Tüp mide ameliyatı, midenin bir kısmının alınmasıyla yapılan ve yenilebilecek yiyecek miktarını kısıtlamaya yarayan bir kilo verme prosedürüdür. Yeniden yapılandırılan midenin bir tüp şeklini andırması nedeniyle bu isimle bilinmektedir. Cerrahi olarak geri döndürülemez bir işlemdir. Diğer metabolik ameliyatlarda olduğu gibi, mide, beyin ve karaciğer arasındaki hormon sinyallerini değiştirerek kilo kaybını teşvik eder ve kişide daha düşük doyma noktası oluşur.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genellikle laparoskopik yöntemle gerçekleşen operasyon esnasında, midenin yaklaşık %80 oranında bir kısmı kesi yapılarak vücuttan çıkarılmaktadır. Kalan mideye bir tüp yerleştirilerek şeklinin korunması sağlanır. Operasyon süresi yaklaşık olarak 1 saattir. Hasta, 2-3 gün boyunca hastane şartları altında gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edilir. 2-4 hafta süreyle hasta kendine dikkat etmeli, mümkün olduğu kadar dinlenmeye vakit ayırmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Nasıl Kilo Verilir?
Geniş bir mide az miktarda yiyeceklerle doygunluğa ulaşmaz ve beyine sürekli olarak açlık sinyalleri gönderir. Böylelikle daha çok yeme isteği oluşur ve bu durum kişiyi obeziteye götürür. Tüp mide ameliyatından sonra mide boyutu küçüleceği için, kişi daha az miktarda yiyeceklere doyabilir hale gelir ve kilo kaybı başlar. Ameliyattan sonra hekimler tarafından hazırlanmış özel diyet listeleriyle birlikte, 12 ila 18 ay içerisinde ameliyattan önceki kiloya bağlı olarak vücut ağırlığının %6 ila %70’i kaybedilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?
Tüp mide operasyonları geliştirilme aşamasında, yalnızca ileri derecede obez olan kişiler için uygulanan bir işlemdi. Ancak ilerleyen zamanla birlikte yöntemlerin daha başarılı sonuç vermesinden ötürü, obezite sınırları içerisinde olan tüm kişiler için uygulanabilir olmuştur. Özellikle aşırı kiloları sebebiyle doğurganlık problemleri yaşayan, polikistik over sendromu olan, bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için bir umut kaynağı haline gelmiştir.
Tüp Mide Sonrası Doğurganlık Artar Mı?
Aşırı kilolu olmanın kadınlar üzerindeki ciddi problemlerden biri de doğurganlığın azalmasıdır. Fazla kilo, vücuttaki hormon seviyelerinde büyük değişiklikler meydana getirir. Bunun sonucunda polikistik over sendromu, düzensiz yumurtlama hatta yumurtlayamama problemi baş gösterir. Tüm bunların yanı sıra obezite sınırları içerisinde olan bir kadının hamile kalması da belli başlı riskler taşımaktadır. Hem hamilelik döneminde hem de doğum esnasında zorlu komplikasyonun meydana gelmesi anne ve bebek için ciddi sorunlar oluşturabilir. Bu durumlardan yola çıkarak bebek sahibi olmak isteyen fazla kilolu kadınlara önerilen en önemli etken kilo kaybı olacaktır. Doğal yöntemlerle kilo vermeyi denemiş ancak başarılı olamamış kişilerde alternatif cerrahi yöntemler devreye girecektir. Bunlardan biri de, tüp mide ameliyatıdır.
Tüp mide ameliyatı geçiren ve sonrasında uygulaması gereken direktiflere uygun olarak kilo veren bir kadının üreme fonksiyonlarında da birtakım değişiklikler olacaktır. Hormon seviyelerinin olması gereken seviyeye ulaşmasıyla birlikte yumurtlama fonksiyonları düzenli bir hale gelecek ve doğurganlık da buna paralel olarak artacaktır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Gebelik Ne Zaman Oluşabilir?
Yapılan araştırmalar, tüp mide ameliyatı sonrası yumurtlamaya engel olabilecek polikistik over sendromu gibi problemlerde iyileşme olduğunu göstermiştir. Hamile kalmak isteyen aşırı kilolu kadınlar için olumlu sonuçlar doğuran tüp mide ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken en önemli husus, operasyondan sonraki 12 – 18 ay boyunca gebelikten kaçınmaktır. Çünkü ameliyat sonrasında ekstra önlemler alınması gereken durumda hamile kalmak, hayati riskler oluşturabilmektedir.
Tüp mide ameliyatı sonrası en önemli faktör, sağlıklı bir şekilde kilo vermektir. Ameliyattan sonra dengeli ve hızlı bir şekilde kilo kaybı yaşanacaktır. Bu süreç içerisinde hamile kalmak, hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı açısından tehlike yaratabilmektedir. Sağlıklı bir ağırlığa ulaşmak, gebelik boyunca her şeyin normal olması için önemlidir. İstenilen kilo aralığına gelindikten sonra uzmanlardan da destek alarak oluşan hamilelikte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Oluşan Gebeliklerde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Sağlıklı bir hamilelik süreci yaşamanın altın anahtarlarından biri de beslenme düzenidir. Tüp mide ameliyatı sonrasında kişinin mide kapasitesi küçüleceği ve az miktarda yiyecekle doygunluğa ulaşabileceği için, yenilen besinlerin kalitesi daha önemli hale gelecektir. Her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenilmeli, vücutta yeterli olmayan vitamin ve mineralleri hekim tarafından önerildiği takdirde takviye olarak alınmalıdır.
Tüp mide ameliyatı sonrasında oluşan gebelikler normal gebeliklere oranla daha hassas ve özenli bir süreç içerisinde ilerlemelidir. Herhangi bir komplikasyona sebebiyet vermemek için devamlı hekimlerinizle işbirliği içerisinde olmalı ve genel sağlık durumunuza özen göstermelisiniz