Bariatrik cerrahi; obezite için uygulanan tüm cerrahi işlemlere verilen isimdir. Genel olarak egzersiz ve diyet gibi yöntemlerle kilo kaybı yaşayamamış ve uzman tarafından ameliyata uygun görülen kişiler için en etkin tedavi yolu; bariatrik cerrahi olarak karşımıza çıkar. Bariatrik cerrahi yöntemlerinde kişiler hızlı bir kilo kaybı yaşar. Birçok farklı bariatrik cerrahi türü vardır. Bu ameliyat yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına hastanın durumuna göre karar verilir.
Obezite Nedir?
Obezite, vücut kitle indeksi (VKE) 35 ve daha fazla olması durumunda teşhis koyulan, aşırı kilolu olma durumudur. Obezite yalnızca görsel açıdan değil; fazla kilo sebebiyle diğer sağlık sorunlarının da ortaya çıkmasına yol açar. Vücut kitle indeksi bu aşamada obezite için tanımlayıcı bir kavramdır. Bu kavram; vücut ağırlığının boya göre ölçümü ile elde edilir. Sınıf 1 obezite 30 ila 35 BMI, Sınıf 2 obezite 35 ila 40 BMI ve Sınıf 3 obezite 40 veya daha fazla BMI anlamına gelir. Ağır obezite olarak da bilinen Sınıf 2 ve Sınıf 3, genellikle tek başına diyet ve egzersiz yapmakta zorlanmaktadır.
Bariatrik Cerrahi Nasıl Uygulanır?
Bariatrik olarak ifade edilen tüm cerrahi yöntemler; sindirim sistemini değiştirir ve kilo kaybını destekler. Bariatrik operaasyonlar; midenin daha da küçülmesini sağlar. Bu sayede hasta daha az yemek yer ve bu sayede kilo kaybı başlar. Bariatrik cerrahi işlemleri sindirim sisteminin değişmesiyle kilo kaybını gerçekleştiren bir işlemdir. Bariatrik operasyonlarının büyük bir kısmında mide küçültürülür. Bu sayede daha az yiyip daha çok tokluk hissi meydana gelir. Diğer bariatrik operasyonlarda; ince bağırsak da değişmektedir. Vücuttaki kaloriler ve besin maddeleri besin ve içeceklerden emilir.
Bariatrik Cerrahi ile Kilo Kaybı Kesin midir?
Bariatrik cerrahiler sayesinde kilo kaybı kesin olarak yaşanmaktadır. Ancak ameliyattan sonra kilo kaybını korumak hastanın elindedir. Kilo geri kazanımı etkileyen faktörler, kişinin obezite seviyesini ve cerrahinin tipini içerebilir.Bariatrik cerrahi, sağlıklı alışkanlıkların yerini almamaktadır. Bundan dolayı da hastaya ameliyattan sonra ciddi bir görev düşer. Bu aşamada daha az kalori tüketmek ve fiziksel olarak daha hareketli olmak oldukça önemlidir.
Bariatrik cerrahi genel olarak besin alımını sınırlandıran, mide ve bağırsaklarda bulunan gıdaların emilimini azaltan bir işlemdir. Sindirim aşamasında besinlerin çiğnendiği, tükürük ve diğer enzim içerek sekresyonlarla karıştığı ağızda başlamaktadır. Besinler mideye ulaşır ve sindirim suları ile karışır. Bu sayede besin maddeleri ve kalorileri emilebilir. Besin, safra ve pankreas suyuyla karıştırılmış duodenuma (ince bağırsağın ilk kısmı) girdiğinde sindirim daha hızlı olur.Bariatrik cerrahi, bu sindirim sürecini değiştirmek veya kesmek adına geliştirilen bir yöntemdir. Bu yöntem sayesindebesinler normal bir şekilde parçalanmaz ve emilir. Emilen besin ve kalorinin miktarında bir azalma, hastaların kilo vermelerini ve obezite ile ilgili sağlık riskleri veya rahatsızlıkları için risklerini azaltmalarını sağlar.
Bariatrik Cerrahi Türleri Nelerdir?
Bariatrik cerrahi kapsamında uygulanabilecek bazı ameliyat türleri mevcuttur. Bu operasyonlar karnın kesilmesi veya laparoskopi ile cerrahi aletlerin yarım inç küçük yarıklarla karnın içine yönlendirildiği “açık” bir yaklaşımla yapılabilir.Ancak günümüzde bu ameliyatlar kapalı yöntemle yapılmaktadır. Bu sayede iyileşme daha hızlı olmakta ve hasta açıdan daha pratik bir yöntem olmaktadır. Bu ameliyat türleri ise;
• Ayarlanabilir gastrik bantlama (AGB)
• Roux-en-Y gastrik bypass (RYGB)
• Duodenal anahtarı olan biyonopankreatik diversiyon (BPD-DS)
• Dikey sleeve gastrektomi (VSG)
Ameliyatlarının hiçbiri diğerinden daha üstün değildir. Her işlemin avantaj ve dezavatajları vardır. Bu aşamada en önemli unsur; hasta için en uygun ameliyat yöntemini detaylı bir analiz ile tespit etmektir.