Diyabetli bir bireyseniz, glikoz düzeylerinizi kontrol altına almadığınızda, böbrek hastalığı da dahil olmak üzere diğer sağlık komplikasyonlarına yol açabileceğini bilmelisiniz. Sayılar korkutucu olabilir – Tip 1 diyabetlilerin% 30’u ve Tip 2 diyabetli kişilerin% 10 ila 40’ı sonunda kronik böbrek hastalığına yakalanır. Peki istatistiğe dahil olmaktan olmaktan nasıl kaçınırsınız? Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri şeker hastalığınızı kontrol altına almaktır.
Şeker hastalığını kontrol edebilirsiniz
Yaşam tarzınız seçimleriniz, sağlıklı olduğunuz ve ne kadar sağlıklı kalmanızın önemli bir parçasıdır. Sağlıklı bir diyet izleyerek, düzenli olarak egzersiz yaparak, kan şekerinizi izleyerek, ilaçlarınızı doktorunuza yaptırdığınız gibi alarak ve ideal vücut ağırlığınız üzerinde iseniz kilo vermekle, kronik böbrek hastalığının, kalp hastalığının ve diğer diyabetik problemler.
Diyabet, vücudunuzun insülin üretme (Tip 1 diyabet) veya insülin (Tip 2 diyabet) yeteneğini etkileyen bir hastalıktır. Vücudunuz insülin üretemez veya insüline dirençli olduğunda, bu kanınızda fazla şeker veya glikoz kalmasına neden olur. Zamanla yüksek kan şekeri seviyeleri böbreklerdeki küçük kan damarlarına zarar verebilir ve körlük, kalp hastalığı ve iktidarsızlığa neden olabilir.
Diyabet teşhisi koyulduysa dikkat edilmesi gereken noktalar:
• Gün boyu kan şekeri düzeylerini korumak için her gün yaklaşık aynı saatte yemek yiyin.
• Gün boyunca bile kan şekeri düzeylerini korumaya yardımcı olması için her 3-4 saatte bir yemek tüketin.
• Öğün atlamayın.
• Karbonhidrat miktarını gün boyunca tutarlı olan yemeklerde ve atıştırmalıklarda saklayın.
• Kan şekerinizi her gün kontrol edin.
• İlaçlarınızı ve / veya insülininizi doktorunuzun talimatlarına uygun olarak alın.
• Doktorlarınızı düzenli olarak görün ve kan şekerinizdeki herhangi bir değişikliği veya fark edebileceğiniz yeni belirtileri öğrenin.
Amacınız kan şekerinizi olabildiğince normal seviyeye yakın tutmaktır. Günümüzde, kan şekeri düzeyleri için öneri, yemekten önce 90 ila 130 mg / dl ve yemekten sonraki bir ila iki saat içinde 180 mg / dl’den daha azdır. Doktorunuz sizin için farklı kişisel hedefler gösterebilir, bu nedenle kan şekeri seviyenizin kaç olması gerektiğini sorun.
Şeker hastalığı böbrek hastalığına neden olmak zorunda değildir!
Tıp uzmanları, şeker hastalığının nedenini kimse gerçekten bilmese de, genetik, diyet, egzersiz eksikliği ve obezite, Tip 2 diyabetin başlamasında rol oynayabileceğine inanmaktadır. Aşırı kiloluysanız, bir diğer önemli hedef kademeli kilo vermelidir. Araştırmalar, yalnızca 10 ila 15 kilo vermenin kan şekerinizi düşürebileceğini ve şeker hastalığınızı daha iyi kontrol altına almanıza yardımcı olduğunu gösteriyor. Daha sağlıklı beslenerek ve düzenli fiziksel aktivite kazanarak, ekstra kilo verebilirsiniz. Düzenli egzersiz, fazla kan şekeri enerjisi için yardımcı olur ve kalp ve kemiklerinizi de güçlü tutar. Tabii ki, yeni bir egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza sorun.
Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakmak kalbiniz, akciğerleriniz ve böbreklerinizin yanı sıra geri kalan her faktör için de büyük bir yarar sağlayabilir. Sigarayı bırakmak zor bir alışkanlık olsa da böbrek yetmezliği risk faktörlerinden birini ortadan kaldırır.
Kan basıncınızı kontrol edin ve 125/75 ya da daha düşük bir sıcaklıkta veya doktorunuzun önerdiği yerde tutmaya çalışın. Yüksek tansiyon, şeker hastaları için böbrek hastalığı riskini artırabilir, çünkü yüksek şeker seviyeleri vücudun küçük damarlarına zarar vermekle birlikte, kan yüksek basınç da kan damarlarına zarar verebilir. Yüksek tansiyonunuz yoksa bile, bazı kan basıncı ilaçlarının böbrekleri koruduğunu ve mevcut böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlattığını gösterdiği için doktorunuz tansiyon tıbbı reçete edebilir. Şeker hastalığınız olmasına rağmen, doktorunuzun tavsiyelerini izleyerek ve yukarıda tartışılan bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle, böbrek hastalığını önleyebilir veya geciktirebilirsiniz.
Böbrek hastalığı testi yapın!
Diyabetli birçok kişi kronik böbrek hastalığına sahip olabilir ve bunu bile bilmez. Böbrekler başarısız olmaya başlayana kadar böbrek hastalığının genellikle birkaç belirtisi olmadığından, böbrek fonksiyonlarında azalan birçok diyabet tanısı konmamıştır. Doktorunuzdan böbrek fonksiyonunuzu test etmesini ve idrarda protein olup olmadığını kontrol etmesini isteyin. Glomerüler filtrasyon hızı (GFR) kişinin böbrek fonksiyonunun bir göstergesidir ve kronik böbrek hastalığının evresinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
Böbrek hastalığının başlangıç aşamalarında teşhis konmuşsanız, doktorunuzun ilaçlar ve diyettalimatlarını izleyerek diyaliz başlangıcını erteleyebilirsiniz. Kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olması için düşük sodyum içeren bir diyet yemek talimatı verilebilir ve böbreklerinizin işini azaltmak için düşük proteinli bir diyet önerilebilir.