Günümüzde obezite cerrahisi oldukça başarılı şekilde uygulanmaktadır. Bu aşamada obezite ameliyatına tıbbi olarak uygun olan hastaların, ameliyattan sonra gereken yeni yaşam alışkanlıklarını yerine getirebilecek konumda da olması oldukça önemlidir. Ameliyat kilo kaybı sağlasa da verilen kiloların korunması ve obezitenin yeniden ortaya çıkmaması için sağlıklı yaşam alışkanlıklarının ömür boyu sürdürülmesi gerektiği bilinmelidir. Aksi halde uygulanan ameliyattan kısa süre sonra kilo alımı meydana gelebilir.
Obezite cerrahisi için laparoskopik ya da robotik cerrahi yöntemlerinin de kullanılması mümkündür. Ameliyat ardından hastalar günlük hayatlarına kısa sürede dönmektedir.
Kişinin obezite ameliyatına alınması için gereken özellikler:
• 18 ve 65 yaş arasında olup, bmi yani vücut kitle indeksinin 40 kg/m2’nin üzerinde (morbid obez) olması,
• Vücut kitle indeksi 35-40 kg/m2 arasında olsa da, obezite ile beraber hipertansiyon, şeker hastalığı (diyabet), uyku apnesi sendromu ile artrit gibi hastalıklarının mevcut olması,
• Minimum olarak 1 sene normal kilosuna kavuşmak için uzman denetiminde diyet ve egzersiz yapılması ancak kilo verilememesi, gerekmektedir.
Obezite cerrahisi (bariatrik cerrahi) temel olarak iki şekilde kilo kaybı sağlamaktadır; mide hacminin küçültülmesi ya da ‘malabsorsiyon’ yani yiyeceklerin emiliminin engellenmesi. Ancak bu emilim engelleme, bazı aşamalarda sağlanabilir. Obezite cerrahisi, doğru hastaya en ideal şekilde uygulandığında oldukça başarılı olarak kilo kaybı sağlar.
Obezite cerrahisi diğer bir ismi ile bariatrik cerrahi yönteminde mide küçültme ameliyatı üç yöntemle uygulanabilmektedir. Bu yöntemler:
• Sleeve gastrektomi – tüp mide ameliyatı
• Ayarlanabilir mide bandı yani mide kelepçesi
• Gastrik by-pass
Tüp mide ameliyatı olarak da tanınan Sleeve Gastrektomi uygulamasında mide, tüp şeklinde küçültülmektedir. Bu sayede hasta az besinle, kısa sürede tokluk hissetmesi hedefleniyor.
Toplum arasında ‘’mide kelepçesi’’ şeklinde ifade edilmekte olan, ayarlanabilir silikon gastrik band yani Mide Bandı uygulamasında ise yemek borusu ile midenin birleştiği noktanın hemen altına, midenin çevresine bir bant uygulanmakta ve mide hacmi bu sayede küçültülmektedir. Gastrik by-pass adı verilen cerrahi yöntemde ise ince bağırsağın bir kısmı devre dışı bırakılarak mide küçültülüyor.
Obezite ameliyatına yalnızca uzman karar verebilir!
Obezite ameliyatına uygun olunup olunmadığında, uzman karar vermektedir. Yalnızca kilo kaybı sağlamak için bu gibi ameliyatlar uygulanmamaktadır. Bunun dışında hangi ameliyatın uygulanması gerektiğine de hastanın yaşı, obezite ile beraber hangi hastalıkların mevcut olduğu, tıbbi öyküsü, fiziksel durumu gibi birçok faktöre göre karar verilmektedir.
Mide küçültme ameliyatı öncesi hangi yöntemin uygulanacağına karar verilirken kişinin tercihi de dikkate alınmaktadır. Fakat önemli olan, yapılan muayeneler ve tetkiklerden sonra hasta için en uygun ameliyatın uzman eşliğinde belirlenmesidir. Hasta büyük bir ekip tarafından değerlendirilmektedir. Bu ekip içerisinde; endokrinoloji uzmanı, beslenme uzmanı, psikiyatri uzmanı, fizik tedavi uzmanı ve egzersiz danışmanı mevcuttur. Hastada ilk olarak; obezite sorununun altında yatan yeme alışkanlıkları, psikolojik problemler, sağlık durumu gibi faktörler değerlendirilmektedir. Yapılan ayrıntılı değerlendirmelerin sonucunda ise kişiye en uygun cerrahi yöntem tercih edilmektedir. Çünkü obezite cerrahisinde başarıyı belirleyen en önemli aşama, kişiye en uygun yöntemin tercih edilmesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Hangi ameliyat benim içi uygun?
Bu durum, uzman kontrolünde yapılan araştırma ve tetkiklerle belirlenmektedir. Yapılacak olan muayene, test ve tetkikler, hasta için en uygun kilo verme ameliyatının belirlenmesini sağlar. Hastanın tercihleri de dikkate alınmaktadır. Fakat hasta için en sağlıklı ve ideal ameliyatın belirlenmesi, en önemli süreci oluşturmaktadır. Doğru hastaya, doğru yöntemin, profesyonel ve alanında uzman bir cerrah tarafında uygulanması durumunda iyileşme süresi kısalmakta ve başarı elde etme oranı yükselmektedir. Günümüzde obezite ameliyatlarının oldukça başarılı şekilde uygulandığı unutulmamalı ve obezite söz konusu olduğunda kısa sürede tedaviye başlanması gerektiği bilinmelidir.
Obezite ameliyatından sonra hamile kalabilir miyim?
Şayet hasta doğurganlık çağında ise ve kısa sürede çocuk sahibi olmayı planlıyorsa, bu durum mutlaka doktor ile konuşulmalıdır. Obezite cerrahisinden sonraki 24 ay boyunca hamilelik tavsiye edilmediği için bu durumda doktor ile konuşmak en sağlıklısı olacaktır.