Obezite vakaları, öncelikli olarak diyet ve spor egzersizleriyle tedavi edilmeye çalışılır. Bunun yanında ek tedavi uygulamaları, ilaç kullanımı ile tedavi desteklenir. Ancak vücut kitle indeksinin 35 ve üzerinde olduğu, diğer tedavilerle iyileşme sağlanamadığı durumlarda cerrahi tedavi tek ve en etkili çözümdür. Fakat pek çok ciddi rahatsızlığa sebep olmasına rağmen, henüz ülkemizde obezite tehlikesi yeterince anlaşılmış değil. Zira pek çok insan kilo almaya başladığını fark etiği halde, zamanında önlem almamakta, şişmanlığın obeziteye kadar ilerlemesine izin vermektedir. Oysaki obezitenin tedavisi uzun, zorlu, maddi, manevi yorucu bir süreçtir. Özellikle de obezite cerrahisinin maliyeti yüksek ve henüz ülkemizde SGK bu ücretin tamamını karşılamamakta, ancak belli koşulları sağlayan kişilerde ücretin bir miktarı karşılanmaktadır. İşte insanlar fiziksel, sosyal, duygusal açıdan kendilerini çıkmaza sokan bu obeziteyi zamanında önlemez, engellemezlerse hem sağlıklarını hem de tedavi için paralarını kaybetmekteler.
Tüm mide ameliyatı maliyeti neye göre belirlenir?
Pek çok cerrahi operasyon gibi tüp mide ameliyatının da maliyeti hastanın durumu, ameliyatın yapıldığı kurumun personeli ve fiziksel donanımına göre değişiklik göstermektedir. Burada doktor ücreti, ekip, malzeme, yoğun bakım, refakatçi, ekstra uygulamalar ve ameliyat sonrası hasta takibi ücretleri gibi çok sayıda farklı değişken söz konusudur.
Doktor ücretleri neye göre değişir?
• Ameliyatı yapacak olan doktorun çalıştığı kurum ameliyat ücretinde farklılıklara sebep olabilir. Örneğin doktor SGK’ya bağlı bir devlet hastanesinde, tıp fakültesinde, SGK anlaşmalı ya da anlaşmasız bir özel hastanede ya da kendisine ait bir özel klinikte çalışıyor olabilir. İşte bu değişkenlerin her biri farklı bir ameliyat ücreti demektir.
• Tüp mide ameliyatını yapacak olan doktorun tıp sektöründeki genel tecrübesi ve bu ameliyat alanındaki tecrübeleri ameliyat ücretini belirleyen temel unsurlardandır. Bu bağlamda obezite cerrahisi alanında yeni uzmanlaşmış 3-5 tane başarılı operasyon yapmış doktor ile 1000 tane başarılı ameliyat yapmış doktorun talep edeceği ücret farklılık gösterir.
• Hangi branşta olursa olsun her hasta ameliyatının bir profesör tarafından yapılmasını ister. Bu bağlamda bir uzman, doçent ya da profesörün yapacağı ameliyatların ücretleri farklı olur.
• Ameliyatı yapacak olan doktorun başarı oranı hastalar ve kurumlar için çok önemlidir. ameliyat ücretleri de bu başarı oranına göre değişiklik gösterir. Zira gerçekleştirdiği 1000 tane ameliyatın 950 tanesini başarıyla sonuçlandırmış, ölümle sonuçlanan ameliyatı olmayan ve ameliyat esnasında ortaya çıkan komplikasyonları kolaylıkla halledebilmiş bir doktorun yapacağı ameliyat diğerlerine göre daha yüksek ücretli olacaktır.
Ameliyat ekibinin ücretleri neye göre değişir?
• Ameliyat bir ekip işidir ve bir ameliyata ne kadar fazla sağlık çalışanı katılırsa, o kadar daha az sayıda sorun yaşanır ya da sorunlara o kadar daha hızlı müdahale edilebilir. Bu bakımdan da ameliyata ne kadar kalabalık bir ekip girerse maliyet de o kadar yüksek olur.
• Ameliyat ekibi içindeki kişilerin tecrübeleri, unvanları da ameliyat ücretini belirleyen etkenlerdendir. Özel uzmanlık ve tecrübe gerektiren ekip üyelerinin her birinin kendi ücreti vardır ve bu ücret maliyete yansır.
Malzeme ücreti neye göre değişir?
• Ameliyatlarda kullanılan bir cihaz, çok fazla firma tarafından farklı kalite derecelerinde üretilmektedirler. Bu cihaz ve malzemelerin kalitesine ve başka bir seçeneği, muadili olup olmamasına göre maliyet de farklılık göstermektedir. Özellikle pek çok ameliyat cihazının ithal olduğu ve dolar kuruna göre fiyatının değiştiği düşünüldüğünde maliyetin de bu oranda artacağı bir gerçektir.
Hastane ücreti neye göre değişir?
• Tüp mide ameliyatının yapılacağı hastanenin tıp fakültesi, özel ya da devlet hastanesi olması, hastanenin SGK ile anlaşmalı olup olmaması ve fiziksel donanımı da ameliyat ücretinin belirlenmesinde önemli rol oynar.
Yoğun bakım ücreti neye göre değişir?
• Bazı ameliyatların ardından hastanın bir süre yoğun bakımda kalması gerekir. Hastanın ve hastalığın durumuna göre bu yoğun bakım süresi bazen 1 gece bazen de 3-4 gece, hatta daha uzun bile olabilir. Hastanelerin yoğun bakım ücretleri verilen hizmetin kalitesi ve ayrıntılarına göre değişiklik göstermektedir. Bununla birlikte yoğun bakımda kullanılan ilaçlar ve hastanın ihtiyaç duyduğu tedavi şekilleri de bu maliyeti etkilemektedir.
Refakatçi ücreti neye göre değişir?
• Bazı hastanelerde refakatçiler ücretsiz ya da düşük ücretle kalabilirken, pek çok hastanede bu hizmet ücretli, hatta yüksek ücretlidir. Refakatçinin kalış süresi, yemeği ameliyatın maliyetine eklenmektedir.
Tüp mide ameliyatında ekstra ücretler neye göre değişmektedir?
• Küçük, büyük tüm ameliyatların bazı riskleri, komplikasyon gelişme olasılıkları bulunmaktadır. Bu bağlamda tüp mide ameliyatı sırasında ya da hastanede yatış esnasında da bazı öngörülmeyen sorunlar, ekstra durumlar yaşanabilir. Örneğin ekstra bir cihaz kullanmak, kan vermek, yoğun bakım süresinin uzaması, hastanede yatış süresinin uzaması ya da ekstra olarak tanımlanan hizmetlerden alınması ameliyat maliyetini artıracaktır.
Ameliyat sonrası hasta takibi de tüp mide ameliyatı ücretini artırır?
• Tüp mide ameliyatı, bir obezite cerrahisi türüdür. Obezlerin asıl görevi, dikkat etmeleri gereken hususlar ameliyat sonrasında başlar. Zira ameliyattan sonra beslenme ve yaşam koşulları uzmanların kontrolünde devam ettirilmelidir. Bu bağlamda özellikle ilk 6 ay, 1 yıl çok önemlidir. Bu süre içinde diyetisyen kontrolünde beslenmek, uzman eşliğinde spor ve egzersiz yapmak, belli aralıklarla psikiyatris ile görüşmek, değerleri ve zihni sürekli kontrol ettirmek gerekir. İşte ameliyatın yapıldığı birimden bu hizmetlerin alınabilmesi de ameliyat maliyetini fazlasıyla artırmaktadır.