İnsan hayatını olumsuz etkileyen şeker hastalığı, kadınlarda gebelik durumlarında da ortaya çıkabiliyor. Bu durum, bebeğin zarar görmesine ve hatta kaybına varabilecek sonuçların doğması demektir. Şeker metabolizmasındaki bozukluklar olarak ifade edilen gebelik şekeri, diyabet bulguların birçoğunun yaşanmasına neden olabilir. Ancak her gebelikte, gebelik şekeri riski söz konusu değildir. Genel olarak, gebeliklerin yüzde 3’ünde görülen bir rahatsızlıktır.
Ne gibi değişiklikler söz konusudur?
Anne karnındaki bebek, kandaki şekeri emerek kan şekerinin düşmesine sebebiyet verebilir. Aşırı şeker ihtiyacının karşılanması için annenin iştahının açılması söz konusu olabilir. Buna bağlı kilo alma gibi olgular meydana çıkabilir. Bu süreç içerisinde insülin hormonuna karşı direncin de meydana gelmesi söz konusudur. Dolayısıyla annede şeker düşme ve artma oranları yaşanmaya başlar. Bu değişimler, gebelik dönemini daha zor bir hale sokabilir.
Gebelik şekerinin zararı nedir?
Anne adayında görülmeye başlayan gebelik şekeri sonucunda, normalden daha fazla sezaryen riski söz konusu olabilir. Ayrıca, omuz yaralanma ve çocuğun yaşam ünitesine bağlanma riski de normale göre daha fazla oluşabilir. Gebelik şekerinin tespit edilmemesi ve önlem alınmaması halinde, bebeğin olağandan büyük doğma riski söz konusudur. Bunun sebebi, bebekte de insülin direncinin baş gösterecek olmasıdır.
Bununla beraber, sinir sisteminde bozulma, solunumla ilgili sıkıntıların yaşanması da riskler arasındadır. Bu durumlar, bebeğin yaşam ünitesine alınmasını gerektirebilir. Hatta,yoğun bir şekilde yaşanan şeker inme ve çıkma olayı, bebeğin kaybına neden olabilir. Böyle bir durumla muhatap kalınmaması açısından gebelik sürecindeki kadına yönelik birtakım test ve kontroller yapılıyor. Gebelik şekeri tespiti veya riski söz konusu olduğunda ise, diyet uygulamasına gidiliyor.
Dengeli beslenmeyle beraber, gerekmesi halinde kan şekeri dengeleyici ilaçların kullanımı da önemlidir. Anne adayının doğru beslenmesi, kendisini yormayacak kadar egzersiz yapması ve kötü alışkanlıkları terk etmesi önem ifade ediyor.
Kimler risk altındadır?
Öncelikle ailesinde diyabet hastası olan kişilerin mutlaka kan testi yaptırması icap ediyor. Yine 35 yaşını aşkın kişilerin gebelik şekerine yakalanma riski daha yüksektir. Daha önceki doğumlarında benzer risklerle muhatap kalan annelerin yeni bir gebelik sürecinde gebelik şekerine yakalanmaları mümkündür. Yine bir önceki doğumda iri bebek dünyaya getiren annelerin de risk altında olduğu söylenilebilir. Ayrıca, hamilelik sürecinde sigara gibi alışkanlıkları devam ettiren annelerin gebelik şekerine maruz kalmaları uzak bir ihtimal değildir.
Sağlıklı bir gebelik sürecinin yaşanması için mutlaka bir dizi tedbirlerin alınması lazımdır. Hem anne sağlığı için hem de bebeğin sağlıklı şekilde dünyaya gelebilmesi adına kan şekeri testinin yapılmalıdır. Test sonucuna göre uygulanması icap edilen tedavinin titizlikle yerine getirilmesi, sağlıklı gebelik süreci açısından elzemdir. Bebeğin ve annenin sağlığı, kandaki şeker oranının dengede tutulmasıdır. Bunun için ise, dengeli bir beslenme şarttır.