Eğer obezite ameliyatı için hazırlanıyorsanız, muhtemelen sonuçlara bakıyorsunuzdur.
Çok fazla kilo vermeyi bekleyebilirsiniz. Tip 2 diyabet veya uyku apnesi gibi kiloyla ilgili bir tıbbi durumunuz varsa, bu koşullar iyileşebilir. Ve kilo kaybı ameliyatı olan hemen hemen tüm insanlar – %95 – yaşam kalitelerinin de iyileştiğini söylüyor.
İyileşmek ve en son değişiklikler yapmanız gerektiğini öğrenmek isteyeceksinizdir.
Ne Kadar Kilo Kaybedersiniz?
Doktorunuza tam olarak ne bekleyebileceğinizi sorun. Bu, bölgeye, şimdiki kilonuza ve ne çeşit bir ameliyat olduğunuza bağlıdır.
Sleeve gastrektomi daha popüler bir obezite ameliyatı haline geliyor. Tüp mide olan insanlar ekstra ağırlıklarının yaklaşık %40’ını kaybederler.
Ortalama olarak, insanlar gastrik bypass ameliyatından sonra ekstra ağırlıklarının %60’ını kaybederler.
Gastrik bant artık yaygın olarak yapılan bir zayıflama ameliyatı değildir.
İyileşme nasıl olacak?
Çoğu gastrik bypass ameliyatı laparoskopiktir, bu da cerrahinin küçük kesiklerle yapıldığı anlamına gelir. Bu daha kısa iyileşme süresi sağlar.
Çoğu insan 2 ila 3 gün hastanede kalır ve 3 ila 5 hafta içinde normal aktivitelere geri döner.
Ameliyatın “açık” olması gerekiyorsa, bu cerrahın daha büyük bir kesim yapması gerektiği anlamına gelir, iyileşme daha uzun sürer.
Olası Yan Etkileri Nelerdir?
Obezite ameliyatında potansiyel kısa vadeli ve uzun vadeli komplikasyonlar vardır. Uzun vadeli riskler ameliyat türüne bağlı olarak değişir. İnsanların yaklaşık %40’ı bir çeşit komplikasyon yaşar. %5’ten azının ciddi komplikasyonları vardır. Sizi ilgilendiren herhangi bir sorununuz varsa, doktorunuza danışın.
Bazı yaygın yan etkiler şunlardır:
• Kilo kaybı ameliyatından sonra kabızlık yaygındır. Doktorunuz bununla nasıl başa çıkabileceğinizi gösterecektir. Tıkanıklıklara neden olabilecek granüler liflerden (Metamucil veya psyllium) kaçının.
• Damping sendromu, obezite ameliyatından sonra yüksek şekerli yemekler yedikten sonra olur. Gazlı içecekler veya meyve suları genellikle buna sebep olmaktadır. Şekerli yiyecekler mideye geçer ve mide bulantısına, kusmaya ve halsizliğe neden olabilir.
• Hızlı bir şekilde kilo verdiğinizde safra taşları oluşabilir. Hastaların %50’sine kadarında gastrik bypass ameliyatından sonra safra taşı gelişir ve bunlar genellikle zararsızdır. Bazen safra taşları mide bulantısına, kusmaya ve karın ağrısına neden olabilir. İnsanların yaklaşık %15 ila %25’i gastrik bypass ameliyatından sonra safra kesesini aldırmak için ameliyata ihtiyaç duyar.
• Yara enfeksiyonları ameliyattan sonraki 3 haftada ortaya çıkabilir. Semptomlar kızarıklık ve sıcak basması, ağrı veya cerrahi yaradan kalın drenaj (irin) içerir. Yara enfeksiyonları antibiyotik ve bazen ameliyat gerektirir.