Obezite, oldukça ciddi bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkar. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ölümlere yol açan en ciddi hastalıklardan biri olan obezite; beden kitle indeksi 35 ve üzeri olan kişiler için uygun olabilecek işlemlerdir. Obezitenin en etkili tedavi yöntemi cerrahi yöntemlerdir. Ancak bu aşamada direkt olarak ameliyat yöntemine başvurulmaz. Öncelikli olarak hastanın ameliyattan önce mutlaka profesyonel olarak diyet ve beslenme ile kilo kaybının denenmesi gerekmektedir. Ameliyattan sonra da hastanın iradeli olması, psikolojik olarak yaşam alışkanlıklarını kalıcı olarak değiştirmesi gerektiğini bilmelidir. Bunun dışında obezite yani aşırı kilo ile beraber ciddi sağlık hastalıkları da ortaya çıkar. Bu hastalıkların da iyileştirilmesi için obezite cerrahisi oldukça başarılı işlemlerdir. Morbid obez kategorisinde olan hastalar, bu durumlardan daha da fazla etkilenmektedir.
Obezite Tedavisinde Psikolojik Durum Oldukça Önemli!
Obezite tedavilerinde en önemli unsur; hastanın psikolojik durumudur. Tercih edilen tedavi yöntemi ne olursa olsun hastanın psikolojik olarak bu tedaviye hazır olması ve katkı sağlaması gerekmektedir. Bu unsurun yanı sıra gerekli psikolojik durum hakkında da gerekli konuşmalar mutlaka yapılmalıdır. Yapılan görüşmeler ve değerlendirme neticesinde de hastanın psikolojik durumu tespit edilmektedir. Eğer ameliyat tercih edilmiş ise bu unsur ile ilgili genel risklerden bahsedilmelidir. Bu sayede hastanın hem psikolojik, hem zihinsel hem de bedenen hazır olması oldukça önem teşkil eder. Bu sebeple de hastanın operasyona başvurmadan önce duruma adapte olması sağlanmaktadır. Şayet hasta ile yapılangörüşmeler ve değerlendirmeler sonucunda; hastanınpsikolojik açıdan hazır olduğuna karar verilirse daha sonra çeşitli sağlık testleri yapılmaktadır. Yapılan testler neticesinde, hastanın ameliyatına engel teşkil edebilecek durumları olduğu analiz edilirse, ameliyat ertelenebilir. Bu aşamada hastanın gerekli tedavileri yapılır ve ardından obezite cerrahisine başvurulur.
Obezite cerrahisinden önce yapılan testler nelerdir?
Obezite cerrahisinden önce en önemli faktörlerden biri yapılan testler ve tetkiklerdir. Bu tetkikler içerisinde öncelikli olarak hastadan EKG, SFT, akciğer grafisi, kan testleri ve endoskopi yapılır. Ardından anestezi uzmanının onayı alınır. Ardından testlerin, tetkiklerin ve anestezi uzmanının onayı tamamlandığında ameliyat yapılabilir.
Obezite ameliyatları kapsamında yapılan işlemler genel olarak 18-65 yaş aralığında uygulanmaktadır. Fakat bu unsurda yaş sınırlandırmasında hastanın sağlık durumu da en önemli faktörlerden biridir. Hastanın öncelikli olarak yapılan ilk değerlendirilmesinde, beden kitle indeksi değerlendirilmektedir. Yapılan hesaplamaya göre; beden kitle indeksi 35 ve üzeri olan hastalarda, obeziteye bağlı olarak hastalıklar meydana gelmiş ise, tüp mide için uygun bir aday olduğuna karar verilir. Tüp mide işlemleri genel olarak detaylı bir muayeneden sonra karar verilen bir operasyondur. Bunun yanında hastanın ilk değerlendirilmesi yapılır ve genel sağlık durumu analiz edilir. Hastanın durumu, mevcut hastalıklar, geçirilen ameliyatlar, yaşam alışkanlıkları gibi detaylı bilgiler alınır. Tüm bu bilgiler ışığında eğer hasta ameliyat için uygun ise, gerekli işlemlere ve ameliyata başvurulabilir.
Beden kitle indeksi nedir? Nasıl hesaplanır?
Beden kitle indeksi, obezite operasyonları için çok önemli teşhis unsurudur. Bu faktörlerin yanı sıra beden kitle indeksi; vücut ağırlığı ve boy ölçülerinin matematiksel hesaba göre hesaplanması ile elde edilen değerlerdir. Elde edilen değerlere göre; beden kitle indeksi 25 ile 30 arasında olan hasta fazla kilolu, 30 ile 35 arasında olan hasta I. Derece obez, 35 ile 40 arasında olan hasta II. Derece obez, 40 ve üzerinde olan hastaların ise III. Derece yani morbid obez adı verilen kategoriye dahil olmaktadır.