Kronik şeker hastalığı, vücudun ihtiyacı olan şekerin yani glikozun, midenin arka kısmında bulunan pankreas tarafından üretilememesidir. Bunun sonucunda organların ihtiyacı olan şeker üretilemez ve sonuçta organlarda hasar meydana gelir. Vücudun ihtiyacının giderilememesi veya pankreasın hiç glikoz üretmemesi, bu hastalığın meydana getirmektedir. Kullanılamayan şeker, şeker hastasının kan şekerini yükseltir. Şekerin göze veya başka bir organa vurması deyimi, buradan kaynaklanır. Kan şekerinin yükselmesiyle bazı organlar ciddi zarar görebilir. Körlük ve böbrek yetmezliği bunların başındadır.
Şeker Hastalığı Ameliyatı
Bu kategorideki ameliyat işlemi, ilaç tedavisine cevap vermeyen ve organları hasar görmeye başlayan kişiler için geçerli bir seçenektir. Şeker hastalığı ameliyatı kategorisinde üç yıllık ilaç tedavisine, ilaçların fayda etmemesi sonucunda baş vurulur. Özellikle sona gelmiş ve önemli organları zarar görmeye başlayan kişiler için, ameliyat zorunlu hale gelmektedir. İlaç kullanan kişiler için ameliyat başarılı sonuç vermemektedir. Bu nedenle, bu konu önemlidir ve ilaç tedavisinde başarılı sonuç alamayan hastalar tercih edilmektedir.
Ne Kadar Sürüyor?
Bu ameliyatın süresi, ameliyatı yapan kişiye bağlıdır. Dört veya dört buçuk saat sürebilen bu ameliyat, SGK tarafından ödenmemektedir. Buna rağmen şeker hastalığı gibi insanı yavaş yavaş bitiren bir hastalık için maliyeti uygun bir ameliyattır. Gözlerde, böbrekte ve beyinde ciddi hasara yol açabilen bu hastalıktan kurtulmak, diğer organların sağlığı için de oldukça önemli bir husustur.
Ameliyatın Özellikleri
Bu ameliyatta, ince bağırsak kategorisinde bazı değişiklikler yapılmaktadır. GLP-1 hormonun etkisi artırılarak, hormon salgılama işlemi hızlandırılmaktadır. Pankreasın hormon salgılama fonksiyonları bu ameliyat sonunda artmaktadır. Anestezi kategorisinde, kalp, tansiyon, böbrek ve benzeri ciddi problemleri olanlar dikkatle incelenmelidir. Tip bir olarak bilinen şeker seviyesi hastaları için ameliyat uygun değildir.
Uzman Doktor Tavsiyesi
Ameliyatın başından sonuna kadar uzman doktor tavsiyesi dikkate alınmalıdır. Ameliyatın sonunda ise gerekli bütün tedbirler alınmalıdır. Uzman doktor tavsiyesine tam olarak uyulmalıdır. Aksi halde enfeksiyon, kanama ve ameliyat yerinden sızıntılar meydana gelebilir. Egzersiz, diyet ve benzeri bütün önerilere tam olarak uyulması, ameliyat sonrası meydana gelecek sıkıntıları ortadan kaldıracaktır. Ameliyat sonrasında hasta biraz halsiz olabilir. Kontrolleri aksatmamak gerekir aynı zaman beklenmedik durumlar da doktora bildirilmelidir. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da belli bir risk oranı vardır. Bu risk oranı çerçevesinde başarı oranı % 85 – 90 olarak belirtilmektedir.
Başarılı bir ameliyat sonrasında hastalar iyileşmektedir. Ameliyat sorunlarının meydana gelmesindeki etkenler, kronik hastalıklar, ameliyata uygun olmama, ameliyat sonrası tavsiyelere uyulmaması ve enfeksiyon kapma durumlarıdır. Bütün bu durumlara karşı uzman doktorların tavsiyeleri dikkate alınmalıdır. Vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri üretemeyen veya yeterli üretmeyen pankreas, bu ameliyat sonrası eskisi gibi vücudun ihtiyaç duyduğu ‘glikoz’ maddesini üretmeye devam edecektir. Ayrıca organlardaki şeker hastalığından kaynaklanan hasarlarda da ciddi bir iyileşme meydana gelecektir.