Aşırı kilolarından kurtulmak için başvuran her hastaya obezite cerrahisi yani bariatrik cerrahi uygulanması mümkün değildir. Şayet hastanın vücut kitle indeksi (VKİ) 35’in altında bir değere sahipse, egzersiz ve sağlıklı bir beslenme programı, uygun beslenme düzeni ile ile kilo vermesi söz konusudur. Vücut kitle indeksi 35-40’ın arasında olan ya da 40’ın üzerinde yani morbid obez olan hastalara ise çoğunlukla mide küçültme operasyonları gibi cerrahi yöntemler uygulanmaktadır.
Mide küçültme işlemleri, tüp mide operasyonları, mide bandı (mide kelepçesi) ve gastrik bypass yöntemleri olarak üç kısımda incelenmektedir. Doktorların ayrıntılı şekilde değerlendirme yapmasından sonra mide küçültme ameliyatı yöntemine karar vermektedir. Bunun dışında mide balonu gibi ameliyatsız yöntemlere de başvurmak mümkündür.
Obezite cerrahisi yaptırmaya aday olabilmek için uygun hastalardan bazıları:
• Hasta 18-65 yaş arasında ise, beden kitle indeksi 40 kg/m2’nin üzerinde (morbid obez) ise,
• Vücut kitle indeksi 35-40 kg/m2 arasında olan obezite hastalarının bununla beraber, yüksek tansiyon yani hipertansiyon, diyabet, uyku apnesi sendromu ile artrit gibi hastalıkları bulunması, en az 1 yıl normal kilosuna kavuşmak için uzman denetiminde diyet ve egzersiz yapıldığı halde kilo verememiş olması söz konusu ise, obezite cerrahisi uygulanabilir.
Obezite ameliyatları güvenli mi?
Diyet yani beslenme düzeni ve egzersiz yöntemiyle kilo veremeyen obezite sorunu olan kişiler, cerrahi yöntemlere başvurma konusunda endişe duyulabiliyorlar. Ancak obezite cerrahisi, uzun oldukça uzun zamandır uygulanan ve bu konuda bilimsel olarak olumlu sonuçlar elde edilen başarılı bir yöntemdir.
Obezite tedavisi multidisipliner bir yöntemdir. Bu sebeple de ameliyat için başvuran; diyetisyen, endokronoloji, psikoloji ve cerrahi gibi farklı branşlardan uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekilir. Bu değerlendirme neticesinde de uygun hastalara cerrahi seçenek tavsiye edilir.
Obezite tedavisi için cerrahi işlemlere başvuran kişilerin, ameliyat sonrası düzenli bir diyet ve egzersiz programını uygulayarak kilo kaybı sağlayabilir. Uzmanların gözetimindeki bu süreçte ortalama olarak 1-1.5 yıl içinde sağlıklı kiloya ulaşılması hedeflendirilmektedir.
Obezite cerrahisi için kimler uygun aday olabilir?
Şayet hasta uzun zamandır tıbbi diyet, egzersiz gibi kilo verme yöntemlerini denemiş ise fakat başarılı olamamış ise, beden kitle indeksi (vücut kitle indeksi) 35’in üzerinde olan kişiler bu ameliyatlar için uygun aday olarak kabul edilebilir.
Obezite cerrahisi hangi prosedürleri kapsar?
Midenin belirli bir alanının çıkarılarak tüketilen gıda miktarı azaltıldığı için tüp mide yöntemi; mide hacmini küçülten ve bağırsakların bir bölümünü devre dışı bırakarak besinlerin emilimini kısıtlayan gastrik – bypass yöntemi, yine midenin bir bölümünün çıkarılarak ve silikon bir bantla mideyi iki bölüme ayırarak, mide hacminin küçültülüp, daha kısa süreçte tokluk hissinin sağlanmasını hedefleyen, mide bandı yöntemleri obezite ameliyatları uygulamadır. Ancak mideye balon uygulanarak yapılan mide balonu yöntemi cerrahi bir uygulama değildir.
Obezite cerrahisi için yapılan cerrahi işlem ne zaman başarılı kabul edilir?
Obezite cerrahisi olan hastalar, fazla kilolarının % 50’sini verdikleri zaman ameliyat başarılı olmuş olarak kabul edilir. Operasyonun başarısında hastanın, tavsiye edilen beslenme ve egzersiz planına ne kadar uyum sağlayıp sağlayamadığına da bağlıdır.
Obezite ameliyatlarından birini tercih eden kişilerin bir süre sonra kilo alması ve eski kilosuna dönmesi olası mıdır?
Bilimsel çalışmalar ve yapılan istatistikler pek çok morbid obez hastanın bu operasyonlarla kilo verdiğini ve bir daha da almadığını ortaya koyar. Ancak şayet hasta, gerekli yaşam tarzı değişikliklerine bağlı kalırsa kilo alma riski hep minimum düzeyde olacaktır.
Obezite ameliyatlarının nasıl riskleri vardır?
Yapılan bütün cerrahi işlemler belli riskler taşımaktadır. Tercih edilen cerrahi işlemin türüne ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak bu riskler normalden daha az ya da daha fazla olarak karşımıza çıkabilir. Cerrahi işleme karar vermeden önce uzman doktor işlem hakkında hastayı ayrıntılı olarak bilgilendirecektir, olası tüm riskleri ve bunların derecelerini öğrenmek oldukça önemlidir.