Tip 1 diyabet önlenemez, ancak ilaç, sağlıklı gıda seçenekleri ve egzersiz kombinasyonu ile kontrol edilebilir.
Kaç kişi tip 1 şeker hastalığına sahip?
Diyabetli tüm insanların yaklaşık% 10’unun tip 1 diyabetli olduğu tahmin edilmektedir.
Tip 1 diyabet nedir?
Diyabet, vücudun kan glikozu (şeker) seviyelerini normal aralıkta tutacak kadar insülin yaratmamasının sonucudur. Herkesin kanında bir miktar glikoz gerekir, ancak çok yüksek olması vücuduna zamanla zarar verebilir. Tip 1 diyabet, ‘oto-bağışıklık’ durumudur. Temelde vücut insülin yapan hücrelere karşı bir saldırı oluşturur. Bu hücrelere beta hücreler denir ve pankreasta izole edilir.
Tip 1 diyabet ne zaman ortaya çıkar?
Tip 1 diyabet en çok çocuklukta, sıklıkla 7-12 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Bununla birlikte, minik bebeklerden çok yaşlı insanlara kadar her yaşta ortaya çıkabilir.
Tip 1 diyabet belirtileri
• Susuzluk
• Daha fazla idrar kaçırma
• Kilo kaybı
• Yorgunluk
• Ruh hali değişiklikleri
Tip 1 diyabet aşağıdaki belirtilere de yol açabilir:
• Karın ağrısı, bulantı, kusma
• Cilt enfeksiyonları, pamukçuk
• Aşırı Açlık
• Zayıf konsantrasyon ve performans
Teşhis ve tedavi
Diyabet, doktorunuz vasıtasıyla organize edilen kan testleri ile teşhis edilir. Tip 1 diyabetiniz varsa, kan şekeri seviyenizi insülinle yönetmeniz gerekecektir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite de iyi kalmanıza yardımcı olacaktır.
Tip 1 diyabet genetik mi?
Diyabetli bir akrabanız varsa, Tip 1 diyabet gelişme olasılığınız daha yüksektir.
Tip 1 diyabet için herhangi bir tedavi var mı?
Şu anda tip 1 diyabet için herhangi bir tedavi yoktur. Tip 1 diyabet için bir çare bulma alanında birçok araştırma devam etmektedir.
Tip 1 diyabetliler sağlıklı ve aktif yaşayabilirler mi?
Evet! Tip 1 diyabet baş edilebilir ve tip 1 diyabetliler canlı uzun, aktif ve sağlıklı yaşayabilirler. Profesyonel sporlarda, iş dünyasında, sanatta ve diğer birçok alanda başarıyı yakalayan tip 1 diyabetlilerin hikayeleri söz konusudur. Birçok kişi, ilk olarak tip 1 diyabet buldıklarında güçlü bir üzüntü reaksiyon yaşarlar. Bu acı duygularıyla karışık da bir rahatlama hissi olabilir.
Diyabetin Komplikasyonları
Komplikasyonlar, bir duruma veya hastalığa sahip olmanın olumsuz etkileridir ve diyabetle ortaya çıkabilecek bir dizi komplikasyon vardır. Bununla birlikte, diyabetli herkesin komplikasyonların tümünü veya bir kısmını geliştireceğini unutmamak önemlidir. Şeker hastalığınızı anlayın ve tıp uzmanınızın tavsiyelerini izleyerek riskinizi azaltabilirsiniz.
Diyabetin komplikasyonlarının çoğunun, yüksek kan şekeri seviyelerine veya yüksek tansiyonunuza uzun süre sahip olduğunuzda ortaya çıkma ihtimalinin çok yüksektir. Hem kan şekeri seviyenizi hem de kan basıncınızı sağlıklı bir aralıkta tutmak, diyabetin komplikasyonlarına karşı en iyi savunmanızdır.
Kan şekeri seviyenize veya tansiyonunuza yaptığınız her iyileştirmenin komplikasyon gelişme riskinizi azaltacağını unutmayın. Risklerinizi azaltmak için hedef aralıkta olmak zorunda değilsiniz, ancak kan basıncınızın ve kan glikozunun hedeflenen seviyelere yaklaştıkça en iyi iyileştirme elde edersiniz.
Gergin görünebilir, ancak iyi haber şu ki, komplikasyonlar geliştirme riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz şeyler var.
Gözler
Uzun yıllardır şeker hastalığı, körlüğün gelişmesinde önde gelen neden olmuştur. Bununla birlikte, önlemeye yönelik yeni gelişmeler mevcuttur.
Böbrekler
Şeker hastalığı olması vücudunuzdaki küçük kan damarlarına zarar verebilir. Kan glikoz düzeyleriniz veya tansiyonunuz yüksek kalıyorsa bu özellikle önemlidir.
Ayaklar
Sık görülen ayak problemleri diyabetliler için tehlikeli olabilir, çünkü daha ciddi ayak problemlerine yol açabilir.
Erkekler Cinsel Sağlık
İktidarsızlık birçok erkek için şeker hastalığının yan etkisidir.
Kadınların Cinsel Sağlık
Şeker hastalığınız olduğunda, hamilelik planınızı yapmanız çok önemlidir.
Diyabete Bağlı Deri Koşulları
Aşağıdakiler çoğunlukla ya da sadece şeker hastalığı olan insanlarda görülen cilt problemleridir. Birçoğu çok nadirdir: Dermopati, Nekrobiyoz Lipoidika Diabeticorum, Ateroskleroz, …
Genel Cilt Koşulları
Diyabetli kişilerin üçte birine kadar, hayatlarında bir süre diyabetten kaynaklanan veya bunlardan etkilenen bir cilt bozukluğu yaşanacaktır.
Diş eti, ağız ve diş
Diş hekimini ziyaret ettiğinizde ona şeker hastalığı yaptığınızı söyleyin. Ayrıca enfeksiyonlarla veya sorunlarla ilgili herhangi bir sorun hakkında bilgilenin.
Sinir hasarı
Sinir sistemi beyin ve sinirlerden oluşur. Sinir sisteminin merkezi çekirdeği spinal akor ve beyindir.
Kalp
Diyabetiniz varsa kalp veya kan damar problemleri geliştirirsiniz (kardiyovasküler hastalık).
Tiroid
Çalışmalar, Tip 1 ve Tip 2 diyabetli hem insanlarda, özellikle de kadınlarda hipotiroidi görülme sıklığının arttığını gösteriyor.
Enfeksiyonlar
Şeker hastalığınız olduğunda mesane ve böbrek enfeksiyonları, Ağız enfeksiyonları, Ayak enfeksiyonları, Cilt … gibi bir dizi enfeksiyon gelişme şansınız daha yüksektir.