Tüp mide ameliyatı obezite için uygulanan en başarılı tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir kısmı alınır. Geriye kalan mide ise tüp şeklinde mide içinde bırakılır. Bundan dolayı da bu işleme tüp mide ameliyatı denilir. Tüp mide ameliyatı geri dönüşü olmayan bir ameliyattır. Bunun yanı sıra laparoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Laparoskopik yöntemler, kapalı teknik ameliyatları kapsar. Kişinin karnından açılan oldukça minik deliklerden işlem oldukça minimal şekilde tamamlanır. Bunun yanı sıra tüp mide ameliyatında midenin yaklaşık olarak yüzde seksen, yüzde yetmiş beşlik kısmı çıkarılır. Bu detayın yanı sıra hasta daha az porsiyonlarla daha kısa sürede tokluk hissederek bir senenin sonunda ciddi bir kilo kaybı yaşar. Ancak tüp mide ameliyatı her ne kadar ciddi kilo kaybı sağlasa ve başarı oranı yüksek bir ameliyat olsa da hastanın tedaviden sonraki davranışları oldukça önem teşkil eder. Bunun yanı sıra hasta eğer ameliyattan sonra hamile kalmak isterse, bir sene bekledikten sonra hamile kalabilir. Kilo kaybı, hamilelik için başarı şansını arttırmaktadır. Obezite cerrahisi kapsamında uygulanan tüp mide ameliyatı, hastanın açlık hissinin kontrol edilmesini sağlar. Midenin büyük kısmı çıkarıldığı için hasta kısa sürede fazla kiloların büyük kısmını vermektedir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Diyet
Tüp mide ameliyatından sonra başarıyı belirleyen en önemli unsur, hastanın ameliyattan sonraki hayat alışkanlıklarıdır. Hastanın egzersiz ve diyet yaparak hayatını sürdürmesi ve sağlıklı bir yaşam benimsemesi oldukça önemlidir. Aksi halde istenen kilo kaybı gerçekleşmeyebilir ve daha ciddi sorunlar meydana gelebilir. Tüp mide ameliyatından sonra taburcu olan hastalar 15 gün sıvı, 15 gün püre diyeti ile beslenmektedir. Ardından 1. Ay itibari ile diyetisyen kontrolü ile katı diyete de geçilebilir. Ancak buradaki diyet, günlük besin kısıtlamasından ziyade, sağlıklı bir beslenme alışkanlığıdır. Sağlıklı yaşam tarzı; hayat boyu devam etmelidir.
Tüp Mide Ameliyatında İz Kalır mı?
Obezite ameliyatlarının neredeyse tamamında laparoskopik yöntemler uygulanır. Kapalı yöntemle yapılan ameliyatlar sayesinde ameliyat izi oldukça minimaldir ve estetik açıdan sorun yaşanmaz. Bu laparoskopik yöntem ile karı bölgesinde 4 adet 8 milim çapında delikler açılır ve bu deliklerden işlem tamamlanır. Bu delikler estetik yöntemler ile kapatılmaktadır. Bundan dolayı da ameliyattan sonra değer bir iz kalmamaktadır. Obezite sorununun tedavi edilmesi için uygulanan tüp mide ameliyatları, obezite kaynaklı sorunların da tedavi edilmesine destek olmaktadır. Bu hastalıklardan bazıları; kiloya bağlı solunum rahatsızlıkları (astım), şeker hastalığı, hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları, bel fıtığı, polikistik over ve buna benzer hastalıklar olarak ifade edilebilir. Tüp mide ameliyatından sonra kilo verme başlar başlamaz bu hastalıklarda düzelmeler elde edilir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Sigara ve Alkol
Obezite cerrahisi kapsamında tedavi edilen ve ameliyat olan hastaların sigara tüketimi ülser oluşumunu tetikleyerek daha ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına yol açacaktır. Bu sebeple de şayet sigara tüketiliyorsa bu dönem boyunca mide koruyucu hap kullanması gerekir. Elbette en sağlıklısı sigarayı ve alkolü bırakmaktır. Sigara kullanan hastalar tüp mide sonrasında 15 gün sigara içmemelidir. Sigara kullanımı, ülserin yanında bazı mide rahatsızlıklarını için de risk oranını arttırmaktadır.