Metabolik cerrahi, diğer adıyla şeker hastalığı ameliyatı, tip 2 olarak adlandırılan şeker hastaları için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. 2 veya 3 yıl boyunca diyabette ilaç tedavisinde istenilen seviyeyi yakalamakta zorlanan hastalar için ameliyat tercih edilmektedir.
Şeker Hastalığı Ameliyatı
Bu hastalık, günümüzün kronik hastalıklarından biridir. Metabolik cerrahi yani şeker hastalığı ameliyatı, ince bağırsakta bir takım değişiklikler yapılmaktadır. Pankreastan yetersiz olarak salgılanan insilünhormonunun etkisini ve miktarını artırma işlemiyle devam edilmektedir. Bu etkiyi artırma işlemlerinde GLP-1 hormonunun etkinliği artırılmaktadır. Bu işlemden sonra hasta kısa sürede sağlığına kavuşmaktadır. Şeker hastalığı ameliyatı başarı oranı % 90’ları bulmaktadır. Ortalama 4 veya 4,5 saat süren ameliyat, SGK tarafından karşılanmamaktadır. Bu nedenle maliyetli bir ameliyattır. Bu hastalığın neden olduğu yan etkiler, hastalıklar ve hasarlar göz önüne alındığında maliyeti makul bir tedavi özelliklerine sahiptir. Bu ameliyatın zorunlu olması için ilaç tedavisinin yetersiz olması ve artık organların zarar görmeye başlamasıdır. Tip 1 şeker hastaları için bu tedavi başarılı sonuç vermez.
Bu Tedavi Kimlere Uygulanmaz
İlaç tedavisi olumlu sonuç verenler için bu tedavi önerilmez. Böbrek yetmezliği baş gösterdiyse, o şeker hastası için ameliyat tedavisi önerilmemektedir. Kalp krizi ve benzeri birçok riskli rahatsızlıkları mutlaka anestezi esnasında değerlendirilmelidir. Ameliyata engel teşkil edecek durumlar tespit edilmelidir. Tansiyonu olan, ciddi bay pass ameliyatı geçirenler, özellikle incelenmelidir.
Ameliyattan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Beslenme sorunları, mide bulantıları gibi sorunlar meydana gelse de üç ay sonunda hastalar şeker hastalığı ilaçlarını tamamen bırakmaktadır. Bu hastalığın meydana getirdiği hasarlar da düzelmeye başlayacaktır. Başarılı ve etkili sonuçlarıyla, genellikle oldukça başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Bu konuda dikkat edilecek en önemli hususlardan biri doktorun tavsiyelerine dikkat etmektir.
Beslenme, egzersiz ve diyet gibi birçok programa harfiyen uyulması gerekir. Uzman doktor tavsiyeleriyle tamamen iyileşme sürecine girilmektedir. Bu hastalığın tedavisinde önemli rol oynayan psikolojik etkenlere dikkat etmek gerekir. Psikolojinin yüksekte tutulması gerekir. Moralin yüksek tutulması ve stresten uzak durulması gerekmektedir. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da bazı riskler vardır. Bu risklerden biri ameliyat bölgesinden sızıntıların meydana gelmesi, enfeksiyonun meydana gelmesi ve kanamanın olması gibi durumlar olabilir. Bu durumlar % 3 ve % 5 arasında görülmektedir. Bu problemlerin meydana gelmesindeki en önemli etken, ameliyat sonrası egzersiz, diyet ve benzeri programların uygulanmamasıdır.
Enfeksiyon riskinin meydana gelmemesi için, bütün ameliyatlarda olduğu gibi, şeker hastalığı ameliyatlarında da hastanın kendisini koruması gerekir. Hasta insanlardan uzak durmalı özellikle bulaşıcı hastalık riski olanlardan tamamen uzaklaşmalıdır. Soğuk günlerde grip ve benzeri bulaşıcı hastalıklar, ameliyat sonrası bütün hastalar için ciddi bir risk teşkil etmektedir. Ameliyat sonrasında doktorun sizler için belirlediği süre zarfında, kontrol işlemlerini aksatmamanız gerekir.