Tedavi edilmesi gereken şişmanlık vakalarında uygulanan tüp mide ameliyatı, midenin hacminin yaklaşık üçte ikisinin alınması işlemidir. Bu ameliyatta midenin 100 mililitrelik bir hacmi kalacak şekilde geniş olan kısım ameliyatla alınır. Bu sayede hastanın midesi küçüldüğü için doğal olarak daha az besinle daha kısa sürede doyması hedeflenir. Ameliyat sonrasında kişi sadece doyabileceği kadar besin tüketirse, doyduğunda yemeyi bırakırsa kişinin aşırı şişmanlık, obezitesorunu çözülmüş olur. Zira kişi doyduğu halde yemeye devam ettiğinde mide duvarı gerilir ve gerildikçe de genişler. Dolayısıyla mide genişlediği için kişi her öğünde daha fazla yeme ihtiyacı hisseder. Obezite cerrahilerinin tamamında da asıl amaç mideyi küçültüp besin alımını sınırlamaktır ve ameliyat sonrasında hasta önerilen miktarda yemeye özen gösterirse hızlı bir şekilde kilo verebilir. Aksi halde kısa sürede mide yeniden genişler. Tüp mide ameliyatı da diğer obezite cerrahisi uygulamaları gibi içinde riskler barındıran bir tedavi şeklidir. Ameliyat öncesinde bu risklerin neler olduğunu bilmek ve operasyondan en etkili sonucu alabilmek için uzmanların önerilerine uymak gerekir.
Tüp mide ameliyatının temel riskleri nelerdir?
• Tüp mide ameliyatı sonrasında en az, en fazla ne kadar kilo kaybedileceği hastanın yaşam alışkanlıkları ve metabolik özellikleriyle ilgilidir. Bu sebeple beklenenden daha az kilo kaybetme riski tüm hastalar içinmümkündür.
• Ameliyat öncesinde ölçülen vücut kitle indeksi çok yüksek olan hastalar tüp mide ameliyatı ile istenen sonuca ulaşamazlar ve genellikle bir tane daha obeziteameliyatı gerekir.
• Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaların bir süreliğine sıvı ve yumuşak besinler tüketmesi önerilir. Ancak bu besinlerin yüksek kalorili olanlarının tercih edilmesi kalorilerin metabolizma tarafından kolay absorbeedilmesine ve kilo vermenin yavaşlamasına sebep olabilir.
• Tüp mide ameliyatı midenin geniş kenarının uzunlamasına kesilmesi, büyük bölgenin çıkarılmasıyla gerçekleşir. İşte bu ameliyat yerinde bazen kaçaklar ve kanamalar meydana gelebilmektedir.
• Tüp mide ameliyatında midenin geniş olan bölümü tamamen kesilerek, vücuttan dışarı atılır. İşte bu sebeple de tüp mide ameliyatının geri dönüşü, telafisi yoktur.
• Hiçbir cerrahi uygulamadan beklenmeyeceği gibi tüp mide ameliyatından da mucize beklememek gerekir. Ameliyattan mucizevi etkinin alınabilmesi için ameliyat sonrası yaşamın sağlıklı yönde değiştirilmesi önemlidir.
Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme aşamaları
Tüp mide ameliyatı cerrahi bir operasyon olduğu için mide kesesinin iyileşme süreci çok önemlidir. Bu dönemdeki kontroller, tetkikler aksatmadan düzenli olarak yapılırsa iyileşme süreci hızlanacak. Aksi halde mide kesesinde sorunlar yaşanacaktır.
1. Aşama: Ameliyatın ardından geçen 1 hafta mide kesesinin iyileşmesi açısından çok önemlidir. Bunun için mideyi yormayacak hazmı kolay berrak, sulu ve yumuşak gıdalar tüketilmesi önerilir. Özellikle ilk 3 gün sadece su ve komposto gibi besinler, 1 hafta doluncaya kadar sonraki günler de çorbalar, yoğurt ve yumuşak bisküviler tüketilmelidir. Bu 1 haftalık dönem ameliyatın başarısı açısından hayati önem taşır.
2. Aşama: Ameliyat sonrası ikinci aşama 1 aylık bir süreci kapsamaktadır. Bu dönem beslenmesi yine sadece sulu ve yumuşak gıdalardan oluşur. Tüketilmek istenen meyvelerin blenderdan geçirilmesi ve kesinlikle sıvı hale getirilmesi gerekir. Örneğin kıymalı bir çorbanın, sebze yemeğinin bile blenderdan geçirilmeden tüketilmesi sakıncalıdır. Bununla birlikte hastanın vücudunun sıvı kaybı yaşamaması için günde yaklaşık 2 litre su tüketmesi önerilir. Bu döneme has beslenme alışkanlıklarının hastada vitamin, mineral, kalsiyum, demir, protein eksikliği yaratmaması için de doktor tarafından önerilen multi vitaminlerden günlük olarak alınması gerekir.
3. Aşama: Ameliyat sonrasındaki 1 aylık sürecin yukarıda anlatıldığı gibi geçirilmesinin ardından 3 ay daha besin kısıtlaması söz konusudur. Şöyle ki; ameliyat sonrasında birinci ayını sorunsuz olarak geçiren hasta, artık yarı katı gıdalara geçebilecektir. Bu dönemde hastanın öncelikle protein ağırlıklı beslenmesi, yağlardan ve şekerden uzak durması gerekir. Ameliyatta hastanın midesi yaklaşık 100 mililitrelik bir hacme getirilmişti. Ameliyattan bir ay sonrasında hasta bir öğünde en fazla 120 mililitrelik besin alabilir. Günde 3 öğün şeklinde beslenecek hastanın en çok dikkat etmesi gereken hususlar mideyi tam olarak doldurmamak ve besinleri küçük ısırıklar halinde çiğneyerek tüketmektir. Ayrıca tüp mide ameliyatından sonra gazlı içeceklerin de tamamen bırakılması esastır.
4. Aşama: Tüp mide ameliyatı sonrasında ilk 1 ay ve sonrasındaki 3 ayı çok özenli geçiren kişiler bu sürenin sonunda yeme, içme kısıtlılığından kurtulur. Sert, yumuşak tüm besin grupları tüketilebilir. Ancak öğünlerde alınan besin miktarının fazla artırılmaması önemlidir. Zira mide duvarının gerilmemesi ve dolayısıyla büyümemesi gerekir. Ayrıca ameliyat sonrasındaki besin kısıtlaması kişiyi güçsüzleştireceği için hastanın artık protein ağırlıklı beslenerek eski gücünü kazanması önerilir.