Kanda bulunan glikoz miktarının artması sonucu ortaya çıkan pankreasın üretmiş olduğu insülinin yetersiz kalması veya etkisinin tamamen yok olması sonucu şeker hastalığı oluşmaktadır. Sadece beslenme alışkanlıklarından kaynaklanmayan şeker hastalığı yaşanan stres süresinin uzun olması sonucu hormonel dengesizlikler sonucu insülin etkisinin farklı değerlerden oluşmasından dolayı şeker hastalığı oluşmaktadır. Bu rahatsızlığın tedavisi için uygulanan şeker hastalığı ameliyatı karar aşamasında iki önemli bulgu etkin rol oynamaktadır.
Şeker Hastalığı Tedavisinde Neden Ameliyat
Şeker hastalığının tip1 veya tip2 durumuna göre ameliyat oluşumuna karar verilmektedir. Medikal tedavilere rağmen diyabetin sürekli devam etmesi ameliyat gerekçesi olarak gösterilmektedir. Oluşan diyabet rahatsızlığının komplikasyonları olarak ortaya çıkan böbrek rahatsızlıkları gözlerde ve sinirlerde oluşan rahatsızlıklar kalp ve beyine olan etkisi ciddi zararlara neden olmaması için ameliyat edilmesine gerek duyulmaktadır.
Şeker Hastalığı Operasyonunun Faydaları Nelerdir?
-Yapılan ameliyat kanda bulunan yüksek seviyedeki şekeri kontrol altına alarak insülin kullanımını dengede tutmayı sağlar.
-Hipertansiyon rahatsızlığı olan hastalarda istenilen seviyede dengeleme sağlar.
-Böbreklerde ve karaciğer yapısı üzerinde sürekli oluşan yükü azaltarak organların hasar görmesini durdurur.
-Yapılan operasyon sonucunda kolesterol sorunu ortadan kalkar. Aynı zamanda trigliserit yüksekliğine bağlı sorunlar ortadan kaldırılır.
-En önemli sonuç olarak kilo kontrolü sağlanarak olası rahatsızlıklar önlenmiş olur.
Şeker Hastalığı Operasyonunda Tip1 Ve Tip2 Farkı Nedir?
Tip2 seviyesindeki diyabet hastaları pankreas tarafından salgılanan beta hücreleri sayesinde yeterli insülin elde etmektedir. Fakat elde edilen bu insülin hücre düzeyinde kullanımı mümkün olmamaktadır.
Tip1 seviyesindeki diyabet hastalarının Tip2 ye göre belirgin farkı kullanılacak insülinin hiç bulunmamasıdır. Bu nedenle Tip2 diyabet hastalarında insülin düzenlemesi için ameliyat yapılırken tip1 diyabet hastalarına uygulanacak olan cerrahi müdahaleden herhangi bir fayda elde edilememektedir.
Kimlere Şeker Hastalığı Operasyonu Yapılır?
Şeker hastalığı mevcut olup bunun tedavisi için ameliyata uygun bir aday olup olmadığını anlamak isteyenlerin öncelikle gerekli testleri yaptırıp hastalık derecesini Tip1 mi yoksa Tip2 mi olduğunu tespit edilmiş olması gerekir. Bu ameliyat için karar aşamasında gerekli kriterler;
-Hasta hikayesinin oluşumunda en az iki yıllık diyabet hastalığı geçmişi olması gerekir.
-Belirli bir süre içerisinde ilaç tedavisi ile veya insülin tedavisi ile şeker kontrol altına alınamamışsa yapılan tetkikler sonucunda şeker hastalığının sürekli ilerlediği tespit edilmişse yapılan incelemeler sonucunda şeker hastalığı etkisi ile vücutta bulunan organların çalışmasını etkileyen hasatlar tespit edilmiş ise bu türden hastaların şeker hastalığı cerrahi müdahalesine karar verilmektedir.
Şeker Hastalığı Operasyonunun Etkileşim Süreci Nedir?
Şeker hastalığı mevcut olan kişilerin cerrahi müdahaleye başlamadan önce yapılan testler sonucunda hastanın durumuna göre gerçekleşecek ameliyat süresi 1,5 saat veya 7 saat arasında değişen zaman zarfında yapılmaktadır. Ameliyat sırasında laparoskopi yöntemi kullanılarak karında açılan küçük çaplı deliklerden yerleştirilen kamera ve ekipmanlarla yapılması iyileşme sürecini kısaltmaktadır.
Ameliyat sonrası hemen ayağa kalkan hastaların hastanede kalma süresi 5 veya 6 gün dür. Aynı zamanda şeker hastalığı ameliyatıolanların iş başı yapma süresi 10 veya 15 gündür. Ameliyatın hemen sonrasında su içilmesine müsaade edilirken su haricindeki diğer sıvıların alımı için 2 gün geçmesi gerekir. Yemek yemesi için ameliyattan sonra 8 veya 30 gün geçmesi gerekmektedir.