendi kendine izleme, bir kişinin kan şekeri seviyelerini öğrenmesinin tek yoludur. Glikoz seviyesini fiziksel semptomlara bakarak varsaymak tehlikeli olabilir.
İnsülinin keşfi büyüleyici ve tartışmalıydı.
Ne kadarı fazla gelir?
İnsülin, diyabetli kişilerin aktif bir yaşam tarzına sahip olmalarına yardımcı olur. Bununla birlikte, özellikle bir kişi çok fazla enjekte ederse, ciddi yan etkilere yol açabilir.
Aşırı insülin mide bulantısı, terleme, hipoglisemi, ya da son derece düşük kan şekeri, baş ağrısı ve titremeye neden olabilir.
İnsanların insülini dikkatli bir şekilde ölçmeleri ve kan şekeri seviyelerini mümkün olduğunca dengeleyen tutarlı bir diyet takip etmeleri önemlidir.
Diğer İlaçlar
İnsüline ek olarak, bir kişinin durumunu yönetmesine yardımcı olabilecek diğer ilaç türleri de mevcuttur.
Metformin
Tip 2 diyabet için, doktor metformini hap veya sıvı formda reçete edebilir.
Şunlara katkıda bulunur:
• kan şekerini düşürmek
• insülinin daha etkili hale getirmek
kilo kaybına da yardımcı olabilir. Sağlıklı bir kiloya sahip olmak diyabetin etkisini azaltabilir.
Diyabetin yanı sıra, bir kişinin başka sağlık riskleri de olabilir ve bunları kontrol etmek için ilaca ihtiyaç duyabilirler. Bir doktor, bireye ihtiyaçları hakkında bilgi verecektir.
SGLT2 inhibitörleri ve GLP-1 reseptör agonistleri
2018 yılında, yeni kurallar aşağıdaki hastalıklara sahip insanlar için ek ilaçlar reçete etmeyi de önerdi:
• aterosklerotik kardiyovasküler hastalık
• kronik böbrek hastalığı
Bunlar sodyum-glikoz kotransporter 2 (SGLT2) inhibitörleri veya glukagon benzeri peptid-1 (GLP-1) reseptör agonistleridir.
Aterosklerotik kardiyovasküler hastalığı ve yüksek kalp yetmezliği riski olanlar için, kılavuzlar doktorlara bir SGLT2 inhibitörü reçete etmelerini önerir.
GLP-1 reseptör agonistleri, vücudun ürettiği insülin miktarını artırarak ve kan dolaşımına giren glikoz miktarını azaltarak çalışır. Enjekte edilebilir bir ilaçtır. İnsanlar metformin ile veya tek başına kullanabilir. Yan etkiler, mide bulantısı ve iştah kaybı gibi gastrointestinal problemleri içerir.
SLGT2 inhibitörleri, kan şekeri seviyelerini düşürmek için yeni bir ilaç türüdür. İnsülinden ayrı çalışırlar ve insülin kullanmaya hazır olmayan insanlar için yararlı olabilirler. İnsanlar ağız yolula kullanabilir. Yan etkiler arasında idrar ve genital enfeksiyonlar ve ketoasidoz riski daha yüksektir.
Kendini İzleme ipuçları
Kendi kendini izlemek diyabet yönetimi için hayati önem taşır, yemek zamanlamasını, fiziksel aktiviteyi ve insülin de dahil olmak üzere ne zaman ilaç alacağınızı düzenlemeye yardımcı olur.
Kendi kendine kan şekeri izleme (SMBG) makineleri değişkenlik gösterirken, genellikle ölçüm için bir test şeridi ve az miktarda kan elde etmek için cildi delen bir cihazdır.
Makineler farklı olacağından, her durumda bir sayacın özel talimatlarına bakın. Ancak, aşağıdaki önlemler ve adımlar piyasadaki makinelerin çoğu için geçerli olacaktır:
• Test şeritlerine veya metreye dokunmadan önce her iki elin de temiz ve kuru olduğundan emin olun
• Bir test şeridini bir kereden fazla kullanmayın ve sonucu değiştiren herhangi bir harici nemi önlemek için orijinal kutularında saklayın.
• Testten sonra bidonları kapalı tutun.
• Her zaman son kullanma tarihini kontrol edin.
• Eski metreler kullanmadan önce kodlama gerektirebilir. Şu anda kullanımda olan makinenin buna ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin.
• Sayacı ve şeritleri kuru ve serin bir alanda saklayın.
• Bir birinci basamak hekimi veya uzmanı etkinliğini kontrol edebilmesi için sayacı ve şeritleri istişarelere alın.
Diyabetini izleyen bir kişi cildi delmek için lancet adı verilen bir cihaz kullanır. Kan çekme fikri bazı insanlar için sıkıntıya neden olsa da, bir kan örneği elde etmek için parmağın delinmesi nazik, basit bir prosedürdür.
Aşağıdaki önlemleri alın:
• Numunenin, cihaza giren ve okumayı bozan yiyecek kalıntılarını önlemek için alanı sabunlu, ılık suyla temizleyin.
• Maksimum konfor için küçük, ince bir lancet seçin.
• Lanset, deliğin derinliğini kontrol eden derinlik ayarlarına sahip olmalıdır. Bunu rahatlık için ayarlayın.
• Birçok metre sadece gözyaşı damlası büyüklüğünde bir kan örneği gerektirir.
• Ağrının az olması için parmağın yan tarafından kan alın. Orta parmak, yüzük parmağı, ve küçük parmak kullanmak daha rahat olabilir
• Bazı sayaçlar, uyluk ve üst kollar gibi diğer test alanlarından örneklere izin verirken, parmak uçları veya dış avuç içi daha doğru sonuçlar üretir.
• Bir “sağım” hareket yerine delme yerinde basınç yaparak yüzeye kan sızdırın.
• Keskin nesnelerden kurtulmak için parmak delme iğnesini atın.
Hayat tarzı düzenlemelerinin bir parçası olan kendi kendini izlemenin rahatsız edici bir süreç olması gerekmez.
Bakış Açısı
Diyabet ciddi, kronik bir durumdur. Amerikan Diyabet Derneği’ne (ADA) göre, durum ABD’de yedinci önde gelen ölüm nedenidir.
Diyabetin kendisi yönetilebilir olsa da, komplikasyonları günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyebilir ve bazıları hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Diyabetin komplikasyonları şunlardır:
• diş ve diş eti hastalıkları
• göz problemleri ve görme kaybı
• uyuşmaya, ülserlere ve tedavi edilmeyen yaralanmalara ve kesiklere yol açan ayak problemleri
• kalp hastalıkları
• diyabetik nöropati gibi sinir hasarı
• inme
• böbrek hastalığı
Böbrek hastalığı durumunda, bu komplikasyon böbrek yetmezliğine, vücut suyu doğru bir şekilde atmadığında su tutulmasına ve mesane kontrolünde zorluk çekilmesine yol açabilir.
Kan şekeri seviyelerini düzenli olarak izlemek ve glikoz alımını hafifletmek, insanların tip 2 diyabetin daha zararlı komplikasyonlarını önlemelerine yardımcı olabilir.
Tip 1 diyabetli olanlar için, insülin almak, durumun etkilerini kontrol etmenin ve kontrol etmenin tek yoludur.
Sonuç
Diyabet, dikkatli kan şekeri yönetimi ve bir kişinin doğru şekilde yönetebilmesi için sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmasını gerektiren, yaşamı değiştiren bir durumdur. Hastalığın birkaç farklı türü vardır.
Tip I, vücut insülin üretmediğinde ortaya çıkar. Tip 2, Yüksek şekerli gıdaların aşırı tüketimi kan dolaşımını glikoz ile doldurduğunda, insülin üretiminin ve etkinliğini azalttığında olur.
İnsanlar durumu yönetmek ve glikoz emilimini artırmak için ek insülin alabilir. Bir kişide prediyabet varsa, düzenli egzersiz, dengeli ve düşük şekerli bir diyetle tam diyabet riskini azaltabilirler.
Diyabet komplikasyonları böbrek yetmezliği ve inme de dahil olmak üzere ciddi olabilir, bu nedenle durumu yönetmek hayati önem taşır.
Diyabeti olabileceğinden şüphelenilen herkes doktorunu ziyaret etmelidir.