Giderek yaygınlık kazanmaya başlayan şeker hastalığı, hayat kalitesini düşüren ve neticeleri itibariyle birden fazla hastalığa neden olan kronik bir sorundur. Dolayısıyla, şeker hastalığı teşhisi konulan kişilerin kesinlikle beslenme ve gündelik hayatlarına azami dikkat etmeleri gerekebilir. Hastalık teşhisinden sonra, doktor tarafından yapılan tavsiyelere uyulmaması hastalığın ilerlemesi ve hastalığın başka sorunlara neden olması söz konusu olabilir.
Şeker hastalığının sebebi, pankreasın ürettiği şeker düzenleyici hormon olan insüline karşı, vücutta direncin meydana gelmesidir. Hormonun salgılanamaması da şeker hastalığına sebebiyet verebilir. Şekeri dengeleyen hormonlara karşı direncin oluşması, kandaki şeker oranını iyice artırabilir. Bu durum damarları tahrip eder. Ayrıca; kalp, beyin, göz ve ayakta birtakım rahatsızlıkların baş göstermesine neden olabilir.
Şekerin diğer etkileri…
Kandaki şeker miktarının dengelenememesi sonucunda damarların tahrip olması, kan dolaşımı sistemini bozar. Bu da, organların beslenmesi için gerekli olan kan içerisindeki minerallerin ve vitaminlerin organlara erişiminin aksaması demektir. Bu nedenle de; böbrek ve beyinde ortaya çıkan hastalıklar veya felç gibi rahatsızlıklar söz konusu olabilir. Damarların tahrip olması, hipertansiyonu yükseltir. Şekeri kullanmayan vücudun protein gibi mineralleri kullanmaya başlaması, bünyenin zayıflamasına neden olur.
Şeker hastalığının başlıca belirtileri nelerdir?
Şeker hastalığının belli başlı belirtileri söz konusudur. Şeker hastalığının ilerlediği ve hayat kalitesine etki ettiği dönemdeki belirtileri şunlardır:
1. Ciltte bozulmalar meydana gelir. Aşırı kuru bir cilt yapısı ortaya çıkar.
2. Ciltte meydana çıkan yaraların iyileşme süreleri oldukça gecikir.
3. Görme duyusundaki kalite düşer. Aşırı bulanık görme halleri ortaya çıkar.
4. Aşırı halsizlik ve yorgunluk da belirtiler arasında yer alır.
5. Fazla yemek tüketimi, aşırı iştah artışı ve doymama gibi sendromlar belirmeye başlar.
6. Sürekli idrara çıkma istediği artabilir.
İlgili belirtiler şeker hastalığında görülür. Ancak halsizlik, yorgunluk veya görme bozuklukları gibi rahatsızlıkların hemen şeker hastalığına yorulması doğru değildir. Başka sebeplerden dolayı da, ilgili rahatsızlıkları hissetmeniz mümkündür. Bu nedenle, belirtilerin birden fazlasının görülmesi icap ediyor.
İki tip diyabet var
Diyabet denilince, iki tip diyabetin olduğunun bilinmesi lazımdır. Tip bir diyabet, birtakım hastalıklardan dolayı insülin hormonu üretiminin zarar görmesinden kaynaklıdır. Kandaki şeker oranını aşırı derecede artırabilir. Tip iki diyabet ise, en çok görülen modeldir. Burada, insüline karşı direnç söz konusudur. Bir başka deyişle, üretilen insülinin etki etkisiz kalmasıdır. Aşırı kilolu kişiler, hareketsiz yaşam, yanlış beslenme alışkanlıkları, kalıtsal nedenlerden dolayı görülebilir.
İkinci tip diyabetin hayat kalitesini etkilememesi adına beslenme alışkanlıklarının değişmesi lazımdır. Aşırı karbonhidratlı yiyeceklerin tüketiminden kaçınılması gerekiyor. Egzersiz, hareketli bir yaşam ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması icap ediyor. Bu tip diyabete yakalananlara, ilaç tedavisi de uygulanıyor.