Hastalığınız sırasında diyabetli bir kişi olarak, vücudunuzun artan stres hormonu üretimi, kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur. Doktorunuza, iletişim kuran diyabet eğitimcisine, hastaneye ve ambulansa ilişkin telefon numaralarını bir listede bulundurduğunuzdan emin olun. Mümkünse, bir arkadaşınıza veya akrabanıza gelip sizi düzenli olarak kontrol ettirin.
• Kan Glikoz Düzeylerini Test Etme
Hastalandığınızda kan şekeri seviyenizi daha sık test etmeniz gerekir, ör. Her 2-4 saatte bir, tüm sonuçları kaydedin. Hastalık veya yüksek kan şekeri seviyeleri, ketoasidoz adı verilen ciddi bir duruma neden olabilir.
• İnsülin Alınması
Hastalandığınızda normal dozdaki insülini almaya devam edin. Asla insülin dozunuzu almayı veya azaltmayı bırakmayın. Bazen hasta olduğunuzda, daha fazla insüline veya ilave insülin dozlarına ihtiyaç duyabilirsiniz. Hastalığınız bir günden uzun sürecekse veya günde üç defadan fazla kusarsanız, insülinin değiştirilmesi gerekip gerekmediğini tartışmak için doktorunuza veya yetkili diyabet eğitimcisine başvurun.
• Tıbbi Yardım İstenecek Zaman
Şeker hastalığınız varsa ve hasta iseniz, aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz derhal doktorunuza danışın veya hastaneye gitmelisiniz:
• Nefes darlığı
• Karın ağrısı
• Mide bulantısı ve kusma
• uyuşukluk
• İki ardışık okumada kan şekeri seviyeniz 15 mmol / L’nin üzerindedir (2-6 saatlik bir zaman aralığında)
• İdrarda orta ila büyük ketonlar bulunur veya kan keton düzeyiniz ≥ 1.5 mmol / L’dir
Bolca su için:
Yüksek kan şekeri seviyeleri, kusma ve diyare dehidrasyona neden olabilir. Daha fazla içmeniz gerekecek, ancak kan şekeri seviyelerine göre içmeniz gereken şey önemlidir. Kan şekeri seviyeniz 15 mmol / L’den fazla ise, su, açık çorbalar, zayıf çay veya diyet limonata gibi şekersiz sıvıları içmelisiniz. Kan şeker seviyeniz 15 mmol / L’nin altında ise o zaman sıradan limonata, şarküteri veya elma suyu gibi tatlandırılmış sıvıları içmelisiniz.
Yorucu egzersizlerden uzak durun:
Şeker hastalığı olan kişiler, kendilerini iyi hissetmedikleri veya kanlarında kan veya idrardaki ketonları varsa yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınmalıdır.
Tamamlayıcı İlaçlar:
Diyabet hastalarının çeşitli zamanlarda ilaç tedavisi gerektiren diğer sağlık koşullarına sahip olması beklenmektedir. Şeker hastalığınızı etkileyip etkilemeyeceğini belirlemeden asla yeni bir ilaç almamanız gerekir. Danıştığınız doktor veya eczacının diyabetiniz olduğunu bildiğinden ve kullandığınız tüm ilaçların farkında olduğundan emin olun.
Kan şekeri seviyenizi etkileyebileceği veya insülin veya diğer ilaçlarla etkileşime girdiği için aldığınız ilaçlar, vitaminler veya bitkisel ürünler (eczanede dahi olsa bile) konusunda doktorunuza ve sertifikalı diyabet eğitimcisine her zaman haber vermelisiniz.
Düzenleme ve Yan etkiler
Konvansiyonel ve tamamlayıcı / alternatif / doğal ilaçların hem yan etkileri hem de ilaç etkileşimleri vardır ancak önemli bir fark vardır. Konvansiyonel ilaçlar dikkatle kontrol edilir. Malzemeler kesin miktarlarda bilinir ve kalite kontrol edilir. Tamamlayıcı / alternatif / doğal ilaçlar aynı şekilde düzenlenemez. Bir ürünün beklenmedik ve potansiyel olarak tehlikeli bir bileşen içerdiği ve aktif maddenin miktarlarının tutarlı olmayabileceği çeşitli durumlarda olmuştur.
Bazı tamamlayıcı / alternatif / doğal ilaçlar şeker hastalığında olumsuz bir yan etkiye neden olabilir. Örneğin artriti tedavi etmek / önlemek için alınan glukozamin, hayvanlarda insülin direncini artırabilir (bazı çalışmalara göre) ve insanlardaki kan şekeri seviyelerini artırabilir.
Tamamlayıcı ilaçlar ‘doğal’ olabilir, ancak mutlaka güvenli değildirler. Tıpkı konvansiyonel tıpta olduğu gibi yan etkilere sahip olabilirler.