Bütün dünya genelinde rastlanılan en büyük sağlık sorunlarından birisi obezite olmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde hastanın kilo vermesini kolaylaştırmak ve kilo almasını önlemek amacı ile yapılan cerrahi uygulamalara bariatrik cerrahi denilmektedir.
Yüksek oranda başarı sağlaması nedeni ile obezite gibi yüksek kilo sorunu oluşturan rahatsızlıklarda tercih edilen bariatrik cerrahi ülkemizde de pek çok hastanede ve uzman doktorlar eşliğinde gerçekleştirebilmektedir.
Obezite hastalığında kalıcı bir tedavi yöntemi olarak görülen bariatrik cerrahisi hastanın tek bir ameliyat ile kırk ila yüz kilo arasında zayıflamasına, vermiş olduğu bu kilo oranlarını ise tekrar almamasına yardımcı olmaktadır.
Bunun yanı sıra yüksek kilo sorununun neden olduğu tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, eklem sorunları, kalp ve damar rahatsızlıkları da bariatrik cerrahi sonrasında, hastanın kilo vermesi ve yaşam standartlarını artırması ile büyük oranda ortadan kalkmaktadır.
Mide Küçültme Ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) Nedir?
Bariatrik cerrahi ismi ile bilinen mide küçültme ameliyatı, hastanın ilaç tedavisi, diyet ve egzersizler karşısında yeterli kilo kaybını sağlayamaması durumunda tercih edilen cerrahi bir operasyondur. Hastanın bünyesi, sağlık durumu ve buna benzer kriterleri uzman doktorlar tarafından incelenerek gerçekleştirilen bariatrik cerrahi operasyonları ile kırk ila yüz kilo arasında zayıflamak mümkündür. Genel anlamda hastanın midesinin yaklaşık oranla %80’inin cerrahi operasyonla alınıp hayatına devam etmesini amaçlayan mide küçültme ameliyatı sonrasında hasta küçülen midesi nedeni ile daha az yeme ihtiyacı hissedecek ve zayıflayacaktır.
Bariatrik cerrahi yöntemi yalnızca hastanın zayıflamasında etkili değildir. Aynı zamanda hastanın kilo nedeni ile yakalandığı pek çok rahatsızlığında ortadan kaldırılmasında da bariatrik cerrahinin oldukça büyük bir önemi bulunmaktadır. Diğer pek çok cerrahi zayıflama tedavisine oranla daha kolay gerçekleştirilen mide küçültme ameliyatı aynı zamanda hastanın daha çabuk iyileşmesine ve hastanede değil evinde istirahat etmesine olanak sağlamaktadır.
Mide Küçültme Ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) Kimlere Yapılır?
Sağlık alanında hastalıklar ile mücadelede uygulanan cerrahi yöntemlerde olduğu gibi bariatrik cerrahide de ameliyat öncesi pek çok ölçümün yapılması, hastanın baza ölçümlerinin alınması gerekmektedir. Bu anlamda ameliyat kararı öncesinde hastanın metabolizma hastalıkları ve endokrinoloji uzmanları tarafından muayene edilmesi, uygun görülmesi halinde ameliyata karar verilmesi oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra bariatrik cerrahi her zaman son seçenek olarak tercih edilmelidir.
Hastanın ilaç tedavisi ve egzersizler ile kilo verememesi, diyetisyenler tarafından hazırlanan diyet listesinin işe yaramaması sonucunda bariatrik cerrahi yöntemine başvurulmalıdır. Bariatrik cerrahide hastanın yaş kriteri de oldukça önemlidir. Bu anlamda 18-65 yaş aralığındaki hastalara bariatrik cerrahi uygulanması uygun görülmektedir. 18 yaşının altındaki hastalar için ebeveyn izni, 65 yaş üstü hastalar için ise gerekli incelemeler sonucunda doktor izni şart koşulmaktadır.
Mide Küçültme Ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) Çeşitleri Nelerdir?
Bariatrik cerrahinin günümüzde uygulanan iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Bunlar ‘Gastrik Bypass’ ve ‘Sleeve Gastrektomi’ ismi verilen cerrahi operasyonlardır. Her iki yöntemde obezite hastalarında kilo kaybının yaşanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda tüm dünyada bu iki bariatrik cerrahi yöntemi arasında en çok tercih edilen ameliyat ‘Sleeve Gastrektomi’dir.
Her iki yöntem birbiri ile aynı temel mantığa dayansa da ‘Gastrik Bypass’ yönteminde hastanın alınarak küçültülen midesi direkt olarak ince bağırsak ile birbirine bağlanmaktadır. Bu sayede hastanın yediği yemeğin on iki parmak bağırsağına ulaşmadan atılması sağlanarak hastanın daha hızlı kilo vermesi amaçlanmaktadır. Her iki bariatrik cerrahi yöntemi de hastanın diğer yan hastalıklarına bağlı olarak yapılmaktadır. Bu anlamda hastanın tedavisinde kullanılacak olan bariatrik cerrahi yöntemini belirleyen en büyük faktör hastanın sahip olduğu yan hastalıklardır.