Diyabet, vücudunuzun insülini üretme veya kullanma becerisini etkileyen bir hastalıktır. İnsülin bir hormondur. Vücudunuz yediğiniz yiyeceği enerjiye çevirdiğinde (şeker veya glikoz olarak da adlandırılır) bu enerjiyi hücrelere taşımaya yardımcı olması için insülin salınır. İnsülin “anahtar” gibi davranır. Kimyasal mesajı hücreye glikoz açıp almasını söyler. Çok az insülin üretirseniz veya insüline dirençli değilseniz, kanınızda çok fazla şeker kalır. Şeker hastaları için kan şekeri seviyeleri normalden yüksektir. İki temel diyabet türü vardır: Tip 1 ve Tip 2.
Tip 1 diyabet nedir?
Tip 1 diyabetten mustaripseniz, pankreasınız insülin üretmez. Tip 1 diyabet çocukluk çağında diyabet olarak da adlandırılır, çünkü genellikle çocuklarda veya gençlerde teşhis edilir. Bu tür diyabetlilerin yüzde 5-10’unu oluşturur.
Tip 2 diyabet nedir?
Vücut yeterli insülin üretmediğinde veya hücreler insülin direnci olarak adlandırılan insülin düzgün kullanamıyorsa, tip 2 diyabet oluşur. Tip 2 diyabet genellikle “yetişkin başlangıçlı diyabet” olarak adlandırılır, çünkü genelde 45 yaşından sonra teşhis konulur. Şeker hastalarının yüzde 90-95’i bu tiptir. Son yıllarda tip 2 diyabet, çocuklar da dahil olmak üzere genç insanlarda geçmişten daha sık teşhis edilmiştir.
Başka şekillerde diyabeti var mı?
Gebelik diyabeti gebelik sırasında oluşur ve tüm gebeliklerin yaklaşık yüzde 18’ini etkiler. Gestasyonel diyabet gebelikten sonra genellikle ortadan kaybolur, ancak gestasyonel diyabet yaptıktan sonra gelecekteki gebeliklerde ortaya çıkma şansınız yüksektir. Bazı kadınlarda gebelik Tip 1 veya Tip 2 diyabet mevcut olur ve bu kadınların gebelikten sonra diyabet tedavisine devam etmeleri gerekecektir.
Gestasyonel diyabet eğilimi ile Tip 2 diyabet arasında bir bağlantı varmış gibi görünüyor ve gestasyonel diyabetli birçok kadın daha sonra Tip 2 diyabet geliştiriyor. Gestasyonel diyabet ve Tip 2 diyabet hem insülin direnci içerir. Bazı temel yaşam tarzı değişiklikleri, gestasyonel diyabet sonrası şeker hastalığını önlemeye yardımcı olabilir. Diyabet öncesi, bir kişinin kan şekeri düzeylerinin normalden yüksek ancak diyabet teşhisi konacak kadar yüksek olmasına neden olmayan bir durumdur.
Diyabetin nedenleri nelerdir?
Diyabetin nedeni bilinmemektedir. Genetik, diyet, obezite ve egzersiz eksikliği diyabet gelişimi, özellikle Tip 2 diyabette rol oynayabilir.
Şeker hastalığı vücudumu nasıl etkiler?
Zamanla yüksek kan şekeri seviyeleri (ayrıca hiperglisemi) böbrek hastalığına, kalp hastalığına ve körlüğe neden olabilir. Kan dolaşımındaki fazla şeker gözlerindeki ve böbreklerindeki küçük kan damarlarına zarar verebilir ve arterlerinizi sertleştirebilir veya daraltabilir.
Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?
• Aşırı susuzluk
• Sık idrara çıkma
• Bulanık görüş
• Aşırı açlık
• Artmış yorgunluk
• Alışılmadık kilo kaybı
Şeker hastalığım olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?
Bazen bir göz doktoru veya ayak doktoru tarafından rutin bir muayene şeker hastalığını ortaya çıkarır. Diyabet ayağınıza ve gözlerindeki küçük damarlara olan dolaşımı etkiler. Göz doktorunuz veya ayak doktorunuz diyabetiniz olduğundan şüphelenirse, kan şekeri seviyesi testi için düzenli doktorunuzu görmenizi tavsiye eder. En sık kullanılan test, açlık kan şekeri testidir. Doktorunuz, en az sekiz saat boyunca yemek yemedikten sonra, genellikle bir gece kan örnekleri alacaktır. Kan şekeri için normal, diyabetik olmayan aralık 70 ila 110 mg / dl’dir. Seviyeniz 140 mg / dl’nin üzerindeyse şeker hastalığı olabilir.
Diyabet belirtileri gösteriyorsam ne yapmalıyım?
Doktora görünmek oldukça önemlidir. Doktorunuz diyabetik olup olmadığınızı belirlemek için testler yapacaktır. Kan şeker seviyeniz yüksekse, ancak diyabetik olarak kabul edilemeyecek kadar yüksek değilse, bu, diyabet öncesi olarak adlandırılan bir durumdur. Doktorunuz Tip 2 diyabet gelişimini geciktirebilmeniz için kan şekeri seviyenizi düşürmek için tavsiyelerde bulunur.