Laparoskopik ayarlanabilir gastrik bantlama: gastro-oesfajiyal kavşağın altında, midenin etrafında sıkıcı bir halka yerleştirilir. Bantlar, yiyecek alımını düzenlemek için halkanın boyutunu ayarlayabilen şişirilebilir bir balona sahiptir.
Sleeve gastrektomi: midenin çoğu çıkartılır ve kapasitesi azaltılmış karın şeklinde bir silindir tüpü bırakılır. Bu işlem geri döndürülemez.
Gastrik bypass: jeodezyum ve proksimal jejunum (malabsorptif) atlayarak, jejunuma birleştirilen küçük bir gastrik kese (kısıtlayıcı) oluşturur.
Biliopankreatik diversiyon: gastrik baypasın daha kapsamlı bir şekli olup, mide kese ileumu birleştirerek, duodenum ve jejunumu tamamen bypass eder. Daha fazla aşırı malabsorbsiyon üretir.
Duodenal switch: Biliyopankreatik diversiyon bazen duodenal bir anahtarla yapılır. Bu, kalori emilimini ciddi oranda sınırlayan kısa ince bir distal uzunlukta ince bağırsak üretir. Bu, tamamlanması birkaç saat süren karmaşık bir işlemdir.
İntragastrik balon: Bu, cerrahi prosedürden ziyade endoskopik bir işlem olup, tokluk hissi yaratmak için midede şişirilmiş bir silikon balon yerleştirir. Etkililiğini değerlendiren yeterli kanıt bulunmamaktadır ve gastrik erozyonlar ve ülser gibi komplikasyonlar mevcuttur. Bu nedenle genellikle altı ay sonra kaldırılır.
Endoskopik teknikler: Balon takılması dışında çeşitli endoskopik prosedürler geliştirilmektedir.
Bariatrik cerrahi geçirenler, uzman bariatric servis tarafından en az iki yıl takip edilmelidir. Bu aşağıdakileri içermelidir:
• Beslenme alımının izlenmesi (protein ve vitaminler dahil) ve mineral eksiklikleri.
• Diyet ve beslenme tavsiyesi ve desteği.
• Fiziksel aktivite tavsiyesi ve desteği.
• Psikolojik destek.
• Komorbiditeleri gözlemleme.
• İlaç incelemesi.
Bariatrik cerrahi servis izninden taburcu olduktan sonra, tüm insanlara ihtiyaca göre beslenme durumunu ve uygun takviyeyi en az yıllık olarak izlemelerini sağlamak oldukça önemlidir.
Bariatrik cerrahi girişimlerinin faydaları ve yapılan araştırmalar:
• Kilo kaybı. İsveç’te yapılan uzun süreli bir araştırmada, obezite cerrahi ameliyatlarından 20 yıldan sonra ortalama kilo kaybı% 18’dir.
• İsveç araştırması, genel mortalitede% 29’luk bir azalma ve miyokard enfarktüsü, inme ve kanser insidansında bir azalma bildirdi.
• Kanıtlar, baryatrik cerrahi ile indüklenen kilo kaybından sonra alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığının (steatoz, steatohepatit ve fibroz dahil) iyileştiğini veya tamamen çözülüp iyileşmediğini ortaya koymaktadır.
Ameliyatların komplikasyonları ve dezavantajları
Ameliyat öncesi tartışma önemlidir; Hastalar kaybedilecek kilo miktarı, takip etme ihtiyacı ve potansiyel komplikasyonlar hakkında gerçekçi olmayan fikirlere sahip olabilirler. Peri-operatif mortalite% 0.3’ün altında düşüktür ve azalmaktadır. İlk altı ay içinde komplikasyon insidansı% 4-25 arasında değişir ve kullanılan prosedüre, izlem süresine ve bireysel hasta özelliklerine bağlıdır. Düşünülmesi gereken komplikasyonlar şunları içerir:
• Herhangi bir abdominal cerrahide olduğu gibi peri-operatif komplikasyonlar arasında venöz tromboembolizm yer alır. Profilaksi kullanımı, derin ven trombozu ve pulmoner emboli insidansını önemli ölçüde azaltmıştır.
• Bantlamanın olası komplikasyonları bant kayması, sızıntı, enfeksiyon veya göçtür.
• Baypas ameliyatının cerrahi komplikasyonları arasında stoma sızıntısı veya stenozu, gastrointestinal ülser veya kanama, ince bağırsak tıkanıklığı ve herniler sayılabilir.
• Mide bulantısı ve kusma, aşırı yorulma veya ameliyat sahasındaki darlığa bağlı olarak ortaya çıkabilir.
• Dumping sendromu: Belirtiler kızarıklık, baş dönmesi, çarpıntı, yorgunluk ve diyare gibi tipik olarak bir RYGB sonrasında şeker tarafından tetiklenir. Bu nörohormonal bir reaksiyon. Aşırı yemeyi vazgeçirmek yardımcı olabilir.
• Malnütrisyon: Mikrobesin eksiklikleri, özellikle malabsorptif işlemlerde kabul gören bir sorundur. Demir eksikliği anemisi en yaygın komplikasyondur. Kalsiyum, çinko, folik asit ve D vitamini eksiklikleri ortaya çıkabilir. Tiamin, B12 ve bakır eksiklikleri nörolojik semptomlara neden olabilir ve unutulmamalıdır. Protein kalorisi malnütrisyonu da meydana gelebilir.