Günümüzün en büyük problemlerinden biri, obezite. Tüm dünya ülkelerinde en önemli sorunlardan biri olan obezite için en etkin tedavi yöntemleri obezite cerrahisi olsa da tedavi için cerrahi olmayan işlemler de geliştiriliyor. Özellikle de beslenme düzeninde değişiklikler, egzersiz, yaşam alışkanlıklarının değiştirmesi obezite tedavisi için oldukça önem teşkil ediyor.
Bunun dışında obezite cerrahisi, ne yazık ki her obez hasta için uygulanmaz. Obezite cerrahisi için gereken koşullar; BMI yani vücut kitle endeksinin 40 ve üzeri olması yada 35 BMI ve yüksek tansiyon, diyabet gibi ek hastalıkların olması gerekir. Bu faktörlerin dışında; obezitenin sebep olduğu estetik sorunlar daha düşük BMI değerlerinde de ortaya çıkabilmektedir. Mide botoksunun da çıkış noktası aslında vücut kitle indeksi düşük olan ve ek hastalıklara sahip olan kişiler için ideal olmasıdır. Daha düşük BMI olan, ameliyattankorkan veya cerrahi olması sakıncalı olan hastalar mide botoxu oldukça ideal bir tedavi yöntemidir.
Teknolojik gelişmeler, tıbbi gelişmeleri doğrudan bir şekilde oldukça olumlu olarak etkiliyor. Mide botoksu de bu yeni gelişmelerden biri. Botoksun yeni kullanım alanı olan mide botoksu; göre kaybuna destek oluyor. Mide botoksu; mide içindeki açlık ve tokluk hislerini kontrol eden bir anahtar siniri bloke ederek kilo kaybını kolaylaştırıyor. Bu prosedürün amacı, insanların genel olarak daha fazla gıda tüketimini büyük ölçüde azaltarak, daha hızlı ve daha uzun süre toklukhissetmelerine yardımcı olmaktır. Mide botoksu, oldukça kolay bir işlemdir.
Kimlere mide botoksu uygulanır?
• Genellikle 27 ve 35 arasında bir BMI (Vücut Kitle İndeksi) ile kilo kaybı isteyen hastalara uygulanır.
• 10-20 kg kaybetmek isteyenler için uygundur.
• Kişinin 18 yaşından büyük ve 55 yaşından büyük olmaması gerekir.
• Hastanın geçmiş 6 ay boyunca diyet ve egzersizle geçmişte önemli kilo verememiş olması gerekir.
Mide botoksu nasıl uygulanır?
İlk olarak mideye endoskopik olarak yani ağızdan bir hortum aracılığı ile ulaşılır. Ancak bu aşama, hastalar için ameliyatla yapılacak bir işlem değildir. İşlem tamamen endoskopiktir. Ardından genellikle ciltteki kırışıklıkları düzeltmek için kullanılan ve tanınan botoks, midenin ilgili bölgelerine dikkatli şekilde transfer edilir. Ortalama olarak 30 dakikalık bir işlem sonrasında mide motoksu tamamlanır.
Mideye enjekte edilen botoks sayesinde bazı kasların kasılması engellenir. Bundan dolayı da genellikle yüz bölgesinde kullanılır. Mide duvarındaki kasların kasılmasını engellemesi sayesinde de iştah hormonları kontrol altına alınır. Kişi, oldukça küçük porsiyonlarla daha uzun süre tokluk yaşar. Kişinin iştahı kapanır ve daha uzun süre tokluk yaşar. Bunun dışında, mide kaslarının kasılması azaldığında, mide daha erken dolmaya başlar ve kısa sürede doyuma ulaşılır. Bu sayede kilo verme süreci desteklenir. Elbette kişinin bu tedaviyi spor ve beslenme alışkanlıklarını değiştirerek desteklemesi de oldukça önem teşkil ediyor.
Mide botoksunun yan etkisi var mı?
Mide botoksunun bilinen herhangi bir ciddi ya da uzun vadeli yan etkisi yoktur. Cilde yaptırdıktan sonra dahi, altı ay içinde etkisini kaybeder. Mide botoksunda da ulaşılmak istenen kiloya 6 ayda ulaşmak mümkündür. Bu altı aylık süreçte, kişi beslenme, spor ve yaşam alışkanlıklarını değiştirdikten sonra mide botoksunun etkisi geçse de kilo verme devam eder.