Obezite, gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde en önemli sağlık sorunlarının başında gelir. Yaşama süresini azaltan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olan obezite, birçok sebeple ortaya çıkabilir. Genetik sebeplerle de meydana gelebilen obezite, yaşam şartlarının ve alışkanlıklarının değişmesiyle de yaygın şekilde ortaya çıkabilir. Obezite tek başına yalnızca aşırı kiloluk ile sorun olmamaktadır. Obezitenin bu denli ciddi bir sağlık sorunu olmasının öncelikli sebebi, obeziteye bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasıdır. Bunlar; kalp hastalıkları, tansiyon, şeker hastalıkları, uyku apnesi ve diğer birçok sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar.
Obezite genel olarak yaşam alışkanlıklarının değişimiyle tetiklenmektedir. Fiziksel etkinliğin azalması, yeme alışkanlıkların değişmesi, stres, dış faktörler, yanlış beslenme, sağlıksız yaşam gibi birçok unsur obeziteye yol açar. Obezite, vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olması olarak tanımlanır. Genel olarak erken dönemde tespit edilmesi ve önlemlerin erkenden alınması oldukça önemlidir. Eğer obezite sorunundan şüpheleniyorsanız öncelikli olarak mutlaka bir uzmana başvurmalı ve hastalıkların teşhisi yapılmalıdır. Daha sonra ilk olarak uzman yardımı ile diyetisyen ve spor programına başlamak gerekir. En az altı ay boyunca düzenli ve iradeli şekilde spor yapmak, beslenmeye dikkat etmek gerekir. Şayet kilo kaybı yaşanıyorsa, obezite tedavisi için bu düzen ve tedavi devam ettirimelidir. Ancak hasta, spor ve diyetle kilo veremiyorsa, obezite cerrahisi için de doktoru tarafından uygun görülüyorsa, obezite cerrahisi için adımlara başlanır.
Obezite Neden Olur?
Obezite genel olarak aşırı kiloluluk sorunudur. Vücudun olması gerekenden fazla yağ oranına sahip olması, vücut kitle indeksinin 35 ve üzeri olması durumunda obezite teşhisi konulur. Bununla beraber obeziteye bağlı olarak da hastalıklar, kilo sebebiyle ortaya çıkar. Obezite birçok farklı sebepten meydana gelebilir. Günümüzde oturarak çalışma ve yetersiz fiziksel aktivite gibi birçok durum obeziteyi tetiklemektedir. Bu gibi durumlarda, vücut yağ depolamaya başlar. Beslenmeye dikkat edilmiyorsa, sürekli hazır ve fast food tarzı besinler tüketiliyorsa, obezite kaçınılmazdır.
Obezite Nasıl Önlenir?
Günümüzde sağlıksız beslenme alışkanlıklarının oldukça artması sebebiyle özellikle çocukluk döneminden itibaren spora teşvik etmek oldukça önemlidir. Yetişkinler için ise spor yapmaya vakit yoksa, düzenli yürüyüşler, duraklardan önce inip yürüyüş yapmak, asansör yerine merdiven kullanmak, basit egzersiz hareketlerini evde olsa dahi yapmak, dışarıdan sipariş vermemek ve ihtiyaçları yürüyüş yaparak temin etmek gibi ufak önlemler bile obezite için oldukça büyük önlemlerdir. Fast food tarzı beslenme alışkanlıklarının dışına çıkmak da oldukça önemlidir. Beslenme açısından meyve ve sebze ağırlıklı, sağlıklı pişirme yöntemleri ile evde yapılan besinler tüketilmelidir. Bunun dışında eğer obezite önlem alınamayacak bir noktadaysa mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Aksi halde, vakit ne kadar geçerse, obezite o denli şiddetlenebilir. Bu gibi durumlarda da tedavi daha da zorlaşır.
Obezite Nasıl Tedavi Edilir?
Obezite, hastanın durumuna göre her hastaya özel olarak tedavi programı hazırlanan bir hastalıktır. Yapılan obezite cerrahi yöntemleri standart olsa da her hasta için uygulanan adımlar farklıdır. Hasta için tüp mide, gastrik bypass, mide kelepçesi vs. Gibi obezite cerrahisi yöntemlerinden hangisi uygun ise o yöntem uygulanmaktadır. Bu yöntemler arasından hasta için uygun olanına şu yöntemlerle karar verilir:
• Hastanın yaşı,
• Obeziteyle beraber görülen hastalıklar,
• Obezite süresi,
• Hastanın tıbbi geçmişi,
• Uygulanan tedavi yöntemleri,
• Diyet ve beslenme alışkanlıkları,
• Psikolojik durumu,
• İradesi gibi başlıca unsurlar hastanın olması gereken ameliyat yöntemi için belirleyici unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır.