Obezite günümüzün en tehlikeli ve en yaygın sağlık sorunlarından biri. Hayat kalitesini düşüren ve fazla kilo sebebiyle daha ciddi sağlık sorunlarını da peşinden getiren obezite; mutlaka erken dönemde teşhis ve tedavi edilmelidir. Bu tedavi yöntemleri arasında elbette en etkilisi ameliyata gerek kalmadan; diyet ve egzersiz ile kilo kaybı sağlamaktır. Ancak bu gibi önlemler ve tedaviler bazı hastalar için yeterli olmamaktadır. Bundan dolayı da cerrahi yöntemlere başvurulur. Obezite tedavisinde cerrahi yöntemler yüksek başarı oranlarına sahiptir. Bu yöntemlerden en sık kullanılan uygulama ise mide balonu olarak karşımıza çıkar.
Mide Balonu Nedir?
Mide balonu, son yıllarda obezite sebebiyle uygulanan en yaygın tedavi yöntemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Mide balonu özellikle morbid obezite hastaları için ön tedavi yöntemi olarak tercih edilmelidir. Günümüzde teknolojik ve tıbbi imkanların gelişmesi sayesinde obezite cerrahisinde ameliyatsız yöntemler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de elbette mide balonudur. Mide balonu için dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikli olarak mide balonu ameliyat gerektirmeyen bir tedavi yöntemidir. Mide balonu yönteminde yaklaşık olarak 20-25 kilo kaybı söz konusu olabilse de bu oran herkeste değişmektedir. Bunun yanı sıra mide balonu tedavisinden sonra eğer hasta diyet uygulamazsa kilo kaybı beklenenden daha az olabilir.İntra Gastrik Balon, halk arasındaki adıyla mide balonu obezite tedavisine uygulanan etkili tekniklerden biridir. Hastanede yatmaya gerek olmayan bu tedavi yönteminde yaklaşık olarak 10—25 kilo verilebilir. Fakat mide balonu tedavisi kalıcı bir yöntem değildir. Takılmasının ardından 6. Ayda çıkarılması gerekir. Nadir durumlarda yeniden takılması gerekebilir.
Mide Balonu Ne Kadar Sürede Uygulanır?
Mide balonu genel olarak teknik endoskopik şekilde uygulanmaktadır. Ameliyat yapılmadan uygulanır. İşlem yaklaşık olarak 15 dakikada tamamlanır. İntra Gastrik Balon uyanık olarak sedasyon şeklinde ifade edilen hafif uyku hali altında ya da genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Çoğunlukla uyanık olarak uygulanmaktadır. Ancak balonun çıkarılması, genel anestezi altında olmaktadır. İşlem sonrasında hastalar eve gidebilmektedir.
Kimler için Uygundur?
Mide balonu; ameliyat olamayacak kadar kilolu olan ya da ameliyat olmasına engel teşkil edebilecek sorunları olan kişiler için oldukça uygun yöntemler arasındadır. Genel itibari ile morbid obezite sebebiyle operasyona girmesi gereken fakat ameliyat için ciddi risklere sahip olan hastalarda, kilo kaybı sağlamak için tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun yanı sıra obez olmasına karşın ameliyat için koşul olan Vücut kitle indeksinin 40 Kg/m2’nin üzerinde olması ya da vücut kitle indeksinin 35 Kg/m2’nin üzerinde olup en az bir yandaş hastalık olması koşulunu taşımayan kişiler için de mide balonu yöntemi için uygundur. Bunun dışında yüksek kiloya sahip olan ve diğer yöntemlerle kilo vermekte başarısız olan kişiler için oldukça uygun bir işlemdir. Mide hastalıkları olanlara, uzun süreli kortizon kullananlara ve gebelere mide balonu yönteminin uygulanması söz konusu değildir. Mide balonu işlemi uygulandıktan sonra özellikle ilk 3 gün karın ağrısı ve spazm normal kabul edilir. Bu durum genellikle ileriki günlerde kendiliğinden kaybolur. Temel olarak aynı mekanizma ile kilo kaybı sağlayan balonlardan Havalı balon tercih edilmektedir. İçerisinde hava bulunan balonların yanı sıra içine sıvı koyulan balonlar da bulunmaktadır. Sıvılı balonun ağırlığına bağlı olarak özellikle ilk günlerde karın ağrısı şikayetleri daha sık karşılaşılmaktadır. Havalı balon 500 ile 900 ml arasında değişen oranlarda hava ile şişirilirken sıvılı balon hacim olarak daha küçüktür. Bu balonların iş hacimleri takip sürecinde kilo verme durumuna göre artırılıp azaltılabildiği ayarlanabilir balonlarda mevcuttur.