Tip 2 diyabet diyabetin en yaygın şeklidir. Birçok insan için (ancak hepsi değil) sağlıklı bir yaşam tarzı izleyerek önlenebilir. Tip 2 diyabet iyileştirilemese de yönetilebilir ve tip 2 diyabetliler aktif ve sağlıklı yaşayabilir ve canlı yaşayabilir. Diyabetin en yaygın biçimi, tip 2 veya insüline bağımlı olmayan diyabet olarak adlandırılır. Bu, 35 yaşında genelde geliştiği için “yetişkinlerde başlangıçlı” şeker hastalığı olarak da adlandırılır. Ancak giderek artan sayıda genç insan tip 2 diyabet geliştiriyor. Tip 2’ye sahip insanlar kendi insülinlerinden bazılarını üretebilir. Çoğu zaman, bu yeterli değildir. Ve bazen, insülin glikozun girmesine izin vermek için vücudun hücrelerini açmak için “anahtar” olarak işlev görmeye çalışacaktır. Fakat anahtar işe yaramaz. Hücreler açılmaz. Buna insülin direnci denir. Genellikle, 2. tip, aşırı kilolu, oturmuş bir yaşam tarzıyla bağlantılıdır.
Tedavi diyet ve egzersize odaklanır. Kan şekeri seviyeleri hâlâ yüksekse, vücudun kendi ensülini daha verimli kullanmasına yardımcı olmak için oral ilaçlar kullanılır. Bazı vakalarda, insülin enjeksiyonları gereklidir.
Tip 2 diyabet nedir?
Diyabet, vücudun kan glikozu (şeker) seviyelerini normal aralıkta tutacak kadar insülin yaratmamasının sonucudur. Herkesin kanında bir miktar glikoz gerekir, ancak çok yüksek olması vücuduna zamanla zarar verebilir. Tip 2 diyabette, ya vücut yeterli insülin üretmez veya vücuttaki hücreler mevcut insülini tanımazlar.
Tip 2 diyabet ile yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve / veya kandaki düzensiz yağ seviyeleri (kolesterol) arasında net bir bağlantı vardır (bunun tıbbi adı dislipidemi’dir). Diyabetin hipertansiyon ve dislipidemi ile olan bu kombinasyonu bazen ‘Metabolik Sendrom’ veya Sendrom X olarak adlandırılır.
Tip 2 diyabet ne zaman ortaya çıkar?
Tip 2 diyabet genellikle yetişkinlikte genellikle 30-40 yaşlarında ortaya çıkar. Bununla birlikte, artan sayıda genç ve çocuk tip 2 diyabet geliştiriyor.
Tip 2 şeker hastalığına yakalanma olasılığı en yüksek kimdir?
Bazı insan gruplarının tip 2 diyabet gelişme olasılığı daha yüksektir:
• 40 yaş ve daha büyük
• Ailenizdeki diyabet (dedesi, ebeveynleri, kardeşleri) varsa
• Yüksek tansiyon
• Aşırı kilo (özellikle ağırlıklarınızın çoğunu belinizin çevresine taşıyorsanız)
Tip 2 diyabet belirtileri
Farkında olmadan yıllarca tip 2 diyabet geçirmiş olabilirsiniz. Herkesin belirtileri olmaz. Belirtiler aşağıdakileri içerebilir:
• Yorgun ve enerji eksikliği hissediyorum
• Susamış gibi hissediyorum
• Tuvalete sık sık gidiyorum
• Sıklıkla enfeksiyonlara yakalanma
• İyileşmesi zor olan enfeksiyonlara yakalanmak
• Zayıf görme veya bulanık görüş
• Genellikle aç hissetmek
Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, bunları doktorunuzla konuşun.
Teşhis
Diyabet, doktorunuz vasıtasıyla organize edilen kan testleri ile teşhis edilir. Tip 2 diyabetli bir kan bağın varsa, kendiniz de tip 2 diyabet geliştirebilirsiniz.
Tip 2 diyabet tedavi edilebilir mi?
Tip 2 diyabetlilerde kan şekeri artar. Ancak, iyi bir yönetim ile, kan şekeri seviyeleri normale dönebilir. Ancak bu, iyileştiğiniz anlamına gelmez. Bunun yerine, hedef aralığındaki bir kan şekeri seviyesi, tedavi planınızın çalıştığını ve şeker hastalığınızı kontrol altında tuttuğunuzu gösterir.
Tip 2 diyabet tedavisine nasıl başlarım?
Kısaca, tip 2 diyabetli bazı kişiler diyabetlerini diyet ve egzersiz yoluyla veya tablet ilaç alarak yönetebilirler. Bununla birlikte, sonunda, tip 2’ye sahip birçok insan şeker hastalığını insülinle de yönetecek.
Doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi size söyleyecektir, ancak bunun ne olursa olsun, sağlıklı yiyecek tercihleri ve aktif kalması önemlidir. Hedef, kan şekerinizi düşürmek ve vücudunuzun insülin kullanımını geliştirmektir. Bu, şu yollarla gerçekleştirilir:
• Sağlıklı bir diyet
• Egzersiz
• Kilo kaybı
Yiyecek seçimlerinizin odak noktası ve düzenli egzersiz, sağlıklı kan şekeri seviyeleri elde etmek ve sürdürmektir. Kilo vermek, vücudunuzun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olur.
Ayrıca ilaç almak zorunda kalabilirsiniz. Tip 2 diyabet ilerleyici bir durumdur. Bu, zamanla yavaş yavaş daha az insülin üreteceğiniz anlamına gelir. Sağlıklı gıdaları yiyerek ve birkaç yıldır düzenli egzersiz yaparak kan şekeri seviyenizi sağlıklı yoldan yönetebilmenize rağmen, çoğu insan tabletin veya insülinin yanı sıra yiyecek ve egzersiz planlarına ihtiyaç duyar.