Botoksun kırışıklıkların düzeltilmesinin ötesinde kullanımları pek bilinmese de tıp alanında botoks yaygın olarak kullanılır. Özellikle de migren tedavisi veya terleme tedavilerinde, yaygın olarak botoks yöntemlerine başvurulur. Bunun dışında botoksun kullanıldığı en yaygın alanlardan biri kilo kaybıdır. Botox (AKA Botulinum toksini), mide içindeki açlık ve tokluk hislerini kontrol eden önemli bir siniri bloke ederek insanların kilo vermesine yardımcı oluyor.
Yapılan çalışma ve araştırmalarda; Norveç’teki araştırmacılar Botoks’u, 35 ila 44 arasında değişen VKİ’leri olan 20 obez kişinin midelerine enjekte ettiler. Hastalara ilk enjeksiyon yapıldı ve altı ay sonra ikinci bir enjeksiyon yapıldı. Bir yıl sonra, hastaların yüzde 70’inin kilo kaybettiği bildirildi. Çalışmada, ortalama olarak, “fazla vücut ağırlığının” yüzde 17’sini (25’inin “normal” BMI’sından fazla olan kilo miktarı) kaybettikleri bildirildi. Ve 18 ay sonra, hastalara üç enjeksiyon yapıldığı zaman, yüzde 75’i kilo vermişti; Hastalar, ortalama vücut ağırlığının yüzde 28’ini kaybetti.
Mide botoksu nedir?
Botoks, cilt kırışıklıklarının görünümünü azaltmak için daha çok kozmetik bir tedavi olarak kullanılır, cildin daha yumuşak görünmesini sağlayan kısmi kas felcine neden olarak çalışır. Mideye yapılan botox enjeksiyonlarının ardındaki teori, besinlerin taşınmasında rol oynayan kasları felç ederek hastanın daha az açlık hissetmesine, daha az yemek yemesine ve daha fazla kilo vermesine yardımcı olur. Botox – ya da tam adı ile botulinum toksini tip A (BTX-A) – asetilkolin denilen bir nörotransmitter salınmasını bloke ederek kısmi felce neden olan Clostridium botulinum bakteriyel türler tarafından üretilen bir nörotoksindir. Toksin, inme ya da omurilik yaralanmasının neden olduğu kas spazmları gibi bir çok tıbbi durum için tedavi olarak kullanılmaktadır. Obezite tedavisi için doktorlar, BTX-A’nın mide kaslarına enjekte edilmesini sağlamak için bir endoskop kullanırlar. Botoks, bakterilerden türetilen bir nörotoksindir. Hareket mekanizması, sinirlerin ve kasların birleştiği noktada belirli kimyasalların etkisini bloke ederek, esas olarak kasın geçici olarak felce uğramasına neden olur. Botox mide içine enjekte edildiğinde, midede kalan yiyeceklere daha uzun süre yol alır. Böylece midenin gerilmesine ve tokluk hissine neden olur. Beyin, bu hissi tam olarak kaydeder ve kişi yemek yemeyi daha kolay ve daha kısa sürede bırakır. Botoks, mide kasının derin katmanlarına enjekte edilir; bu da, mide bağırsağından beslenmeye neden olan büzülmeleri azaltır. Bu, normalden daha az miktarda yiyecek yedikten sonra tokluk hissine yol açar.
Mide botoksunun yan etkisi var mı?
Kilo kaybı sağlamak amacıyla mide içine enjekte edilen botoks miktarı, mide içinde enjeksiyonun yeri gibi dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Bazı diyet kısıtlamaları Botox ile kombinasyon halinde mutlaka yapılmalıdır. Prosedürün güvenli olduğundan emin olmak için daha derinlemesine çalışmalara ihtiyaç olsa da, ilk analiz ve çalışma sonuçları ümit vadeden sonuçlar ortaya koymuştur. Kilo kaybı için Botox, diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kombine edildiğinde, daha iyi sonuçlar göstermiştir. Öte yandan davranış ve yaşam tarzı değişikliği, sadece bireyin değil, aynı zamanda bireyin genel sağlığına da uzun süreli faydalar sağlamaktadır.