Şeker hastalığına neden olan faktörler çeşitlidir. Değişik risk grupları vardır. Ailesinde diyabeti olanlar, aşırı kilolara sahip kişiler, hareketsiz yaşam tarzına alışanlar ve dengesiz beslenen kişilerin şeker hastalığına yakalanma riskleri yüksektir. Bu hastalığın ilerleyen evrelerin ilaçla tedavi sağlanıyor. Ancak hastalık, tamamen ortadan kaldırılamıyor. Sadece kandaki şeker oranının dengelenmesi için tedavi uygulanıyor.
Hastalığın başlangıcında ise, uygulanacak çeşitli tedavi yöntemleriyle hastalıktan kurtulmak mümkündür. Ancak bu evrenin başlangıç evresi olması lazımdır. Gizli şeker denilen bu evrede, yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde diyabetin oluşmasının önüne geçiliyor. Bu sayede, şekerin vücuda olan zararları engellenebiliyor.
Şeker Hastalığı Nasıl engelleniyor?
Kandaki şeker oranının yükselmesinin bazı nedenleri var. Birinci neden, üretilen insülin vücut tarafından kullanılamamasıdır. Diğer bir neden ise, insülinüretilmemesidir. Bu durum, kandaki şeker oranını bozuyor ve kişiye zarar vermeye başlıyor. Kan şekeri değerlerinin bozulmaya başlandığı erkenden teşhis edilebilirse, durum tedavi edilebilir. Bunun için sadece ilaç tedavisi söz konusu değildir. Daha çok, çevresel faktörlerin değişmesi lazımdır.
Hayat biçiminin değişmesi…
Hastalığın engellenebilmesi için sağlıklı beslenme programının uygulanması önem arz ediyor. Şeker hastalığı, kilolu kişilerde daha fazla görünüyor. Ancak bu zayıf kişilerde görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Sağlıksız beslenen her kişi için şeker rahatsızlığı risktir. Özellikle karbonhidrat ağırlıklı beslenmek, doğru değildir. Asitli içecekler, işlenmiş gıdalar ve sigara gibi alışkanlıklar hastalığın ilerlemesine neden olabiliyor.
Hareketsiz yaşam da, terk edilmesi gereken bir husustur. Spor ve egzersizle, vücudun sağlıklı olması mümkün olabilir. Ani bir şekilde hayat tarzını değiştirmek mümkün değildir. Ancak niyet edilmesi ve işin bir yerden başlatılması elzemdir. Mutat alışkanlıkların devam edilmesi halinde hastalık ilerleyebilir. Bu da, vücudun zarar görmesine neden olur.
Şeker hastalığı ne gibi zararlar veriyor?
Şeker hastalığın verdiği değişik zararlar var. Ölümcül riskler doğuruyor. Öncelikle, damarlara zarar veriyor. Zarar gören damarlarda tıkanma yaşanıyor. Tıkanmanın yaşandığı yerdeki hücreler, ölüyor. Yürüme zorlukları ve gözdeki bozulmaların nedeni tıkanmalardır. Böbreklerde de işlev bozuklukları yaşanıyor. Kan basıncı dengesi ayarlanamıyor ve yüksek tansiyon oluşuyor. Bunlar, kalp krizi riskini arttıran nedenlerdir. Damar ve kalp hastalıklarının nedenleri arasında şeker hastalığını saymak lazımdır.
Kişinin cildinde çıkan yaraların iyileşmesi uzuyor. Ciltte hastalıklar medyana geliyor. damardaki aşırı şeker, göz çeperlerindeki damarların patlamasına neden olabiliyor. Bu da, gözde ödem oluşmasına ve görme yetisinin bozulmasına neden olabiliyor. Bunun gibi daha birçok rahatsızlık saymak mümkündür. Böbrek ve kalp yetmezliği sorunlarının nedeni, şeker hastalığıdır. Sonuç olarak, ölümcül vakalar doğuracak bir hastalıktır. Erken teşhis edildiği zaman, ileri diyabete dönüşmesi engellenebilir.