Diyabetin eski bir efsanesi, tip 2 diyabetli kişilerin insülin aldıklarında tip 1 diyabet geliştirebilmeleridir, ancak bu doğru değildir.
Tip 1 ve tip 2 diyabet glikoz kontrolünün de dahil olduğu bir çok ortak özelliğe sahiptir. Ancak, iki durum da birbirinden ayrıdır, zamanla biri diğerine dönüşmez.
Diyabetli yetişkinlerin %90-95’i tip 2 diyabetlidir.
Bu yazıda, tip 2 diyabetin tip 1 diyabete dönüşebileceği efsanesinden söz ediyoruz ve iki tip arasındaki farklılıklara göz atıyoruz.
Tip 2 diyabet tip 1’e dönüşebilir mi?
Tip 2 diyabetin tip 1 diyabete dönüşmesi mümkün değildir.
Ancak, başlangıçta tip 2 diyabet tanısı alan bir kişi, daha sonraki bir tarihte yine de tip 1 tanısı alabilir.
Tip 2 diyabet en yaygın tiptir, bu nedenle doktor başlangıçta diyabetli bir yetişkinin tip 2 diyabetli olduğundan şüphelenebilir. Tip 1 diyabet her yaşta görülebiliyor olsa bile, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkar.
Yanlış tanı
Tip 1 diyabetli bir kişiye tanı yetişkinlikte konulursa, yanlışlıkla tip 2 diyabet teşhisini alması mümkündür. Kişinin aşırı kilolu olması veya hareketsiz bir yaşam tarzı gibi tip 2 diyabet için başka risk faktörleri varsa bu durumun ortaya çıkması daha olasıdır.
Buna rağmen, tip 1 diyabetin yetişkinlik döneminde görülmesi çok yaygın değildir.
Daha sonra tip 1 tanısı alan tip 2 diyabetli bir kişinin diyabet durumunda bir değişiklik olmayacaktır. Bunun yerine, ilk etapta yanlış tanı almış olması muhtemeldir.
Diyabet teşhisi için, doktor birkaç kan şekeri testi yapacaktır. Ancak, sonuçlara bakarak iki tür arasında ayrım yapmak mümkün değildir.
Ayrıca pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerine saldıran antikorları kontrol etmek için kan testleri yapabilirler. Bu antikorların varlığı genellikle bir kişinin tip 1 diyabetli olduğu anlamına gelir. Tip 1 diyabetli hastaların %90’ında bu antikorlar bulunur. Bir kişinin tip 1 veya tip 2 diyabet olup olmadığını belirlemeye yardımcı olan başka bir test de, C-peptit testidir.
Bu test bir kişinin pankreasından ne kadar insülin üretildiğini ölçer ve düşük sonuçlar tip 1 diyabeti işaret eder.
Tip 1 ve Tip 2 Diyabetin Karşılaştırılması
Benzer semptomlara neden olmalarına rağmen, tip 1 ve tip 2 diyabet birbirinden farklı mekanizmalara sahip ayrı durumlardır.
Çoğu durumda, kişiler çocukluk veya erken yetişkinlik döneminde çocuk diyabeti olarak da adlandırılan tip 1 diyabet tanısı alırlar.
Tip 1 diyabet, otoimmün bir hastalıktır, yani bağışıklık sistemi yanlışlıkla insülin üreten pankreastaki sağlıklı beta hücrelerine saldırır.
Bu süreç, glikozun hücrelere girmesine izin vererek, kan şekeri seviyelerini kontrol eden bir hormon olan insülinin üretimini önler.