Küresel bir salgın haline gelen şeker hastalığı, hayat kalitesini derinden sarsıcı bir rahatsızlıktır. Vücudun hayati addedilen organlarına zarar verir ve kişinin erken yaşlarda ölümüne neden olabilir. Diyabetten korunmak veya hastalığın zararını azaltabilmek mümkündür. Ancak henüz tam anlamıyla nasıl yok edileceğine dair bir kanaat hasıl değildir. Dolayısıyla, yakalanmamak açısından yaşam alışkanlıklarına müdahale edilmesi lazımdır.
Şeker hastalığı nedir?
Tip 1 ve tip 2 diyabet olarak ikiye ayrılıyor. Tip 2 diyabet, herkeste görülebilen ve en sık rastlanılan diyabet hastalığıdır. Tip 1 ise, genetikten kaynaklıdır. Tip 2 diyabet, kan şekeri oranının aşırı yükselmesidir. Bu da, damarların bozulmasına ve organlara kanın ulaşmasına mani olur. Bu durum; gözlerde, ayaklarda, beyinde, kalpte ve böbrekte rahatsızlıkların başlaması demektir. Kişinin diyabetle ilgili tedbirleri almaması halinde tahribat devam eder ve kişinin ölümüne sebep olacak sonuçlar doğabilir.
Riski nasıl azaltabiliriz?
Modern hayat, insanı hareketsiz bıraktı ve işlenmiş gıdalardan oluşan bir beslenme mirası bıraktı. Bu durum, şeker hastalığının her yaştan insanda görülme eğilimini arttırmaya başladı. Ancak, bilinçli hareket edilmesi halinde riski azaltabilmek mümkündür. Bunun için izlenmesi icap eden 3 yol vardır.
1. Kan şekeri testleri yapmak
Bir şeyi tedavi edebilmenin yolu, erken teşhistir. Bu nedenle, kan şekeri testlerine önem verilmesi icap ediyor. Böylece, gizli şeker olup olmadığına veya şeker hastalığına yatkınlığın olup olmadığı fark edilebilir. Bu ne sağlar peki? Erkenden teşhis, henüz damar yolları ve organlar tahrip olmadan şekerin kontrol altına alınmasını ve gizli şeker düzeyindeki hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Ancak hastalığın ilerlemesi halinde uygulanan tedavi yöntemleri kalıcı çözüm değildir, sadece hastalığın tahribatını önleyebilir.
Dolayısıyla, erkenden teşhis edilmesi için kan testlerine önem verilmesi icap ediyor. Böylece, şeker hastalığından kaynaklanan diğer rahatsızlıklardan da korunmak mümkün olabilir.
2. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek
Diyabetin en önemli nedeni ve tetikleyicisi, beslenmedir. Mideye alınan şeyin ne olduğu, ne olacağınızı haber veriyor. Bu nedenle, obez olanlar ve aşırı kiloya sahip kişiler, daha fazla risk altındadır. Ancak zayıf kişiler de, riskten uzak değildir. Beslenme konusunda radikal bir tavır almak gerekiyor. Öncelikle, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. İşlenmiş gıdalar tercih edilmemeli ve lifli, tam tahıllı gıdalara önem verilmelidir. Kuruyemiş, balık ve yağsız et gibi gıdalar tercih edilebilir. Sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan da vazgeçilmesi gerekiyor.
3. Fiziksel aktiviteye yer açın
Sporun her açıdan faydası vardır. Ancak burada şekerle ilgili olanına değinelim. Kandaki şekerin hücrelere geçişini egzersiz daha kolay bir hale getirebilir. Çünkü vücudun insülin duyarlılığı artar ve bu da, kandaki şekerin daha iyi şekilde hücrelere geçişini mümkün kılar. Kandaki şeker oranı dengelenir. Zararlı olmaktan çıkar. Vücut, daha enerjik ve iyi hale gelir.