Obezite tedavisinin amacı sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve o kiloda kalmaktır. Diyetisyen, davranış danışmanı veya obezite uzmanı gibi sağlık profesyonellerinden oluşan bir ekiple yeme ve etkinlik alışkanlıklarınızı anlamanıza ve bunlarda değişiklikler yapmanıza yardımcı olmak için çalışmanız gerekebilir.
İlk tedavi hedefi genelde hafif bir kilo kaybıdır – toplam ağırlığınızın yüzde 3 ila 5’idir. Bu, 91 kilogram ağırlığındaysanız ve BMI standartlarına göre obez değilseniz, sağlığınızın iyileşmeye başlamasına sadece 6 ila 10 kilo kaybetmeniz gerekir. Bununla birlikte, ne kadar çok kilo kaybederseniz faydalar o kadar yüksek olur.
Tüm kilo verme programları, yeme alışkanlıklarında ve fiziksel aktivitenizde değişiklik gerektirir. Sizin için doğru olan tedavi yöntemleri, obezite seviyenize, genel sağlık durumunuza ve kilo verme planınıza katılma isteğinize bağlıdır.
Diğer tedavi araçları şunları içerir:
• Diyet değişiklikleri
• Egzersiz ve etkinlik
• Davranış değişikliği
• Reçeteli kilo verme ilaçları
• Zayıflama ameliyatı
Diyet değişiklikleri
Kaloriyi azaltmak ve daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarını uygulamak obezitenin üstesinden gelmek için hayati öneme sahiptir. İlk başta hızlı bir şekilde kilo vermenize rağmen, uzun vadede yavaş ve sabit kilo kaybı, kilo vermenin en güvenli yoludur ve kalıcı olarak uzak durmanın en iyi yoludur.
En az altı aylık kapsamlı bir kilo verme programına ve bir programın bakım fazında en az bir yıl boyunca kilo verme şansınızı artırmak için planlamayı yapın.
Obezite tedavisinde diyet değişiklikleri şunları içerir:
Kaloriyi kesmek. Kilo vermenin anahtarı, kaç kalori aldığınızı azaltmaktır. Sizin ve sağlık uzmanlarınız tipik yeme ve içme alışkanlıklarınızı gözden geçirip normalde kaç kalori tükettiğinizi ve nereye kesebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Siz ve doktorunuz kilo almak için her gün kaç adet kalori almanız gerektiğine karar verebilir, ancak tipik bir miktar kadınlar için 1.200 ila 1.500 kalori ve erkekler için 1.500 ila 1.800 arasındadır.
Daha sağlıklı tercihler yapmak. Genel diyetinizi daha sağlıklı hale getirmek için, meyve, sebze ve tam tahıllı karbonhidratlar gibi daha fazla bitki esaslı yiyecekler yiyin. Aynı zamanda yağsız etleri, fasulye, mercimek ve soya gibi yağsız protein kaynaklarını da vurgulayın. Balık sever iseniz, haftada iki kez balık eklemeyi deneyin.
Belirli gıdaları kısıtlamak. Bazı diyetler, yüksek karbonhidrat veya tam yağlı gıdalar gibi belirli bir gıda grubunun miktarını sınırlar. Doktorunuza hangi diyet planlarının etkili olduğu ve hangilerinin size yardımcı olabileceğini sorun.
Egzersiz ve etkinlik
Artan fiziksel aktivite veya egzersiz, obezite tedavisinin önemli bir parçasıdır. Kilo kaybını bir yıldan daha uzun süre koruyabilecek olan çoğu insan düzenli egzersizler ile yaşam tarzını değiştirmektedir.
Etkinlik seviyenizi yükseltmek için:
Egzersiz. Aşırı kilolu veya obez olan insanlar, daha fazla kilo vermeyi veya az miktarda kilo kaybını korumak için haftada en az 150 dakika ılımlı yoğunluklu fiziksel aktivite almalıdır. Daha önemli kilo kaybı sağlamak için haftada 300 dakika veya daha fazla egzersiz yapmanız gerekebilir. Dayanıklılığınız ve fitness seviyenizin artmasıyla muhtemelen egzersiz miktarınızı yavaş yavaş artırmanız gerekecek.
Düzenli aerobik egzersiz, kalori yakmak ve aşırı kilo vermek için en etkili yol olsa da, ekstra hareketler kaloriyi yakmaya yardımcı olur. Gün boyunca basit değişiklikler yapmak büyük yararlar sağlayabilir.
Davranış değişiklikleri
Bir davranış değiştirme programı, yaşam tarzı değişiklikleri yapmanıza ve kilo vermenize ve bunları uzak tutmanıza yardımcı olabilir. Herkes farklıdır ve egzersiz yapma veya gece yarısı yemek yeme alışkanlığı gibi ağırlık yönetiminde farklı engeller vardır.
Davranış modifikasyonu, bazen davranış terapisi olarak adlandırılabilir:
Danışmanlık. Eğitimli zihinsel sağlık veya diğer profesyonellerle yapılan terapi veya müdahaleler, yemek yeme ile ilgili duygusal ve davranışsal konuları ele almanıza yardımcı olabilir. Terapi neden endişe ile baş edebilmek için sağlıklı yollarla yemek yediğinizi ve öğrendiğinizi anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, diyet ve aktivitelerinizi nasıl izleyeceğinizi, tetikleyicileri yemek yemeyi ve yiyecek arzularıyla nasıl baş edilebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Terapi hem bireysel hem de grup bazında gerçekleşebilir.
Reçeteli kilo kaybı ilaçları
Kilo vermek sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz gerektirir. Ancak bazı durumlarda, reçeteli kilo kaybı ilaçları yardımcı olabilir.
Unutmayın, zayıflama ilacının diyet, egzersiz ve davranış değişiklikleri ile birlikte kullanılması gerektiği anlamına gelir. Hayatınızda bu diğer değişiklikleri yapmazsanız, ilaçların çalışması pek mümkün değildir.Başka kilo verme yöntemleri sizin için bir işe yaramamışsa ve aşağıdaki kriterlerden birine uyarsanız, doktorunuz kilo kaybı ilaçları önerebilir:
Vücut kitle indeksi (BKİ) 30 ya da daha büyük
• Vücut kütlesi 27’den yüksektir ve obezite ile ilgili şeker hastalığı, yüksek tansiyon veya uyku apnesi gibi tıbbi komplikasyonlarınız da varsa,
• Sizin için bir ilaç seçmeden önce, doktorunuz sağlık geçmişi ve olası yan etkileri göz önünde bulunduracaktır. Bazı kilo kaybı ilaçları hamile kadınlar veya bazı ilaçları kullanan veya kronik sağlık koşullarına sahip kişiler tarafından kullanılamaz.
Zayıflama ameliyatları
Bazı durumlarda, bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan kilo verme cerrahisi bir seçenektir. Zayıflama ameliyatı, rahatça yiyebileceğiniz veya gıdaların ve kalorilerin emilimini veya ikisini birden azaltabildiğiniz miktarı sınırlar. Kilo verme ameliyatı en ağırlığı kaybetme şansını en iyi şekilde verirken ciddi risk oluşturabilir.
Aşırı şişmansanız (BMI 40 veya daha yüksek)
• BMI’niz 35 ila 39,9 arasındadır ve aynı zamanda diyabet veya yüksek tansiyon gibi ciddi bir kilo ile ilgili sağlık probleminiz varsa
• Ameliyat için gerekli olan yaşam tarzı değişikliklerini yapmış ancak başarısız olmuşsanız
Ağır kilo kaybı ameliyatları şunları içerir:
Gastrik bypass ameliyatı. Gastrik bypass (Roux-en-Y gastrik bypass) cerrah karnınızın üst kısmında küçük bir kese oluşturur. İnce bağırsak ana karnın altında kısa bir mesafe kesilir ve yeni kese bağlanır.
Laparoskopik ayarlanabilir gastrik bantlama (LAGB). Bu prosedürde, mideniz şişirilebilen bir bant ile iki torbaya ayrılmıştır. Bandı sıkı bir şekilde çekerek, bir kemer gibi cerrah iki torbanın arasında küçük bir kanal oluşturuyor. Bant genişliği açmayı engeller ve genellikle kalıcı olarak yerinde kalacak şekilde tasarlanmıştır.
Duodenal swicth olan biyonipankreatik diversiyon. Bu işlem, midenin büyük bir bölümünü çıkaran cerrahi ile başlar. Cerrah, gıdayı ince bağırsağa ve ince bağırsağın ilk bölümüne (duodenum) bırakan valfı terk eder. Ardından cerrah bağırsağın orta bölümünü kapatır ve son kısmı doğrudan duodenuma bağlar. Bağırsağın ayrılmış bölümü bağırsağın bu kısmına safra ve sindirim sıvılarının akmasına izin vermek için bağırsağın sonuna tekrar bağlanır.