Dikey sleeve gastrektomi olarak da adlandırılan sleeve gastrektomi, cerrahi bir kilo verme yöntemidir. Bu prosedür tipik olarak laparoskopik olarak yapılır, bu da aletlerin üst karın bölgesindeki birkaç küçük delikten girilmesini içerir. Sleeve gastrektomi sırasında, midenin yaklaşık yüzde 80’i çıkarılır ve muzun büyüklüğü ve yapısında bir tüp mide bırakılır.
Midenizin büyüklüğünü sınırlamak, tüketebileceğiniz yiyecek miktarını da kısıtlar. Ek olarak, bu yöntem kilo kaybına yardımcı olan hormonal değişiklikleri harekete geçirir. Aynı hormonal değişiklikler, yüksek tansiyon veya kalp hastalığı gibi aşırı kilo ile ilişkili durumların hafifletilmesine de yardımcı olur.
Neden yapılır
Sleeve gastrektomi, fazla kilolarınızı vermenize ve yaşamı tehdit edebilecek kiloya bağlı;
-
Gastroözofageal reflü hastalığı
-
Kalp hastalığı
-
Yüksek tansiyon
-
Yüksek kolestorol
-
Obstrüktif uyku apnesi
-
2 tip diyabet
-
inme
-
kısırlık
gibi sağlık sorunları riskinizi azaltmanıza yardımcı olmak için yapılır.
Tüp mide ameliyatı genellikle siz kilo vermek için diyet ve egzersiz alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalıştıktan sonra yapılır.
Genel olarak Sleeve gastrektomi cerrahisi eğer ki;
Beden kitle endeksiniz 40 ve üzeri (morbid obez) ise.
BMI’nız 35-39,9 (obez) arasında ve tip 2 diyabet, yüksek tansiyon veya şiddetli uyku apnesi gibi kiloyla ilgili ciddi bir sağlık sorununuz var ise. Bazı durumlarda, VKİ’niz 30-34 arasında ise ve kilo ile ilgili ciddi sağlık sorunlarınız varsa, kilo verme ameliyatı için uygunsunuz demektir.
Ayrıca siz de daha sağlıklı bir yaşam tarzı elde edebilmek için kalıcı değişiklikler yapmaya istekli olmalısınız. Beslenmenizi, yaşam tarzınızı ve davranışınızı ve tıbbi durumlarınızı izlemeyi içeren uzun vadeli takip planlarının parçası olmanız gerekebilir.
Riskler
Herhangi bir major cerrahide olduğu gibi, sleeve gastrektomi hem kısa hem de uzun vadede potansiyel sağlık riskleri mevcuttur.
Sleeve gastrektomi ile ilişkili riskler şunları içerebilir:
-
Aşırı kanama
-
enfeksiyon
-
Anesteziye olumsuz reaksiyonlar
-
Kan pıhtıları
-
Akciğer veya solunum problemleri
-
Midenin kesik tarafından sızıntı
Sleeve gastrektomi cerrahisinin daha uzun vadeli riskleri ve komplikasyonları:
-
Gastrointestinal obstrüksiyon
-
Fıtıklar
-
Gastroözofageal reflü
-
Düşük kan şekeri (hipoglisemi)
-
Malnütrisyon (yetersiz beslenme)
-
Kusma
Cerrahi sonrası ölüm riski oldukça nadirdir.
Nasıl hazırlanılır
Eğer ki cerrahinin tüm koşulları için uygunsanız, sağlık ekibiniz ameliyata hazırlık süreciniz için tüm talimatları verir. Ameliyat öncesi çeşitli laboratuvar ve diğer testleri yaptırmanız gerekebilir.
Yemek ve ilaçlar
Ameliyatınızdan önce, kullandığınız tüm ilaç, vitamin, mineral, bitkisel ya da besin takviyelerinin listesini doktorunuza veriniz. Yeme, içme ve hangi ilaçları alabileceğiniz konusunda kısıtlamalarınız olabilir.
Eğer ki kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyorsanız ameliyat öncesi doktorunuzla mutlaka konuşun. Bu ilaçlar pıhtılaşma ya da kanamayı etkileyebilir ve kan sulandırıcı rutininizin değişmesi gerekebilir.
Diyabetiniz varsa, insülin ve diğer diyabetik ilaçların ayarlanması için doktorunuzla konuşun.
Diğer önlemler
Bir fiziksel aktivite programı takip etmeniz gerekebilir.
Her türlü tütün kullanımını ameliyattan 12 hafta önce durdurmanız istenecektir ve ameliyatınızdan önce nikotin için test yapılabilir.
Ne beklemelisiniz
Tüp mide ameliyatı hastanede yapılır. İyileşme sürecinize bağlı olarak hastanede 1 ya da 2 gece kalmanız istenebilir.
Cerrahi öncesinde
Ameliyathaneye gitmeden önce ameliyat elbisesi giyecek ve hem doktorlar hem de hemşireler tarafından size birkaç soru sorulacak. Ameliyathanede, ameliyatınız başlamadan önce size genel bir anestezi verilir. Anestezi, ameliyat sırasında sizi uykuda ve rahat tutan bir ilaçtır.
Ameliyat sırasında
Ameliyatınızın ayrıntıları kişisel durumunuza ve hastanenin veya doktorunuzun uygulamalarına bağlıdır. Bazı sleeve gastrektomi ameliyatları, karında geleneksel büyük (açık) kesiklerle yapılır. Ancak sleeve gastrektomi tipik olarak laparoskopik olarak yapılır, bu da aletlerin üst karın bölgesindeki küçük deliklere yerleştirilmesini içerir.
Cerrah daha sonra mideyi dikey olarak zımbalayarak ve midenin daha büyük, kavisli kısmını çıkararak dar bir tüp oluşturur.
Ameliyat genellikle bir ila iki saat sürer. Ameliyattan sonra, sağlık personellerinin sizi herhangi bir komplikasyon için izlediği bir iyileşme odasında uyanırsınız.
Ameliyat sonrasında
Sleeve gastrektomiden sonra, diyetiniz ilk yedi gün boyunca şekersiz, karbonatsız sıvılarla başlar, daha sonra üç hafta boyunca püre kıvamında gıdalara ve son olarak ameliyatınızdan yaklaşık dört hafta sonra normal gıdalara ilerler. Günde iki kez bir multivitamin, bir kez kalsiyum takviyesi ve ayda bir kez B-12 vitamini enjeksiyonu yapmanız gerekecektir.
Kilo verme ameliyatından sonraki ilk birkaç ay içinde sağlığınızı izlemek için sık sık tıbbi muayeneleriniz olacaktır. Laboratuvar ve kan testlerine, çeşitli muayenelere ihtiyacınız olabilir.
Tüp mide ameliyatından sonraki ilk üç ila altı ay içinde vücudunuz hızlı kilo kaybına tepki olarak bazı değişiklikler gösterebilir:
-
Vücut ağrıları
-
Gripiniz varmış gibi yorgun hissetmek
-
Üşümek
-
Kuru cilt
-
Saç incelmesi ve saç dökülmesi
-
Duygudurum değişiklikleri
Sonuçlar
Sleeve gastrektomi uzun süreli kilo kaybı sağlayabilir. Kaybettiğiniz kilo miktarı, yaşam tarzı alışkanlıklarınızdaki değişikliğinize bağlıdır. İki yıl içinde fazla kilonuzun yaklaşık yüzde 60’ını, hatta daha fazlasını kaybetmeniz mümkündür.
Kilo kaybına ek olarak, tüp mide aşağıdakiler dahil olmak üzere aşırı kiloya bağlı durumları iyileştirebilir veya çözebilir:
-
Kalp hastalığı
-
Yüksek tansiyon
-
Yüksek kolesterol
-
Obstrüktif uyku apnesi
-
2 tip diyabet
-
inme
-
kısırlık
Aynı zamanda tüp mide ameliyatı günlük aktivitelerinizi yerine getirebilme kabiliyetinizi geliştirir ve hayat kalitenizi arttırır.
Kilo verme ameliyatı işe yaramadığında
Kilo kaybedememek ya da daha sonradan kilo almak mümkündür. Bu kilo alımı yapılan önerileri takip etmediğiniz takdirde gerçekleşir. Örneğin; çok sık yüksek kalorili atıştırmalıklar tükettiğinizde, yeterli kilo kaybınız olmayabilir. Tekrar kilo almaktan kaçınmak adına, diyetinizde kalıcı değişiklikler yapmak ve düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz yapmanız gerekmektedir.
Kilo verme ameliyatından sonra tüm randevularınızı takip etmek önemlidir, böylece doktorunuz ilerlemenizi izleyebilir. Ameliyattan sonra kilo vermediğinizi veya komplikasyon geliştirdiğinizi fark ederseniz, derhal doktorunuza danışın.