Böbrek hastalığı diyabetli birçok insan için gerçek bir konudur. Kan glikozunuzu, kan basıncınızı ve kan yağlarınızın (yağlar) sağlıklı bir aralıkta tutulması, böbrek problemleri geliştirme riskinizi azaltacaktır.
Böbrek sorunları erken tespit edilirse ilerlemelerini geciktirecek tedaviler vardır. Erken böbrek hastalığının tarama testi idrarda yapılır ve mikroalbüminüri adı verilir. Bu testi en az yılda bir kez yapmalısınız. Geçmişte diyabetli çok sayıda insan böbrek hastalığına yakalanmıştır (bunun tıbbi adı diyabetik nefropatidir). Kan glikozu testleri ve kan basıncının yüksek olması kolesterol düzeylerini iyileştiren gelişmeler, böbrek hastalığının gelişme şansını önemli ölçüde azaltmaktadır.
Diyabetik böbrek hastalığı nedir?
Şeker hastalığı olması vücudunuzdaki küçük kan damarlarına zarar verebilir. Kan glikoz düzeyleriniz veya tansiyonunuz uzun süre yüksek kalırsa, bu özellikle önemlidir. Böbrekler, çok ince çok sayıda kan damarı içeren bir organdır. Şeker hastalığı, bu damarların kalınlaşmasına ve hasar görmesine neden olabilir. Sonunda sızıntı yapar ve atık ürünlerden (idrarınıza) kurtulmak için kanınızı doğru şekilde filtrelemek yerine idrarınıza protein çıkartmak gibi çok önemli şeyleri sızdırmaya başlarlar. Böbrekteki kan damarlarına verilen bu hasar kötüye giderse ve vücut atıklarından düzgün şekilde kurtulamıyorsa, vücutta toksinler yükselmeye başlar ve daha fazla hasara ve genel sağlık durumuna neden olur.
Diyabetin böbreklere zarar vermesinin tek yolu bu mudur?
Hayır. Bazen şeker hastalarında böbrek hastalığını daha da kötüleştirebilecek başka sorunlar ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı olan bazı insanlar sık idrar yolu enfeksiyonu ile sıkıntı çekerler. Zamanla bu böbrek hasarını kötüleştirebilir. Ayrıca diyabetli bazı insanlar mesane boşalmasıyla ilgili sorunlara neden olabilirler. Bu böbrekte birikim baskısına neden olabilir ve böbrek hasarını artırır.
Böbrek hastalığından nasıl kaçınırım?
Böbrek sorunlarınızı geliştirme şansınızı azaltmak için atmanız gereken önemli adımlar şunlardır:
Ne sıklıkta böbreklerimi kontrol ettirmeliyim?
Yılda en az bir kez aşağıdaki kontrolleri yaptırmalısınız. Birkaç yıl diyabetliyseniz veya böbrek hasarı belirtileri gösteriyorsanız çeklerin daha sık yapılması gerekecektir.
Bu, HBA1c (glikosile haemaglobin) adı verilen bir kan testi ile yapılır. BBA’ya karşı en az zarar verebilmeniz için HBA1c% 7’den daha az olmalıdır.
Doktorunuzu her ziyaretinizde kan basıncınızı kontrol ettirmelisiniz. 140/80 veya altında kalması çok önemlidir. Aslında bazı sağlık uzmanları, 130 / 70’in altında veya daha az olması gerektiğini söylüyor.
Protein testinin idrarda mikroskopik miktarda protein (mikroalbüminüri) için bir laboratuar testi olması için böbreklerden protein kaybı çok erken almak önemlidir. Böbrek hasarı erkenden yakalanırsa, daha fazla hasar oluşma oranını düşürmek için etkili olabilen ilaç kullanılabilir. Kullanılan ilaçlara Ace-Inhibitors denir. Hasar ilerledikten sonra bu ilaçlar daha az etkindir, bu nedenle düzenli kontroller çok önemlidir.
Araştırma, kan dolaşımınızdaki yağ (veya lipid) dengesinin böbrek fonksiyonunuzu etkileyebileceğini önermeye başlıyor.
Kimlerin böbrek sorunlarına yakalanma olasılığı yüksek?
Böbrek hastalığı geliştirirsem ne olur?
Böbrek hastalığınız kötüleşirse, yavaş yavaş son aşama böbrek yetmezliğine ilerleyecektir. Böbrekleriniz artık atıkları kanınızdan filtrelemek için bu işi yapamaz. Bu durumunuz varsa, bulantı, kusma, halsizlik ve yorgunluk gelişebilir.