Beslenme, anne karnında başlamaktadır. Bu sebeple de anne karnındayken, anne adayının beslenme alışkanlıkları bebeğin kilosunu ve genel sağlığını ileriki yıllarda etkileyebilir. Obezitenin birçok sebebi olabilmektedir. Tedavisi de bu sebeplerin tespit edilmesi ve buna en uygun tedavi yönteminin bulunması ile sağlanmaktadır. Bireyin gündelik yaşamında; yaşa, cinsiyete, fiziksel hareketliliğe, genetik ve fizyolojik özelliklerine göre değişen enerji ihtiyacı vardır. Buna uygun enerji alımının yapılması oldukça önemlidir. Sağlıklı bir yaşamın sürdürülmesi için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekir. Bu dengenin bozulması durumunda kilo alımı ortaya çıkabilir.
Obeziteye Neden olan faktörler nelerdir?
Günümüzde teknolojide meydana gelen farklılıklar ve ilerlemelere bağlı olarak hem iş, hem de sosyal yaşam hareketsizleşmeye başlamıştır. İşin büyük bir kısmı oturarak yapıldığından, kilo alımı artmış ve metabolizma yavaşlamaya başlamıştır. Hareketisiz yaşam obezitenin en büyük nedenlerindendir. Kişinin hareketsiz yaşamla beraber, kötü beslenme alışkanlıkarı ve aşırı stres de obeziteye sebep olabilmektedir.
Obezitenin yol açtığı sağlık sorunları ise:
• Kalp krizi riski ve koroner arter hastalığı
• Ağır uyku apneleri ve çeşitli solunum problemleri
• İnme riskine bağlı olarak felç geçirme
• Şeker hastalığı
• Yüksek tansiyon
• Damar tıkanıklıkları
• Karaciğer yağlanması
• Kann yağları yüksekliği ( trigliserit ve kollesterol )
• Cinsel fonksiyon bozuklukları
Obezite nasıl tedavi edilir?
Obezite tedavisi, oldukça çeşitlidir. Hastanın sağlık durumuna, yaşına, kilosuna ve diğer birçok faktöre göre en uygun tedavinin belirlenmesi gerekmektedir. Obezite tedavisinde amaç, hastanın sağlıklı şekilde kilo vermesini sağlamaktır. Ancak özellikle cerrahi tedavilerden sonra sağlıklı yaşam alışkanlıklarını sürdürmek gerekir. Aksi halde kilo alımı meydana gelebilir.
1.Tıbbi beslenme tedavisi (Diyet tedavisi)
Tıbbi beslenme obezite tedavilerinde oldukça önemlidir. Bu beslenme tedavisi sayesinde:
• Vücut ağırlığının boya göre olması gereken düzeye indirilmesi amaçlanır. Tıbbi beslenme tedavileri kişişye uygun olarak belirlenmelidir.
•Tedavide yapılacak olan beslenme alışkanlıkları ve değişimleri; yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri ile uyumlu olmalıdır.
• Tıbbı beslenmenin hedefi bireye doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. Bu alışkanlıklar ömür boyu kalıcı olmalıdır.
2. Egzersiz tedavisi
Egzersiz tedavisinin uygulanmasının sebebi; fiziksel aktiviteyle yağ dokusunu ve karın bölgesindeki yağlanmayı hafifletmek olarak karşımıza çıkar. Egzersiz tedavisi tıbbi beslenme tedavisine destekleyici nitelikte bir tedavi yöntemidir. Egzersiz tedavisi ile beraber obezite sorunu olan bireylerin kilo alması engellenir ve kilo kaybı desteklenir. Egzersiz tedavisinde yetişkin bireylerin her gün 30 ile 45 dakika arasında egzersiz yapmaları oldukça önemlidir. Orta tempoda düzenli yürüyüşler egzersiz tedavisinin önceliğidir. Egzersiz tedavisi ile obezite sorunu olan hastaların hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri desteklenir. Obez hastalara tavsiye edilen egzersiz programı kişiye özgü olarak belirlenmelidir. Bununla beraber programın kişiyi sıkmaması ve bireyin günlük yaşam alışkanlıkları ile uyumlu yapılması gerekmektedir.
3. Farmakolojik tedavi (İlaç tedavisi)
Obezite sorununda uygulanacak olan farmakolojik tedavideki ilaçlar yalnızca doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bilinçsizce alınan ilaçlar, ciddi yan etkilere yol açabilir. Kullanılan ilaçların sağlık yönünden güvenirliliğinin belirlenmiş olması gerekmektedir. Obeziteye yol açan faktöre uygun ilaçlar olması gerekmektedir. Bağımlılık yapmayan ilaçlar tercih edilmelidir. İlaç tedavisinin başarılı olması için mutlaka tıbbi beslenme alışkanlıklarını ve egzersiz tedavisini de devam ettirmek oldukça önemlidir. Aksi halde kilo verme sekteye uğrayabilir. Aynı şekilde düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmesi de çok önemlidir.
4. Cerrahi müdahaleler:
Bariatrik cerrahi uygulaması
Cerrahi uygulamalardaki asıl hedef besinlerle alınan gıda miktarını azaltmak , hastanın iştahını kesmek ve yenilen gıdaların bir miktarının emilimini bozmak olarak karşımıza çıkar. Bütün bu uygulamaların asıl hedefi ise kişinin daha az besinle daha kolay doymasına destek olmaktır. Günlük enerji alımı kısıtlandığı için kişi yağ depolarından yakmaya başlar dolayısıylada kilo kaybı yaşanmaya başlar.
Rekonstrüktif cerrahi uygulaması
Rekonstrüktif tedavi uygulanmasının sebebi vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkmış yağ dokularının lokal olarak vücuttan atılmasıdır. Rekonstrüktif tedavisi estetik amaçla uygulanabilir. Bu tedavi ile bireyin yalnızca belirli vücut lokalizasyonundaki fazla yağlarların azaltılması hedeflenmektedir. Bu sebeple de genel olarak obezite tedavisi olarak algılanmamalıdır.