Botoks, genellikle yüz gençleştirmede kullanılan bir yöntem. Ancak günümüzdeki gelişmeler, botoksun kilo kaybını da destekleyebileceğini ortaya koydu. Avrupa ve Amerika ile eş zamanlı olarak mide botoksu Türkiye’de de kullanılmaya başlandı.
Botoks maddesi, bir mikroorganizmanın zehridir. Botoksgenel olarak ciltteki kırışıklıkları gideren bir yöntem olarak tanınır. Ancak genel olarak nörolojik sorunlarda, bacaklarda ve kollarda da sıkça kullanılmakta. Son 10-15 yıldır da bariatrik bir girişim olarak mideye de uygulanmaya başlandı. Elde edilen sonuçların oldukça başarılı olması sayesinde de git gide yaygınlaşan bir yöntem haline geldi. Mide botoksu, açlık ve tokluk hormonlarına etki ediyor. Bu sayede de kas ve sinirler üzerinde blokaj etkisi yaratarak kısa sürede kilo vermeyi destekliyor.
Mide botoksu kimlere uygulanır?
Mide botoksu, özellikle cerrahi işlemlerden korkan kişiler için oldukça ideal. Bununla beraber cerrahi uygulamalara uygun olmayan kişiler için de uygulanabiliyor. Mide botoksu, sağlık problemleri olup kilo verme konusunda sürekli başarısız olanlar için de önerilebilecek bir yöntem. İşlem 20 – 30 dakika gibi bir sürede tamamlanıyor.
Mide botoksu nasıl uygulanır?
Mide botoksu endoskopik olarak uygulanıyor. Midede ciddi bir hastalık mevcut değilse, botoks işlemi uygulanıyor. Ortalama süresi 20 dakika ile yarım saate arasında değişiyor. Hastanede kalmayı gerektiren bir işlem olmadığı için de hastalar için de oldukça konforlu. Mide botoksu yapıldıktan sonraki gün hasta işine gidebiliyor. Mide botoksu yönteminin herhangi bir yan etkisi bulunmuyor. Hasta işlemin yapıldığı gün günlük hayatına geri dönebiliyor. Midenin önemli alanlarına enjeksiyon yapılması sayesinde mide kasları etkisiz hale geliyor. Bu sayede de gıdalar uzun süre midede kalıyor ve tokluk hissi normale göre artıyor. Normalde karbonhidratlar 2-3 saatte ya da 4 saatte, proteinlerle birlikte alındığı zaman 4-4 buçuk saate boşalabilirken mide botoksu işleminden sonra mide boşalma süresi 12 saate kadar uzayabiliyor. Bununla beraber Ghrelin adı verilen bir açlık hormonu var. Bu hormon en çok midenin fundusundan salgılanmaktadır. Enjeksiyonların bir bölümü bu bölgeye de uygulanıyor. Bu enjeksiyon yapıldıktan sonra açlık hormon seviyesi seviyeleri düşüş yaşıyor. Bu sayede hastaların iştahı ve açlık hissi ciddi anlamda değişime uğruyor. Tokluk hissi uzadığı için yemek yeme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Ancak mide botoksu bu aşamada tek başına yeterli değil. Hastanın mutlaka beslenme düzenine, egzersizine ve yaşam alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekiyor.
Mide botoksu kimlere uygulanır?
Mide sorunlarının olması durumunda, her hastaya mide botoksu uygulanamıyor. Yöntem, genel olarak ciddi yan etkilere sahip olmayan bir yöntem ancak botoks alerjisi olan kişiler için, mide ülserine sahip olan kişiler için, gastrit hastalığı olanlar için uygulanması önerilen bir yöntem değildir. İlk olarak mevcut mide hastalıklarının tedavi edilmesi gerekir. Bundan dolayı da mide botoksu işleminden önce midenin mutlaka değerlendirilmesi gerekir. Mide botoksu işleminden sonra çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri ortaya çıkabilir. Botoks uygulamasından sonraki ilk 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadar.