Şeker Hastalığı olması görüşünüze zarar verebilir. Görme hasar görme şansınızı azaltmak için yapabileceğiniz çok şey var. Mevcut hasarı durdurmak için yapılabilecek çok şey var. Başarıyla durdurulması veya tedavi edilmesi için diyabet göz hasarının erken alınması gerekir.
Uzun yıllardır şeker hastalığı, körlüğün gelişmesinde önde gelen neden olmuştur. Ancak, şeker hastalığının göz hasarını nasıl önleyecek veya tedavi altına alacak yeni gelişmelerle birlikte, diyabet yoluyla görüşlerini değiştiren insanların sayısı azalıyor. Mevcut hasar çoğu zaman durabilir veya daha da kötüye gitmesini önleyebilir. Bazı insanlar zaten şeker hastalığı olduğunu öğrendiklerinde, diyabetin erken hasar görme işaretlerine sahip olurlar. Bu nedenle, şeker hastalığı olduğunu ilk gördüğünüzde tam bir diyabet kontrolü gözlemlemeniz çok önemlidir. O zamandan itibaren, en az iki yılda bir göz muayene edilmelidir.
Diyabet göz hasarına bazen ‘sessiz’ hastalık denir. Bunun nedeni, gördüğünüz herhangi bir değişikliği fark etmeden önce hasarın uzun bir süre önce oluşabilmesidir. Görme değişene kadar hasar genellikle çok kötüdür. Gözlerinizin düzgün kontrol edilmeden önce görüşünüzün değiştiğini fark edene kadar beklemeyin.
Bu nedenle, aşağıdakiler gerçekten önemlidir:
Diyabet gözlerimi nasıl etkileyebilir?
Gözünüzün bazı kısımlarını ve bu parçaların nasıl çalıştığını biliyorsanız, bunu anlamak daha kolaydır. Diyabetin etkileyebileceği gözlerin iki ana kısmı “mercek” ve “retina” olarak adlandırılır. ‘Retinanıza’ hasar genellikle daha ciddi (ve diyabetlilerde daha sık görülür)
Lens ve retina nedir?
Gözbebeklerimizin önü ve sırt kısmı vardır. Gözlerimizin önü (dışa baktığımız bölüm) ‘lens’ olarak adlandırılır. Gözlük kullanmanız gereken kişilerin genellikle göz mercekleri ile ilgili bir takım sorunları vardır. Gözlük, gözün altındaki lensi düzelten ekstra bir lens gibi hareket eder. Objektifinizde diyabetinizle ilgisi olmayan değişiklikler olabilir.
Gözün arkasına “retina” denir. Bu, objektifinizden geçen resmi çeken, ışığa duyarlı bir disktir. Objektif ve gözlerindeki retina biraz film projektörüne ve ekrana benzer. Projektör mercekinize benzer ve ekran retinanıza benzer.
Resmin içeri girdiği objektif (film projektörü) yanlış odaklanmış veya hasarlıysa, ekrandaki resim doğru olmayacaktır. Bu problem genellikle objektifi yeniden odaklamak (gözlüklü) veya projektöre yeni bir objektif koyarak düzeltilebilir (eski objektifi çıkarmak ve gözünüze yeni objektif takmak için ameliyat olması).
Resim üzerine yansıtılan ekran bükülmüşse ya da içinde delikler ya da siyah noktalar varsa resim de doğru olmayacaktır. Retinanız resmin üzerine çekilecek ekrana benzer. Maalesef, retinanız (veya ekranınız) hasar görürse, bu genellikle düzeltilmesi daha zordur.
Şeker hastalığım varsa retinumumda ne ters olabilir?
Şeker hastalığına bağlı retina hasarına “diyabetik retinopati” adı verilir. Diyabetik retinopatinin bir süreç olduğunu unutmamak önemlidir. Bir başlangıç, bir orta ve bir sonu vardır. Diyabetik retinopatinin son noktası görme kaybı (veya körlük) ile sonuçlanır. Neyse ki, başlangıç kısmı (ve bir dereceye kadar orta bölüm) sıklıkla başarıyla tedavi edilebilir veya en azından daha da kötüye gitmeyi durdurabilir.
Bir film ekranının (genellikle bir vinil parçasıdır) aksine, retinanız yaşayan bir dokudur. Bu, sağlıklı tutmak için iyi bir kan kaynağına ihtiyaç duyduğu anlamına gelir. Bu kan dolaşımı yanlış giderse ekranın parçalarına zarar verebilir. Hasar çok kötü ise ekranın tamamı silinmiş olabilir. Bu total körlükle sonuçlanır.
Şeker hastalığında esas olarak retinadaki kan damarlarında hasara neden olan hasar oluşur. Kan damarları, sızıntı yapabilir, tıkanabilir veya yeterli kan yoluyla geçmek için çok küçük olabilir.
İki tip diyabetik retinopati vardır:
Bu, diyabetik retinopatinin en yaygın şeklidir. Bunun nedeni, göz içindeki mevcut kan damarlarıyla ilgili farklı türdeki problemlerden kaynaklanmaktadır. Sorunlar, kan damarlarında kanama ve yağ dokularına sıvı ve sıvı sızıntısı içerir. Bu sorunlar gözün belirli bir bölümünde (makula) meydana gelirse, görme azalması ortaya çıkacaktır. Normal olarak olsa da, bu formun görme üzerinde hiçbir etkisi yoktur ve hiçbir tedaviye ihtiyacı yoktur. Bazen olsa da, daha ciddi şekle dönüşebilir.
Bu, daha ciddi bir durumdur ve arka plan retinopatisi olarak başlar. Çok kolay, kanamaya meyilli çok ince, hassas kan damarlarının gelişmesinden kaynaklanır. Kanama kendisi, görme ile ilgili sorunlara neden olabilir ve aynı zamanda kanamanın meydana geldiği noktada oluşabilecek skar dokusu da olabilir.
Kimler Retinopati riski altındadır?
Retinopati geliştirip geliştirmediğinizi etkileyen birkaç faktör vardır. Bunlara kan şekeri kontrolü, kan basıncı seviyeniz, diyabetiniz ne kadar süredir ve genleriniz dahildir (bazı insanlar doğal olarak bu durumu geliştirebilirler). Şeker hastalığınız olmadığı sürece diyabet hastalığınız olma olasılığı artar Ancak görme yeteneğini bozabilen retinopati (prolifer
Diyabetli insanlar ‘katarakt’ ve Glokom geliştirme riskiyle karşı karşıyalar
Şeker hastalığı olmayan birçok insan katarakt geliştirir ancak diyabetliler bu göz rahatsızlığına yakalanma olasılığının iki kat daha fazladır. Diyabetli kişiler aynı zamanda daha genç yaşta katarakt olma eğilimindedir ve daha hızlı ilerleme eğilimindedir. Katarakt neredeyse her zaman başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Erken kataraktlarda güneş gözlüğü takmak daha sık gerekebilir ve gözlüğünüzde parlama önleyici kontrollü mercekler kullanmanız gerekebilir. Vizyona büyük ölçüde müdahale eden kataraktlar için doktorlar genellikle göz merceğini çıkarırlar. Bazen hastaya yeni yerleştirilmiş lens takılır. Bu genellikle çok basit bir cerrahi prosedür olup, çoğu insan sadece bunu yapmak için hastanede 6-8 saat kalmalıdır. Diyabetli kişiler glokoma yakalanma olasılığının diyabetli olmayanlara oranla neredeyse iki kat daha fazladır. Glokom, gözdeki basınç arttıkça oluşur. Basınç, kan taşıyan kan damarlarını retinaya ve optik sinire tutar. Bu, retinaya ve sinire zarar verir ve kademeli görme kaybına neden olabilir. Glokom için birkaç tedavi var. Bazıları gözdeki basıncı düşürmek için ilaçları kullanırken bazıları ameliyat gerektirir.
Diyabetik göz hasarını önleyebilir miyim?
Göz hasarını tamamen engelleyemiyor olabilirsiniz, ancak riski azaltmak için kesinlikle çok şey yapabilirsiniz. Zaten halihazırda varsa daha da kötüleşmesini durdurabilirsiniz. Ancak bunu önlemek ya da daha da kötüye gitmesini önlemek için erken harekete geçmek en iyisidir.